Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Rörelsetvång – när blir lunchpromenaden osund?

21 okt, 2024
kvinna på höstpromenad
Medan alltför ivrig träning eller strikt kosthållning ofta noteras av omgivningen flyger så kallat ”rörelsetvång” lättare under radarn. Men vad menas egentligen med det? Och var går gränsen mellan sunda, inspirerande vanor och ohälsosamt, nästan maniskt motionerande?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Fyra tips för att träna hållbart – med fysioterapeuten Jessika Törnblom DrangertBrand logo
Fyra tips för att träna hållbart – med fysioterapeuten Jessika Törnblom Drangert

Intresset för träning och kost är större än någonsin och allt fler blir medvetna om vikten av hälsosamma vanor. Vi ska gå 10 000 steg om dagen, helst få upp pulsen rejält ett par gånger i veckan – och så bör vi styrketräna några pass också. Åtminstone om man ska följa rekommendationerna. Det kräver disciplin och rutiner att få in i livspusslet. Ibland måste man helt enkelt välja bort annat och pusha sig själv lite om man ska lyckas få in allt. Men, för vissa tippar de hälsosamma insatserna över till ohälsosamt tvång.

Många känner kanske till ortorexi, som brukar beskrivas som en överdriven fixering vid att leva hälsosamt och där tvångsmässig träning ingår. Men vad är egentligen rörelsetvång?

Annons

Först och främst handlar rörelsetvång inte nödvändigtvis om mängden träning, utan främst om drivkrafterna bakom, menar Anna Ehn, som bidragit till att ta upp ämnet på bordet genom sin nya bok "Om jag inte tränar går jag under - rörelsetvång, ätstörningar och vägen till rörelseglädje". Rör du på dig av tvång eller av lust? Och vad händer om du inte får motionera som du har tänkt? Kan du rucka på ditt upplägg? Tillåter du dig att vila? Hindrar träningen dig från att göra annat i livet som du tycker är roligt och lustfyllt?

Anna Ehn
Den stora skillnaden mellan sunda och osunda rörelsevanor är just stränga regler och rutiner kring träning och motion, påminner Anna Ehn. Eva Lindblad

Många som har ett rörelsetvång har också ett träningstvång. Men inte nödvändigtvis.

Testet som visar om dina sunda vanor hjälper eller stjälper dig. Här är varningstecknen som kan tyda på ortorexi.

För många som utvecklar ett problematiskt förhållande till motion och rörelse är hård fysisk träning ett sätt att ha kontroll, och framförallt är det ångestreglerande. Ofta är träningen viktigast av allt och omges av stränga regler och rutiner. Helst ska man varje gång köra slut på sig själv, maxa. Först då kommer lättnaden.

Annons

Rörelsetvång i vardagen

Men rörelsetvång kan också handla om att alltid samla ett visst antal steg på lunchen, städa i timmar eller vägra ta bussen trots att det haglar – ett beteende som hamnar i skuggan av de mer extrema träningsformerna.

För medan någon som går till gymmet eller springer maniskt mer eller mindre varje dag tillslut kan börja ifrågasättas av omgivningen är det sunt och bra att ta långa söndagspromenader, välja cykeln framför bilen eller att alltid gå till bussen. Eller?

Nej, inte alltid.

– I en tid när vi hyllar den vältränade kroppen och fysisk aktivitet alltid förknippas med någonting bra, tycker jag att det är viktigt att vi diskuterar skuggsidan av fysisk aktivitet. Inte minst för att den har nära koppling till ätstörningar, säger Anna Ehn.

Det är dags att vi normaliserar normala kroppar – det tycker hälsocoachen Mik Zazon som startade rörelsen #NormalizeNormalBodies.

Hon har själv erfarenhet av ätstörningar och rörelsetvång i hög grad.

– Det är över 40 år sedan min ätstörning startade. Och sedan dess har just den tvångsmässiga rörelsen varit en dominerande del av min problematik. Men jag har överhuvudtaget aldrig hört någon benämna min rörelse som tvångsmässig trots att jag var sjuk i tio år, och sen hade en lång tillfrisknadsresa efter det. Men det här var ju på 80-talet. Då visste man ju väldigt lite om ätstörningar generellt. Det var först när jag skrev min förra bok som jag på allvar förstod att ”Men gud, jag har ju också rester kvar av mitt rörelsetvång”. Jag insåg att det här pratar vi ju inte om. Det här finns det liksom inget språk för.

Nej, just mellanläget saknas faktiskt i debatten. Gång på gång lyfter vi vikten av att släppa krav och perfektion – samtidigt som fitnesstrenden och skeva kroppsideal frodas i sociala medier.

Annons

– Idag är tvångsmässig träning det vanligaste beteende-symptomet vid ätstörningar. Och det har ökat i relation till andra symptom. Förut var hetsätning och kräkning de vanligaste symptomen vid störningar. Men nu är det träning. Hur vi hanterar ångest speglar den kultur vi lever i.

Vad är skillnaden på rörelsetvång och ortorexi?

Ortorexi är en benämning på ett tillstånd som innebär att man tränar tvångsmässigt och äter överdrivet nyttigt.

Men begreppet rörelsetvång innefattar mer än det vi vanligtvis kallar träning. Även mer vardaglig fysisk aktivitet kan rymma ett tvång. Att man bara inte kan låta bli att röra sig, för att mildra sin ångest eller göra av med energi

Är dina träningsvanor i riskzonen?

Känner du att du själv är i riskzonen? Att ditt kontrollbehov över träningen kanske börjar eskalera? Går dina motionsvanor ut mycket över ditt liv och dina relationer?

Om man känner att man inte kan rucka på sina vanor för att ge plats för annat, som att hänga med på en spontan bio eller middag med sina vänner är det en stark varningssignal, menar Anna Ehn.

Andra varningsklockor är om man tvingar sig att röra på sig och träna även när man är sjuk eller skadad, vilket kan ge farliga konsekvenser långsiktigt. Eller om man inte kan tänka sig att motionera utan sin pulsklocka, allt måste ständigt mätas och kontrolleras.

Annons

– Utmana dina egna regler. Våga ta bort pulsklockan. Hur känns det att hoppa över ett pass eller en promenad? Springa långsammare, minska antalet steg? Triggar det ångesten? Det är också en viktig insikt att det här är ångestreglerande. Då är nästa väldigt viktiga råd att prata med någon om det här. Försök berätta för någon du har förtroende för hur du tänker och vad det är du försöker göra.

Varningssignaler att vara uppmärksam på

  • Förändrade ätmönster.
  • Förändrade, utökade träningsmönster.
  • Daglig, överdriven fysisk aktivitet.
  • Perfektionistiska drag. Aldrig nöjd med prestationen.
  • Sömnstörningar och koncentrationssvårigheter.
  • Tränar för att förbränna kalorier snarare än för att må bra, ha roligt och utvecklas som idrottare.
  • Rör sig för att kompensera för matintag, eller matintaget villkoras kopplat till träning.
  • Humörsvängningar. Irriterad, nedstämd.
  • Drar sig undan social kontakt.
  • Viktnedgång.
  • Ökad fixering vid vikt och att reglera den. Missnöje med kropp och figur.
  • Oftare sjuk än tidigare. För lågt energiintag kan leda till sämre immunförsvar.
  • Får oftare än tidigare skador eller känningar av olika slag.
  • Oregelbunden eller utebliven mens.
  • Tränar trots sjukdom och skador, och blir irriterad om träningen inte blir av som planerat.
  • Träningen blir viktigare än allt annat och går ut över andra delar av livet.
  • Sänkt prestationsnivå.

Många lever dock i förnekelse om sina osunda vanor. Då kan det istället vara närstående som uppmärksammar de skeva förhållandena.

Annons

– Många av de som råkar ut för det här är ju väldigt fysiskt aktiva från start. Men det som ofta händer när det eskalerar är att man lägger till mer rörelse. Och sådant kan man ju vara observant på som partner eller förälder.

Våga berätta vad du ser

Även en vän, tränare eller instruktör på gymmet kan spela en viktig roll genom att våga benämna det man ser. Många är oroliga över att det skulle kunna trigga något eller att personen i fråga skulle ta illa upp, men det ska man inte vara, säger Anna Ehn.

– Men man gör inte någonting värre för att man visar omtanke. Även om man kanske bara får nekande svar är det ändå viktigt att visa att man är orolig eller har sett en förändring. Det kan faktiskt rädda någon. Eller åtminstone så ett litet frö.

Anna poängterar vikten av att använda sig av jag-budskapet. ”Jag har sett det här och det bekymrar mig. Och jag vill gärna höra om du vill prata med mig om det. Eller om du har någon annan du kan prata med.”

Annons

Bara för att man tar upp det behöver man inte känna att man själv ska vara terapeuten. Man kan råda personen att ta kontakt med vården eller skolsköterskan, men finnas med som stöd och se till att det blir gjort. Det är viktigt att inte ge upp, utan enträget stå kvar och visa att man bryr sig och inte tänker släppa det.

– Nästan alla slår ifrån sig först. Det kan krävas väldigt många sådana här samtal. Det är därför vi behöver bli mindre rädda för att ha dem. Jag tror att framförallt tränare och idrottsledare har en väldigt god möjlighet att komma igenom försvaret. Det är ofta någon man har haft nära i flera år, ser upp till och litar på.

Anna Ehn understryker hur svårt det här är att vända själv, utan någon typ av terapi eller stöd.

– Det är en stark, stark kraft. Det är väldigt vanligt att dras med det här länge.

Mer kunskap behövs

Går det att bli helt frisk ifrån? Det är ett beteende som ändå är så vardagsnära?

Annons

– Absolut. Det går att bli frisk och fri och hitta tillbaka till rörelseglädjen igen, det är ett jätteviktigt budskap att sprida. Men det kan ta tid. För min egen del så insåg jag ju att jag hade rester av mitt rörelsetvång kvar – och kunde utmana dem och bli ytterligare stärkt i det friska. Jag kommer självklart alltid att bära en sårbarhet med mig. Men det betyder inte att jag behöver ta till de här beteendena för att hantera livet.

Grundläggande för att bryta dessa destruktiva spiraler är just ökad kunskap.

– Ju mer man vet, desto lättare blir det att närma sig. Och det är därför det är så viktigt att vi pratar om det här, inom idrottsföreningar och på gymkedjor, men också så att allmänheten blir uppmärksam på varningssignaler. Målet är ju att alla ska röra sig på ett sätt som de mår bra av. Och för att det ska vara möjligt så finns det många som behöver lära sig röra sig på ett sunt vis.

Annons

Råd till den som känner igen sig

  • Det går att få ett sunt förhållande till träning/rörelse. Det kommer att krävas arbete, och det kommer stundtals att vara tufft, men det går. Ibland sker bakslag. Påminn dig om att detta är en process. Den kommer att ta tid.
  • Fundera över ditt varför. Varför tränar och rör du på dig? Vilka är dina drivkrafter? Hur får det dig att må, fysiskt och psykiskt? Var ärlig mot dig själv.
  • Skriv ner hur du vill att din träning/rörelse ska kännas. Vad vill du att rörelsen ska bidra till? Hur vill du att den ska få dig att må? Vilka förändringar behöver du göra för att uppnå det? Ta hjälp av någon som kan guida och hjälpa dig.
  • Med små steg, börja bryta det osunda mönstret. Utsätt dig för det som är jobbigt. Kanske är det att ta en vilodag, eller att springa en runda utan krav på sträcka eller tid. Det är nu du börjar omprogrammera kroppen. Det kommer stundtals vara riktigt tufft. Försök påminna dig själv om varför du gör detta. Vad vill du fylla ditt liv med och blicka tillbaka på som äldre?
  • Testa nya träningsformer för att hitta något du gillar och som känns roligt. Det finns så många sätt att röra på sig. Hitta det som får dig och din kropp att må bra. Kanske krävs det en ny rörelseform för att hitta ett nytt, sundare fokus.
  • Träna tillsammans med människor du gillar och som får dig att må bra. Ofta är det lättare att hitta sunda drivkrafter och lyssna på kroppen om du tränar tillsammans med andra i stället för ensam med ditt stränga huvud.
  • Våga lita på din kropp och lyssna på dess signaler. När din kropp säger åt dig att vila, är det inte ett tecken på att din kropp är svag eller att du behöver testa dess gränser. Det betyder att din kropp behöver ladda om. Du har bara en kropp, var rädd om den.
Annons