4 frågor gynekologer önskar att vi ställer vid en undersökning
Går du på årliga kontroller till gynekologen? Det är förstås ett bra sätt att hålla koll på att allt står rätt till. För oss kvinnor är underlivet, och livmodern, en betydande del av vår hälsa.
Oavsett om du går varje år eller om det blir av någon gång ibland så är det bra att ställa rätt frågor när du väl kommer dit.
Se även: Gynekologen om kvinnosjukdomar
Frågorna gynekologer gärna vill att vi ställer
Så, när man väl träffar sin gynekolog – vad är viktigast att ställa för frågor då? Det har Livestrong tagit reda på genom att fråga några olika gynekologer. Här är frågorna de svarade att de gärna ville ha. För att kunna hjälpa sina patienter.
Kan man göra någonting åt inkontinens?
Många kvinnor får någon typ av problem med inkontinens efter att man fött barn. Inte minst vid hårdare ansträngning. Men många väljer också att inte prata högt om det.
Upplever man någon typ av läckage så ska man ta upp det med sin gynekolog – det finns olika typ av hjälp och tips att få.
Är mina flytningar normala?
Flytningar kan variera från person till person, var man befinner sig i menscykeln, med mera! Vanliga flytningar som är vita eller genomskinliga kan vara tecken på att allt är som det ska.
Men får man flytningar med blodinslag eller om man har ont, om det kliar, eller om man får mycket flytningar som kanske ändrar färg och som luktar så ska man kolla upp vad det beror på. Och alltså prata med sin gynekolog om.
Är jag i övergångsåldern?
På senare tid har man börjat prata mer, och kanske högre, om klimakteriet. Men tiden innan själva klimakteriet kan bjuda på förändringar i våra liv och kroppar som vi inte kopplar ihop med just övergångsåldern. Är man över 40 kan det vara dags att ha det i åtanke.
Att ta upp olika symtom man känner när man besöker gynekologen kan därför vara bra. Det kan handla om att man sover sämre, känner sig tröttare i kroppen eller får sämre minne. Lika gärna som förändringar i mens.
Den här perioden kan hålla på i år och beror på förändringar i hormonnivåer. Men genom att diskutera med sin gynekolog kan man få hjälp att balansera livet och reda ut vad som egentligen är symtom på vad.
Är min mens normal?
Att blöda för mycket eller för lite, eller väldigt oregelbundet kan vara tecken på att något inte står rätt till. (Därmed inte sagt att det är så, det kan också vara helt normalt.) Men frågan är viktig för att vi ska vara uppmärksamma på hur vi brukar ha det och på förändringar.
Källa: Livestrong Foto: TT