Här är jobben med sämst lön
De flesta håller nog med om att det är viktigt att trivas på sitt arbete. Men det kan vara bra att ha koll på hur löneläget ser ut. Här är jobben med lägst medellön i Sverige enligt SCB.
Alla jobb har för- och nackdelar. Fördelarna kan handla om flexibilitet med arbetstiden eller kanske särskilda förmåner för just den arbetsplatsen. Men många håller nog med om att summan som trillar in på lönekontot varje månad trots allt är en viktig faktor vid valet av yrke. MåBra har tidigare listat de bäst betalda jobben med låg konkurrens och vilka utbildningar som lönar sig – och inte.
Men pengar är inte allt – det är också viktigt att trivas med sitt arbete. Det kan dock vara bra att ha koll på hur löneläget ser ut.
Jobben med lägst löner i Sverige
Här är listan på jobben med lägst månadslön, enligt Statistikmyndigheten SCB.
1. Kafé- och konditoribiträden
Som kafé - eller konditoribiträde arbetar du med att sköta försäljningen av exempelvis kaffe, smörgåsar och bakverk. Du hanterar en kassa och tar betalt av kunderna och serverar dem. Det är ett socialt yrke där det gäller att vara serviceinriktad.
Medellönen för ett kafébiträde är 21 500 kr.
2. Marknadsundersökare som intervjuar
En person som arbetar med marknadsundersökningar intervjuar människor och hanterar svaren för marknads-, samhälls- och opinionsundersökningar.
Det finns många olika arbetsplatser för marknadsundersökare och det är inte ett ovanligt arbete för studenter att ha vid sidan av studierna.
Medellönen för en marknadsundersökare är 21 900 kr.
3. Övrig hemservicepersonal
Hemservicepersonal kan innebära flera olika yrkesgrupper och arbetsuppgifterna varierar. Du kan vara anställd inom vården, kommunen, regionerna eller hos privata aktörer. Det kan till exempel handla om att du arbetar med hemtjänst för äldre eller för personer med funktionsnedsättning.
Medellönen för en hemservicepersonal är 22 400 kr.
4. Övriga servicearbetare
Som servicearbetare jobbar du med att hjälpa kunder eller serva produkter. Exempelvis behövs det servicepersonal på hotell, kundservice eller på kontor. Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilken bransch du jobbar i, men det kan handla om att laga trasiga produkter.
Medellönen för en servicearbetare är 23 700 kr.
5.Uppfödare och skötare av lantbrukets husdjur
För att arbeta som uppfödare och skötare av lantbrukets husdjur krävs det för det mesta en utbildning från naturbruksprogrammet med inriktning lantbruk. Du arbetar oftast på en gård och nära djuren. Arbetsuppgifterna varierar beroende på vilka djur du arbetar med.
Medellönen för en uppfödare och skötare av lantbrukets husdjur är 24 000 kr.
6. Restaurang- och köksbiträden
Restaurang- och köksbiträden förbereder mat innan den ska tillagas och hjäper kockarna. Andra vanliga arbetsuppgifter är städning och disk i köket. Köksbiträden finns ofta i storkök på sjukhus och på vård- och omsorgsboenden för äldre.
Medellönen för ett restaurangbiträde är 24 200 kr.
7. Bärplockare och plantörer
Som plantör arbetar du med att plantera olika plantor. Det kan exempelvis vara plantor som växer upp till att bli skog. Bärplockare jobbar med att plocka bär, som hallon, lingon, blåbär och jordgubbar. Arbetena är vanligtvis säsongsbetonade.
Medellönen för en bärplockare och plantör är 24 200 kr.
8. Städare
Städare eller lokalvårdare finns det behov av på många platser, exempelvis på skolor, sjukhus, hotell och företag. Oftast krävs det ingen utbildning men som städare behöver du lära dig en del tekniker för att göra jobbet på ett bra sätt.
Medellönen för en städare är 24 400 kr.
9. Taxiförare
Som taxiförare krävs det att du har en taxiförarlegitimation som utfärdas av Transportstyrelsen. Det finns också andra krav som ålders- och körkortskrav och det krävs också registerkontroll ur polisens belastnings- och misstankeregister.
Taxiförare träffar många människor och ibland kan det vara stressigt i trafiken. Chaufförerna ansvarar också för passagerarnas säkerhet, så det krävs att du är noggrann.
Medellönen för en taxiförare är 24 500 kr.
10. Barnskötare
Barnskötare arbetar vanligtvis på förskolor eller i familjedaghem. De har ansvar över barnen och arbetar ofta tillsammans med förskollärare. Som barnskötare är arbetsuppgifterna att ge barnen en trygg och stimulerande vistelse när barnens föräldrar arbetar.
Medellönen för en barnskötare är 24 700 kr.
Källa: SCB, Yrkeskollen, Nyheter24, facket.net, framtid.se
Foto: TT