Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Guide: Så vet du om hudförändringen är farlig

15 jul, 2019
Vanliga hudförändringar.
Har du koll på dina fläckar och knutor? När solen skiner åker kläderna av och du kan få syn på de mest märkliga saker på huden. Här får du veta vad dina fläckar, knutor och pluppar kan vara – och hur du ser till att framtidssäkra din hud.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Huden är höljet som omsluter oss och skyddar oss från sol, vind och vatten – och inte minst virus och bakterier. Den är vår rustning livet igenom och det kan vara värt att titta till den ibland och se att den fortfarande håller.

Dermatologen Virginia Zazo Hernanz vid Hudkliniken Norrlands universitetssjukhus tycker att vi borde ha samma koll på vår hud som på vårt hem.

– Om det hängde en helt ny tavla på din köksvägg en dag skulle du ju märka det. Är det inte rimligt att du på samma vis märker om din hud plötsligt fått ett nytt märke? frågar hon.

Kolla huden varje månad

Och huden är föränderlig. Ofarliga, nya fläckar och plitor uppstår emellanåt och är oftast lätta att ta bort. Farliga hudförändringar kan också uppstå plötsligt – och få tråkiga konsekvenser om du inte uppmärksammar dem. Så, för att framtidssäkra din hud råder Virginia att du en gång i månaden tittar på dig själv i spegeln, på baksida och framsida.

Annons

– Och passa gärna på att titta på din partners – eller en väns – hud i sommar. Lär du känna din hud och din partners, och vice versa, märker ni om något plötsligt ser annorlunda ut och kan åtgärda det i tid.

Virginia Zazo Hernanz, dermatolog, fotograferad i sjukhusmiljö.
Virginia Zazo Hernanz är dermatolog vid Hudkliniken Norrlands universitetssjukhus.

Vi behöver däremot inte bli överdrivet oroliga och ha koll på varenda prick, menar hon.

– Men se till att du vet hur du ser ut. Ha koll på märken som sticker ut från de övriga och sök hjälp så fort du är orolig. Vänta inte.

Fyra faktorer påverkar huden

Hudens föränderlighet beror på fyra olika faktorer, menar Virginia.

– Hur mycket solexponering man har haft är avgörande. Att använda solskydd skyddar huden från väldigt många förändringar.

Den andra och tredje delen är generna och åldrandet, två faktorer som vi varken kan stoppa eller förändra.

Annons

– Pigmentet i huden blir ojämnare, det uppstår fläckar, man tappar i fuktighet, huden blir torrare. Den blir inte lika elastisk och det uppstår rynkor.

Den fjärde starka påverkansfaktorn på huden är rökning, som både påverkar hudfärgen och skapar fler rynkor än du annars skulle ha haft.

– Om du bryr dig om huden är det en bra idé att fimpa för gott – och att använda solskydd.

Vanliga typer av hudförändringar:

Solfläckar

Vad: Ljusbruna pigmenterade fläckar i ansiktet, på bröstet eller händerna. Kallas också åldersfläckar eller lentigo solaris.

Orsak: Exponering för solens ultra- violetta strålar. Så sola med sunt förnuft – då får du färre fläckar och även mindre risk att utveckla hudcancer.

Åtgärd: Helt ofarliga men enkla att ta bort genom kryobehandling med flytande kväve eller laser. Men om fläckarna förändras bör du kontakta en vårdcentral.

Åldersvårtor

Vad: Börjar som platta och ljusbruna fläckar som sedan växer och blir tjocka och skrovliga på ytan. Vanligast i ansiktet, på bröstet och ryggen. Kallas också mjällvårtor.

Annons

Orsak: Upphöjda hudförändringar, mycket vanliga hos äldre. Delvis ärftligt.

Åtgärd: Helt ofarliga men lätta att behandla, antingen genom att läkaren skrapar bort dem eller använder flytande kväve eller laser.

Körsbärs-angiom

Vad: Cirkelformade, en till fem millimeter stora, väl avgränsade, fasta röda ploppar som kan dyka upp var som helst på kroppen. Kallas också blodkärlsnystan, hemangiom eller senilt angiom.

Orsak: Blodkärlen utvidgas och kommer upp som en liten knuta. Om du har en hormonrubbning kan det komma många samtidigt.

Åtgärd: Helt ofarliga, men enkla att behandla genom att skära, bränna eller kryobehandla om du störs av dem.

Hudhorn

Vad: En slags gulbrun, lite långsmal, ibland böjd utväxt, vanlig i till exempel pannan. Några millimeter till några centimeter lång.

Orsak: Bildas av keratin, som också finns i våra naglar. Vanligt i åldrarna över 70 år. Ofarliga hudförändringar som kan vara förstadium till hudcancer, fast väldigt långsamt växande.

Annons

Åtgärd: Se till att skära bort det/dem på hudklinik. Men det är inte brådskande.

Hudflikar

Vad: Kallas också fibrom eller ”skin tag” och är en hudfärgad mjuk, stjälkartad hudförändring som sticker upp, vanligtvis i ansiktet, i huden runt halsen, i armhålorna eller i ljumskarna – ställen där huden blir utsatt för någon form av irritation, som av skjortkragen.

Orsak: Förändringar i läderhuden som är helt ofarliga.

Åtgärd: De kan bli stora och sticka ut mycket, då kan du söka privat till kliniker där de kan klippa, skära, frysa, bränna eller använda laser för att ta bort dem.

Aktinisk keratos

Vad: Börjar som en mindre rodnad, sedan blir huden lite skrovlig och du kan känna det med handen även om det inte syns. Kallas även solkeratos eller solar keratos.

Orsak: Förstadium till hudcancer. Kan läka ut av sig själv men inte alltid.

Åtgärd: Var uppmärksam på hudområdet och sök läkare om du är det minsta orolig.

Annons

Hudfläckar som förändras

Vad: Malignt melanom innebär att en hudförändring har funnits ett tag men plötsligt börjar det hända något. Den börjar sakta växa, ändra färg eller förändras på ett sätt som du inte känner igen.

Orsak: Farliga cellförändringar i huden.

Åtgärd: Sök läkare så snabbt som möjligt så du hinner behandla i tid.

Nodulärt melanom

Vad: En liten rund, mörkt brun, blå eller svart knöl som står upp ur huden och är fast, som dyker upp plötsligt och sedan växer kontinuerligt. Kan också komma flera samtidigt.

Orsak: Nodulärmelanom är en form av malignt melanom som uppstår speciellt hos personer över 50 år.

Åtgärd: Sök professionell hjälp väldigt snabbt. Dessa knölar är enkla att operera bort – men det är bråttom.

Sår som inte läker

Symtom på former av hudcancer som basaliom (basalcellscancer) och skivepitelcancer kan vara ett sår som inte läker eller en hudförändring som växer. Sök genast läkare eller hjälp på vårdcentral. Ofta kan distrikts- läkaren ta bilder och skicka till specialist. Virginia Zazo Hernanz är hudläkare.Kolla själv!

Se bilder på hudförändringar

Är du osäker på vad du har fått för fläck eller knuta? På 1177.se finns bilder på hudförändringar så att du kan jämföra.

Av: Petra Olander  Foto: TT, Malin Grönborg

Läs mer:

Läkaren om hudcancer: ”Du får det inte bara där du bränner dig”

Checklista: Känner du igen farliga solfläckar?

Dina fläckar på huden kan vara svamp – så behandlar du

Annons