Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Har du ofta hål i tänderna? Här är tandläkarens 7 bästa tips

15 nov, 2019
author Anki Sydegård
Anki Sydegård
Ofta hål i tänderna? Gör det här!
Vissa personer får mer hål i tänderna än andra. Hör du till dem? Med tandläkarens smarta råd kan du slippa de värsta tandproblemen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Är du en kariesperson? Det vill säga någon som har mycket problem med hål i tänderna. Vissa av oss har en större benägenhet att få hål och det beror både på arv och miljö.

– Den bakterieflora man har i munnen när första tanden kommer ut har man resten av livet. Förr sa man att man fick mammans eftersom hon pussar bebisen så mycket, och så kanske det är, säger Carl Emil Rexman, tandläkare vid tandvården Skeppsbron i Malmö.

En del av oss får alltså mer av den sortens syraproducerande bakterier som ger karies, alltså hål i tänderna. Eller för att förklara med en tandläkares ord:

– Karies beror på plack och det är en biofilm som består av proteiner och bakterier. De bryter ner sockerarter och skapar en syra, som i sin tur bryter ner mineralerna och skadar tänderna så att du får hål, säger Carl Emil Rexman.

Se också13 saker tandläkare aldrig skulle stoppa i munnen.

Så gör du för att slippa hål i tänderna

Karies dyker upp på knepiga utrymmen, som det är svårt att komma åt i munnen: Mellan tänderna och om man har gropar på tuggytan, som barn ofta har. Äldre personer har ofta kronor och lagningar där det är svårt att hålla rent.

Annons

– Då är det faktiskt vanligast att få hål där man redan haft hål, säger Carl Emil Rexman.

Men det går att slippa hål, även om du haft otur i bakterielotteriet. Får du bara bort alla bakterier är det inget problem. Och det kan du göra genom noggrann munhygien.

Det här är tandläkarens råd:

1 Använd fluortandkräm

Inget skyddar tänderna som fluor, det gör tanden starkare. Att yngre generationer har så lite hål beror på användningen av fluor och fluorskölj.

2 Tänk 3 x 2

Använd 3 x 2-metoden: Borsta tänderna två gånger om dagen med två cm tandkräm i två minuter.

3 Sluta skölj

Skölj inte tänderna efter att ha borstat dem – låt fluoren vara kvar i munnen och verka.

4 Fluorskölj!

Använd fluorskölj, det ska stå 0,2 procent natriumfluorid på förpackningen, för extra effekt – men mitt på dagen, mellan tandborstningarna. Att skölja bort fluortandkrämen med fluorskölj gör ingen större nytta.

5 Småät mindre

Ät inte mellan måltiderna, det gäller även nyttigheter som frukt på jobbet. Tre mål mat och två mellanmål om dagen är lagom.

Annons

6 Avsluta med vatten

Drick inte söta drycker kontinuerligt och avsluta alltid måltiden med ett glas vatten för att få bort löst socker, om du druckit en måltidsdryck.

7 Ät allt godis nu!

Satsa på lördagsgodis. Det bästa är att äta allt godis på en gång – hellre 1/2 kilo i ett svep än 2 hekto utspritt över hela helgen.

En del personer har extra mycket problem med hål i tänderna. Det kan bero på medfödda faktorer, som att man har sämre saliv som inte buffrar syran, sjukdom eller att man inte sköter sin munhygien ordentligt.

Men om du är ren i munnen och ändå får en massa hål kan du behöva extra hjälp. Det finns flera alternativ.

Hjälp, jag får ändå hål – gör så här:

  • Tandläkaren kan skriva ut en starkare tandkräm, med fyra gånger så mycket fluor, på recept. till exempel Duraphat eller Morningside.
  • Om man har väldigt mycket problem kan man få skenor utprovade, som man fyller med fluorgel och använder enligt tandläkarens recept.
  • Sök regelbunden hjälp hos tandhygienist eller profylaxtandsköterska.

Självklart måste du också söka hjälp om du tror att du har hål.

Det tar lång tid för ett hål att bli stort. Det är först när det gått igenom emaljen som man måste laga det, innan dess kan bildningen av hålet avstanna genom att man håller rent och använder extra fluor. När det nått så långt måste du komma iväg till tandläkaren.

Annons

– Går det djupare måste hålet lagas, annars infekterar det pulpan i tanden och då börjar det göra ont, säger Carl Emil Rexman.

– Och om infektionen får ända ner i benet under tanden måste den rotfyllas. Annars kan infektionen gå ut i kroppen, spridas ner i bröstet eller upp i huvudet och då kan det gå så långt att man måste man få akut vård på sjukhus med intravenös antibiotika som följd.

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

8 fel de flesta gör när de borstar tänderna

Ny studie: Vi lär barnen borsta tänderna helt fel

Tandläkaren: Därför fastnar saker mellan tänderna

Annons