Guide: Allt du behöver veta om cystor på äggstockarna
En cysta är en vätskefylld blåsa och är i sig ingenting ovanligt. Många kvinnor har cystor på äggstockarna utan att märka det, och de är också oftast helt ofarliga. Ibland kan de dock ge besvär – och då kan det vara bra att ha lite koll på det här med cystor på äggstockarna.
Först och främst: hur bildas cystorna? När menscykeln sätter igång börjar ett ägg att bildas i äggstockarna. Runt ägget skapas en skyddande äggblåsa som är ungefär två centimeter stor. Blåsan är fylld av vätska och i samband med ägglossning spricker den och ägget skjuts ut mot livmodern där det kan bli befruktat. Men ibland spricker inte blåsan, utan fortsätter att växa sig större och större. En sådan stor äggblåsa kallas för cysta. Anledningen till att äggblåsan inte spricker är för att hormonbalansen har rubbats.
De allra flesta cystor skapar inga problem alls. De kan växa sig stora utan att vi ens märker att vi har dem, och de minskar vanligtvis av sig själva så småningom. Men om cystan sitter på fel ställe kan det göra ont. Antingen märker man cystan som en öm punkt i magen, eller så kan man få ont när man har sex. Vissa kan också få oregelbundna blödningar av cystan. Om cystan ställer till problem går det att operera bort eller sticka hål på den.
Då kan cystan skapa problem
Cystan spricker
Ibland kan cystor spricka. Det är ganska ovanligt, men kan innebära intensiva smärtor. När blod och vätska från cystan kommer ut i buken får man plötsligt väldigt ont i magen. Trots smärtorna är det dock inte farligt att cystan spricker. Det betyder bara att kroppen själv har tagit hand om cystan.
Cystan snor sig
En ovanlig komplikation är att cystan snor sig runt sitt fäste. Det gör så att blodcirkulationen till äggstocken försämras och man får kraftiga smärtor som kommer i intervaller.
Cystan är en tumör
I vissa fall kan cystan se ut att vara en godartad tumör eller cancer. Varje år drabbas cirka 700 kvinnor i Sverige av äggstockscancer, och det är vanligare bland kvinnor efter klimakteriet. Oavsett om cystan är en godartad tumör eller cancer brukar man operera bort den. Var fjärde cysta som opereras bort med misstanke om cancer är dock godartad.
Kan man undvika cystor?
Preventivmedel som p-piller och p-spruta hindrar cystorna från att uppkomma, eftersom man inte får ägglossning med sådana preventivmedel. Varför vissa kvinnor får cystor och andra inte är fortfarande okänt, och några andra förebyggande behandlingar finns inte.
Källor: Vårdguiden, Tjejjouren, Cancerfonden