Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Har du sömnproblem – eller bara dåliga sömnvanor?

19 aug, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Många sover dåligt och tror att de har ett sömnproblem när det egentligen bara handlar om att man själv förstör för sig med dåliga sömnvanor. Lär dig se skillnaden på ett sömnproblem och på att du sätter krokben för dig själv genom att missköta sömnen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Tips för bättre sömnBrand logo
Tips för bättre sömn

Många av oss sover dåligt eller för lite. Är du en av dem? Har du då funderat på varför du sover dåligt? Det kan naturligtvis vara så att du faktiskt har någon form av sömnproblem som du kan behöva få hjälp för att få ordning på. Men det kan lika gärna vara så att du själv faktiskt orsakar problemen genom att ha dåliga sömnvanor.

Ett tredje alternativ är att du har ett sömnproblem som leder till att du har svårt att somna och som i sin tur leder till att du dessutom skaffar dig dåliga sömnvanor som att ligga och scrolla igenom Instagram på nätterna. Det i sin tur leder till ännu större sömnproblem. Puh!

Det finns alltså många saker som kan sätta käppar i ditt sömnhjul, men hur ska du veta om du har ett riktigt sömnproblem? Jo, det finns några kännetecken som du kan kolla efter.

Sömnproblem gör dig trött under dagen

De flesta som har dåliga sömnvanor kan ändå fungera under dagen och jobbet eller skolan påverkas inte i så hög grad. Det är klart att du kan bli trött på eftermiddagen om du har sträckkollat på senaste säsongen av The Handmaid’s Tale natten före, men du kommer inte att ha samma trötthet som om du under en längre tid har haft sömnproblem som gett dig en sämre sömnkvalitet.

Annons

Om du har goda sömnvanor, men ändå känner dig slö och trött under dagen är det läge att fundera på att få hjälp med sömnen.

Sömnproblem följer ett mönster

Om du vet med dig att du satt uppe halva natten och pratade med din bästa väninna blir du förmodligen inte förvånad om du blir trött dagen efter. Men förhoppningsvis är du inte lika trött nästkommande dag, och nästa och nästa… Om du har ett sömnproblem har du förmodligen ett mönster som följer dig dag efter dag.

För en sömndagbok där du fyller i om du hade svårt att somna, om du vaknade på natten och i så fall hur många gånger. Se också till att skriva ner om du hade druckit kaffe eller alkohol på kvällen. Dagboken kan vara ett bra verktyg för din husläkare, som är den du bör kontakta först för att få hjälp med sömnen.

Du sköter din sömn, men får det inte att funka

Du tror att du ger kroppen allt den behöver för att somna och sova bra, men inget hjälper. Testa igen och gå igenom den här checklistan innan du ger upp:

Annons
  • Sovmiljön: De flesta sover bäst i en skön säng i ett mörkt och svalt rum.
  • Träningen: För de flesta spelar det ingen roll om man tränar på kvällen, men vissa kan få svårt att komma till ro efter ett tufft pass. Byt i så fall träningstid, sluta inte träna. Träning i sig är nämligen kanonbra för en bra nattsömn.
  • Ljuset: Se till att få mycket ljus under dagen. Ta en promenad på lunchen och vistas ute så mycket du kan när det är ljust. Det kommer att trigga melatoninproduktionen (sömnhormonet) när mörkret sedan kommer på kvällen. Det är extra viktigt under vinterhalvåret här i Sverige när ljus är en bristvara.
  • Sovschemat: Att lägga sig och gå upp vid ungefär samma tid varje dag brukar underlätta för de flesta för att kunna sova bra.
  • Störningarna: Klassiska störningar som ger sämre kvalitet på nattsömnen är kaffe och alkohol, men också det blåa ljuset från telefoner och datorer kan störa.

Din partner märker av dina problem

Om du till exempel snarkar eller har sömnapné (andningsuppehåll i sömnen) så kommer din partner att märka det. De är båda två problem som verkligen kan försämra sömnen och dessutom vara en fara för din hälsa. Hen märker förmodligen också om du kastar dig av och an i sömnen och aldrig verkar komma ner i djupsömn.

Om du istället missköter din sömn och istället glor på sociala medier hela natten lär din partner också märka det, och tycka att du får skylla dig själv om du är trött.

Att prata med sin partner om sin sömn är ett bra sätt att få en utomståendes syn på den. Själv kan det vara svårt att se hur långt bort från normal sömn man har kommit om man har levt med sömnproblem under en längre period.

Foto: TT

Källa: Huffington Post

 

Läs mer:

8 anledningar att ta sömnproblemen på allvar

Fler tar melatonin mot sömnproblem – trots många frågetecken

De 7 vanligaste sömnproblemen – och tipsen som hjälper

Annons