Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Gymnasieskolorna öppnar – nya beskedet från regeringen

25 mar, 2021
author Emilie Dalhamn
Emilie Dalhamn
gymnasieelver
Under en pressträff på torsdagen meddelar regeringen att rekommendationen om delvis distansundervisning nu upphör. Efter påsk är det alltså som vanligt på landets gymnasieskolor.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Intervju: Agnes Wold avfärdar den vanligaste myten om hur corona smittarBrand logo
Intervju: Agnes Wold avfärdar den vanligaste myten om hur corona smittar

Sedan januari har distansundervisningen på gymnasieskolan legat på mellan tjugo och åttio procent. Många gymnasieskolor har delat upp årskullarna med växelvis undervisning i skolans lokaler, men nu är alltså alla eleverna välkomna tillbaka samtidigt.

Vilket datum öppnar gymnasieskolan?

Redan från den fösta april som visserligen är Skärtorsdagen, träder beslutet i kraft, meddelar regeringen under en pressträff. Det innebär i praktiken att först efter påsklovet kommer all undervisning ske i skolans lokaler, med start den 15 april.

Höjer ett varningens finger

Trots ökad smittspridning i många regioner har man alltså kommit fram till beslutet att skolorna nu kan öppna.

– Hur viktig skolan är för ungdomarna har blivit alldeles tydligt under den här pandemin, den ska vara det sista vi stänger och det första vi öppnar, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Men inte utan att höja ett varningens finger.

– Jag vill skicka en skarp uppmaning till skolornas huvudmän att göra ett omtag i arbetet med att göra skolan så smittsäker som det bara går. Gå igenom lokaler, schemaläggning och kolla ventilationssystemen ett varv till. Går det att hålla undervisningen utomhus är det förstås bättre, säger Anna Ekström.

Hälften av sin gymnasietid på distans

Ännu är det för tidigt att säga hur distansundervisningen påverkat eleverna. Vårterminens avgångselever har tillbringat nästan hälften av sin gymnasietid utanför den fysiska skolmiljön. Vad det inneburit ur ett kunskapsmässigt, socialt och psykologiskt perspektiv kan vi först få svaren på om ett par år när dessa elever kommer ut i arbetslivet eller fortsätter studierna på universitet och högskola.

Bild: TT

Annons