Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Hansen: Vi har ingen aning om vad vi utsätter våra barn för

31 aug, 2020
anders hansen
Forskare menar att digitaliseringen är det största experimentet i mänsklighetens historia, något som överläkaren Anders Hansen inte alls tycker är konstigt. Vi vet helt enkelt inte idag hur den moderna tekniken påverkar oss, och hur den kommer att påverka våra barn.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Överläkaren Anders Hansen har skrivit böcker både om vilka hälsosamma effekter motion har på oss och om hur vi påverkas av att användas skärmar – som mobiltelefoner, skärmplattor och datorer. Skärmar som han tycker att vi ska fundera över hur vi använder.

Bara en generation har upplevt sociala medier

– Bara en generation har upplevt smarta telefoner och sociala medier. När man ser det så här är det inte svårt att förstå varför framstående forskare frågar sig om digitaliseringen är det största experimentet i mänsklighetens historia. Vi har ingen aning om vad vi utsätter våra barn och oss själva för, säger han i en intervju med Runners World.

Han säger också att ungdomar rör sig 25–30 procent mindre idag jämfört med vad de gjorde vid millenieskiftet och att det förmodligen beror på att man använder mer och mer teknik.

– Personligen är jag övertygad om att 4–5 timmars skärmtid om dagen, vilket är snittet bland unga i Sverige i dag, gör oss ledsna. Vi behöver vår motion, vår sömn och våra riktiga sociala kontakter. Det får man inte när man sitter dygnet runt med en skärm, säger han.

Annons

Det går inte med säkerhet att säga att det är skadligt för oss. Men Hansen menar att studier visar att det åtminstone påverkar sömn, vår förmåga att fokusera, gör oss mindre sociala och att det ökar både ångestnivåer och stressnivåer.

Vi måste använda tekniken på smartare sätt

Studier visar också att bara genom att ha en mobil i närheten så har vi svårare att koncentrera oss, och enligt Hansen presterar barn bättre i skolan om de inte har sina mobiler med sig inne klassrummet. Själv har han ofta mobilen i ett annat rum när han jobbar, och utanför sovrummet på nätter, säger han.

– Man har sett i studier att telefonen stör sömnen om du har den i sovrummet även om den är i flygplansläge – blotta vetskapen om att den finns i rummet skapar någon slags underliggande stress.

Hansen tycker att vi måste lära oss att använda tekniken på ett smartare sätt, att vi ska analysera vårt beteende och öka medvetenheten om hur tekniken idag påverkar våra hjärnor. Och att vi ska lära våra barn att göra aktiva val.

Källa: Runners World Foto: TT

LÄS MER:

Anders Hansen om träningen: Det är hemskt, men effektivt

Överläkaren Anders Hansen: Därför borde ALLA ha ångest

Anders Hansen: Personlighetstypen som har svårast att lägga undan mobilen

Annons