Här är sjukdomarna som oroar oss mest
Många svenskar går omkring och oroar sig för att drabbas av en allvarlig sjukdom, enligt en ny undersökning. Oroligast är unga människor mellan 16 och 34. Av dem är det bara 15 procent som svarat att de inte alls är oroliga.
Minst oroliga är personer i åldersgruppen 65-79, enligt undersökningen som genomförts av marknadsundersökningsföretaget Sifo på uppdrag av det medicintekniska företaget Coala Life som ägnar sig åt hjärtdiagnostik.
Läs också: Här är Sveriges bästa sjukhus
Mest oroliga för cancer
Cancer är den sjukdom som oroar svenskarna allra mest om man ska tro undersökningen. 37 procent av deltagarna i undersökningen svarade att de oroar sig för att få sjukdomen. Tolv procent oroade sig för de stressrelaterade sjukdomarna och lika många var rädda för hjärt- och kärlsjukdomar.
– Det är positivt att vi inte oroar oss i onödan kring hjärt- och kärlsjukdomar, men det är oroande att man inte ser sjukdomen som ett större hot mot hälsan när den de facto är den sjukdom som drabbar flest svenskar. I Sverige dör fem personer varje dag i en stroke som en konsekvens av förmaksflimmer, säger Philip Siberg, vd på Coala Life i ett pressmeddelande.
Läs också: 7 tekniker för att bli av med oro
Äldre mer oroliga för demens
I undersökningen deltog 1 120 personer i åldrarna 16-79. Att drabbas av cancer oroar framför allt kvinnor och personer i åldersgruppen 35-55. Störst oro för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar fanns bland deltagare i Småland och demens oroade framför allt personer i norra Mellansverige.
Med stigande ålder ökar också oron för demens, visar undersökningen. I åldersgruppen 65-79 var 19 procent oroade för att drabbas, jämfört med sju procent av de yngre deltagarna.
Artikeln kommer ursprungligen från Aller. Läs mer från allers.se: Sandra drabbades av stroke – bara 24 år gammal
Foto: Thinkstock