Har du blivit ohälsosamt produktiv under pandemin? 3 tydliga tecken
Innan pandemin lade hundratusentals svenskar otaliga timmar på att ta sig till och från arbetet. Många kontorsarbetare beordrades hemmajobb i takt med att covid-19 bredde ut sig. Idag har tillfälliga skrivbordlösningar i sovrummet och Zoom-möten blivit vardag.
Plötsligt hade många av oss fler lediga timmar hemma. Timmar som vi förut spenderat i kollektivtrafiken, i bilköer eller på cykeln. Men istället för att ge oss själva en välförtjänt paus, en stund framför en serie eller en tupplur har många istället pressat sig ännu hårdare.
Tidskriften Huffington Post myntade därför begreppet ”toxic productivity”. På svenska skulle vi kunna likställa uttrycket med att vara ”giftigt” eller ”skadligt” produktiv.
Överdrivet produktiv
Att vara överdrivet produktiv innebär att du inte kan slappna av, trots att du exempelvis blivit klar med ett projekt på jobbet. Istället får du dåligt samvete och känner dig skyldig för att du inte har gjort mer. Det menar Simone Milasas, affärscoach och författare till boken "Joy of Business".
– Giftig produktivitet kan få oss att känna oss som ett misslyckande om vi inte ständigt ”gör saker”. Du bedömer dig själv varje dag utifrån vad du inte har gjort, snarare än att fokusera på vad du faktiskt har åstadkommit, säger Simone Milasas till Huffington Post.
Även psykologen Kathryn Esquer vittnar om att många människor har drabbats av överdriven produktivitet under pandemin. Hon förklarar att vi blev förvirrade och osäkra när våra rutiner rubbades och vi plötsligt hade mer fritid. Att då bli en virtuell arbetsmyra gav en känsla av trygghet och säkerhet.
– Vi kunde ha använt vår fritid för att vila, ladda upp och återställa oss själva, men många av oss fyllde dessa timmar med mer arbete som ett sätt att känna sig värdefulla och för att få en känsla av kontroll, säger Kathryn Esquer till Huffington Post.
Padelfeber i Sverige
Samtidigt har vi matats av produktiva vänner och bekantas inlägg i sociala medier. Nu har de ”äntligen fått tid” att uppfylla allt de där som de inte tidigare haft tid med. Någon har lärt sig skateboard, en annan (läs: halva Sverige) har blivit besatt av padel och en tredje har ”passat på” att lära sig ett helt nytt språk.
Får du prestationsångest av bara tanken? Då är vi två. Känner du igen dig själv i ovan nämnd beskrivning? Läs vidare.
Att vara produktiv i en värld vi inte längre kan kontrollera tar bort ångestfyllda tankar, åtminstone tillfälligt. Vi städar huset, grottar ner oss i ett recept (som egentligen är för svåra för vår egen förmåga) eller försöker briljera på jobbet. Men all denna fokus på att optimera sig själv eller att överprestera kommer att göra dig utmattad. Dessutom förgiftar din överproduktivitet dina relationer, menar Simone Milasas.
– Om du vill undvika att bli ohälsosamt produktiv föreslår jag att du lever ditt liv istället för att låta ditt arbete eller din prestationsångest leda det. Du har bara ett liv. Det här är inte en generalrepetition, det här är ditt enda liv, avslutar Simone Milasas.
Är du skadligt produktiv? Så vet du
Simone Milasas listar ett antal tecken på att du är överdrivet produktiv.
1. Du känner skuldkänslor
Har du mycket arbetsrelaterad skuld? Känner du ofta att du borde göra mer, och att du slösar bort din tid om du inte gör något? Det första steget är att erkänna för dig själv att du är ohälsosamt produktiv.
2. Extrem trötthet
Trötthet och utmattning från att du vaknar, är ett talande tecken. Hur mår din kropp, egentligen? Känn efter och tillåt dig att vila.
3. Du överpresterar på jobbet
Ett tecken på giftig produktivitet är att kräva ett Zoom-möte när ett telefonsamtal eller e-post skulle räcka. Kom ihåg att dina kollegor är nöjda över dina prestationer, vare sig de tog 2 timmar eller 4 timmar att genomföra.
Källa: Huffington Post Foto: TT