Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Gynekologen: Sex hjälper mot torra slemhinnor och klåda!

09 aug, 2018
Ett aktivt sexliv håller slidan frisk!
Torra slemhinnor i slidan drabbar 7 av 10 kvinnor någon gång i livet. Snart kommer en ny gel som kan hjälpa, oavsett orsak.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vaginal atrofi – torra slemhinnor i slidan – är lika vanligt som det är tabu att tala om. Normalt ska den vara rosafärgad, fuktig och veckad. Men vid torrhet, framför allt i menopausen (tiden efter den sista menstruationen), blir slemhinnan istället uttunnad, blek och slät. Den blir känsligare, vilket gör att sex kan bli smärtsamt och att man lättare drabbas av urinvägsinfektioner.

– Det är väldigt tyst om problemet och det forskas inte så mycket på det heller, säger Aino Fianu Jonasson, gynekolog och forskare inom gynekologi på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Läs också: Hjälp mot urinvägsbesvär och torra slemhinnor

Hon har länge intresserat sig för vaginal atrofi. Tillsammans med kollegor på andra universitetssjukhus i Sverige har hon just avslutat en studie om en ny behandling. Den visar att 77 procent av dem som drabbas blir bättre om de behandlas med en ny gel som används lokalt i slidan. Vanligast är torra slemhinnor ett par år efter sista menstruationen. Men inte bara. Även vissa sjukdomar kan leda till torrhet, till exempel Sjögrens syndrom.

Annons

– Man kan även få vaginal atrofi efter förlossning, då östrogennivåerna är låga. Även kvinnor som har tagit bort livmoder och äggstockar samt kvinnor som behandlas med antiöstrogen efter bröstcancer kan drabbas, säger Aino Fianu Jonasson.

Behandlings behövs

Hon berättar att den torrhet man får efter sista menstruationen inte försvinner av sig självt med tiden. Man behöver behandling, och det finns hjälp att få:

– Lokal behandling med östrogen i slidan är effektivt. Men många kvinnor är rädda för östrogen, trots att det östrogen som används i slidan inte påverkar resten av kroppen.

Aino Fianu Jonasson berättar att det även finns östrogenfria alternativ, till exempel vaginalcrèmer som Vagisan och naturmedlet Femarelle.

– Vi vet väldigt lite om naturmedel och hur de fungerar. Men många kvinnor använder dem och tycker att de blir bättre, säger hon.

Den nya gelen som hon har studerat heter Vagivital och är hormonfri. Den kommer att lanseras under hösten och säljas receptfritt på apotek.

Annons

– Gelen används lokalt i slidan och är avsedd att lindra eller bota symtom hos kvinnor med torrhet, irritation, klåda och smärta vid samlag och när man kissar. Vi har sett besvären lindras betydligt.

Läs också: Snippans bästa vän! Här är 9 sunda underlivstips

Den nya gelen avger nämligen vatten över tid, och det håller slidan fuktad.

Men det finns också helt medicinfria knep som hjälper slidans slemhinnor att fungera bättre. Ett knep är att ha sex – ofta. Antingen med partner eller på egen hand.

– Ett bra och aktivt sexliv ökar blodförsörjningen i slidan. Det är bra för vävnaden där. Även onani ökar blodcirkulationen, säger Aino Fianu Jonasson.

Fakta: Vaginal atrofi

  • När det kvinnliga könshormonet östrogen minskar kan det leda till underlivsbesvär. Östrogenet påverkar nämligen slemhinnan, och när det blir lågt blir slemhinnan tunnare och skörare.
  • Symtomen är torrhet, klåda, sveda, irritation och smärta vid samlag och när man kissar. Man blir också mer känslig för infektioner.

Ett aktivt sexliv är bra mot torra slemhinnor, med eller utan partner.

 

Annons