Forskning: Vid den här åldern mår vi allra sämst
Flera studier visar att vi människor tenderar att bli mer självsäkra ju äldre vi blir. En svensk studie visade nyligen att de äldsta i studien, 56–79-åringarna var som mest nöjda med sig själva.
Men när är vi tvärtom som minst nöjda? Vilken är vår sämsta ålder?
Det valde David Blanchflower, ekonomiprofessor vid Dartmouth College, att ta reda på. Han sammanställde en stor mängd data från 132 länder och kom fram till att den sämsta åldern är 47, 2 år. Resultatet publicerades i National Bureau of Economic Research. Flera medier och experter som tagit del av resultatet har valt att kalla den minskade lyckan vid just denna ålder för en ”medelålderskris”.
Könshormoner kan spela in
Undersökningen gjordes från 1972 fram till 2018 och i den kan man tydligt se i ett diagram att ”lyckokurvan” är hög när deltagarna är i trettioårsåldern. Sedan dalar den stegvis för att nå sin botten vid åldern: 47,2 år. Varför vi känner som minst lycka i den åldern svarar dock inte David Blanchflower på i sin undersökning.
Andra personer har dock desto fler analyser och hypoteser. Journalisten Jonathan Rauch, författare till boken ”The Happiness Curve” skriver till exempel att lycko-dippen kan bero på hormoner. Könshormonet testosteron (för män) och östrogen (för kvinnor) börjar minska i trettioårsåldern, vilket blir märkbart först i fyrtioårsåldern, menar Jonathan Rauch. Andra menar att fyrtioårsåldern kan innebära en livskris då du nått halvvägs av ditt liv och kanske inte känner dig helt nöjd med vad du åstadkommit. Samtidigt kan rädslan för att bli äldre spela in och därmed en risk för vissa sjukdomar.
Lyckotopp vid 70
Men det finns hopp för 47-åringarna, visar David Blanchflowes forskning. Redan när forskningsdeltagarna nått femtioårsåldern börjar kurvan sakta peka uppåt igen, och de känner sig lyckligare. Även den lyckotopp som de kände i tjugoårsåldern klättrar tillbaka upp när de är i sjuttioårsåldern.
Barbara Bradley Hagerty, journalist och författare till ”Life Reimagined: The Science, Art and Opportunity of Midlife” förklarar varför kurvan återigen rör sig uppåt.
– Det som börjar hända i femtioårsåldern är att du börjar fokusera på saker som verkligen är viktiga för dig. Du fokuserar på dina barn, dina hobbyer, de delar av arbetet som verkligen känns meningsfulla och du börjar då klättra upp i lyckokurvan. Från 50 år, genom 60 och upp till sjuttioårsåldern blir du bara lyckligare och lyckligare, säger Barbara Bradley Hagerty till Womens Health.
Källa: Dailymail.com, Womenshealthmag.com, xx Foto: TT
…
Läs mer:
5 sätt din kost behöver ändras med åldern
Nya rön: Därför är det så svårt att hålla vikten när vi blir äldre