Gos och hälsoboost – därför är djur så bra för vår hälsa
Det finns många bidragande faktorer till varför interaktion med djur har så goda effekter på vår hälsa.
Djur minskar stress
En av de främsta är att klappning och ompyssling av djur kan minska nivåerna av stresshormonet kortisol och öka frisättningen av måbra-hormonerna serotonin och oxytocin, som gör att man känner sig mer lugn och harmonisk. Det resulterar i bland annat sänkt blodtryck och hjärtfrekvens – och i förlängningen minskad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.
Att ha ett djur innebär också att man har ansvar för att ta hand om en annan levande varelse. Och inte minst, ett sällskap.
Tillsammans kan alla de här faktorerna bidra till minskad ångest och oro och ge stöd om man har det lite tufft i livet.
– Framför allt äldre, ungdomar och barn eller personer med psykisk ohälsa gynnas av kontakten med djur, säger Lena Lidfors, som forskar inom antrozoologi (interaktioner mellan människa och djur) vid Sveriges Lantbruksuniversitet.
Allra bäst på att interagera med människor är hundar, som efter tusentals års socialiserande med oss har lärt sig våra mönster.
Känner av stämningar
– Många hundar är ganska mottagliga för att uppfatta människors stämningar och kan söka sig till en person som är ledsen eller inte mår så bra och finnas där för tröst, kanske genom att ligga i knät eller bli klappad, säger Lena Lidfors.
Hundar är också en motivator till motion och rutiner, vilket gynnar både vår psykiska och fysiska hälsa.
För andra kan till exempel en katt vara ett bättre alternativ.
Hälsofördelar med att ha katt
• Förutom att själva klappandet har positiv verkan, ger spinnandet extra effekt på de lugnande hormonutsöndringarna.
• I en studie från University of Minnesota konstaterades att kattägare därför löper 40 procent mindre risk att drabbas av hjärtsjukdomar, och de drabbas i lägre utsträckning än icke-kattägare av hjärtinfarkter.
• Ljudfrekvensen i kattens spinnande kan också verka antiinflammatoriskt och bidra till att vävnader läker snabbare.
Djur hjälper mot ensamhet
– Forskning visar att särskilt äldre, ensamstående kvinnor löper mindre risk för depression och känner mindre ångest om de har en katt. Ensamhet kan vara ganska jobbigt när man blir gammal. Har man en katt, då har man en till i familjen.
En del äldreboende har just en huskatt, och även höns, miniatyrhästar och kaniner har använts som humörhöjare vid äldreboenden.
Just inom vården kan djur vara till stor hjälp. Assistenthundar kan underlätta livet för människor med sjukdomar som diabetes eller epilepsi, olika funktionsnedsättningar eller vissa former av psykisk ohälsa.
– Hundar kan lära sig så mycket och vill gärna jobba för att hjälpa människor, säger Lena Lidfors.
Hälsofördelar med att ha hund
• Ett flertal studier visar att hundägare upplever lägre stress, känner sig mindre ensamma samt har bättre kondition och mental hälsa än icke-hundägare.
• En studie från Uppsala Universitet visade att ensamstående med hund löper 33 procent lägre risk att dö i hjärtinfarkt än de utan hund. Samma studie visade att hundägare löpte 24 procent mindre risk att dö i förtid, oavsett dödsorsak.
• En japansk studie visade att hundägare över 65 år var 40 procent mindre benägna att utveckla demens.
På en del skolor testar man nu också vilken effekt en utbildad så kallad ”skolhund” kan ha på elever med hög frånvaro eller andra svårigheter, ett projekt som Lena Lidfors själv är involverad i.
Men det är inte bara pälsdjur som ger positiva effekter. Att titta på ett akvarium har en lugnande effekt (får man gissa att det är därför det finns i så många väntrum hos exempelvis tandläkare?). Man har också sett att ett akvarium i matsalen på äldreboende gör att de äldre äter mer.
Övriga smådjur finns det inte lika mycket specifik forskning på, men givetvis bidrar även de till flera av hälsoeffekterna bara med sin närvaro och interaktion med oss människor.
Sist men inte minst har det också visat sig att sällskapsdjur har en stärkande effekt på vårt immunförsvar och om man har djur omkring sig tidigt i livet så kan det minska risken för allergi.