Här trängs vi mest – trots uppmaningarna om distansering
Vi gör så gott vi kan – men ändå hamnar vi i situationer där vi inte kan undgå att trängas med okända människor. Så känns det för en del av oss, medan andra inte verkar bry sig nämnvärt om distanseringen och de rekommenderade 1,5-2 meters avstånden vi bör hålla för att minska spridningen av coronaviruset SARS-CoV-2.
Samtidigt varnar nu Världshälsoorganisationen WHO för att pandemin bara kommer att bli värre och värre om inte världens regeringar inför hårdare restriktioner. Värst ser det i nuläget ut för Nord- och Sydamerika.
Trångt på tågen
Och här i Sverige hör vi rapporter om trängsel på tåg och flyg bland semestrande svenskar.
På SJ:s erbjöd man under våren resenärer dubbla platser på tågen för att minska smittorisken, men den 1 juli slopades denna regel. Enligt SJ gjordes detta i samråd med Folkhälsomyndigheten – men myndigheten tar avstånd från påståendet, enligt TV4 Nyheterna.
MåBra:s sommarvikarie Johanna Bengtsson behövde själv ta ett SJ-tåg från Ronneby till Stockholm för att kunna påbörja sitt vikariat.
– Jag blev chockerad över tågresan, över hur fullbelagt hela tåget var och hur komiskt det kändes att tågvärdarna bad ”alla passagerare att hålla sig till Folkhälsomyndighetens restriktioner, tvätta händerna ofta och hålla avstånd” samtidigt som jag satt bredvid en okänd man i mitt två-säte och med ett fullt fyrasäte på andra sidan, berättar Johanna.
Förutom att det var fullsatt på alla säten berättar hon att det sprang människor mellan stationerna, och för att hämta kaffe och gå på toaletten under den sju timmar långa resan.
– Det var rent av omöjligt att hålla avstånd i den trånga och fulla vagnen jag satt i. När jag reste mig tidigt för att packa ihop mina saker och ställa mig i det trånga utrymmet vid utgången för att slippa trängas tog det bara några minuter innan det fylldes på med mer folk. Det var som om corona inte existerade på tåget.
Hon hörde flera förvånade röster på tåget, som liksom hon trott att SJ tagit hänsyn till läget.
– När jag bokade min tågresa med två byten såg jag till att hitta säten med en ledig plats bredvid mig, i tron på att SJ inte skulle boka upp dessa säten. Men så var inte fallet.
Fullt på flygen
Även på flygen har det larmats från oroliga resenärer. På SAS flyg är flygen fullbokade, och enligt passagerare slarvas det med användandet av munskydd.
– Jag skulle ju flyga Stockholm – Skellefteå tur- och retur och blev då förvånad över att planet var helt fullsatt. Vi satt tre och tre i stolraderna. Ja, det var ingen bra upplevelse, säger resenären Anders Söderström till Sveriges Radio.
Enligt Karin Nyman, kommunikationsdirektör på SAS, finns det inget som talar emot fullsatta plan, och då ventilationssystemen på planen är ”så bra” anser hon att smittorisken är liten. Men Dan Norbäck, docent i arbets- och miljömedicin vid Uppsala Universitet, håller inte med.
– Man vet från tidigare studier när det gäller spridning av tuberkulos och SARS att man kan smitta två rader framför sig och två rader bakom sig. Om man inte har andningsskydd så är det ju, precis som i alla andra situationer när man sitter så trångt, inte speciellt tryggt.
SAS kräver för tillfället att alla i planet ska ha munskydd – men tar inte ansvar för att dess används på rätt sätt.
Här trängs vi i vardagen
19 av landets 21 länsstyrelser har lämnat rapporter om hur väl restriktionerna följs, på uppdrag av regeringen, och i måndagens Nyhetsmorgon var Ola Melin, länsöverdirektör hos Länsstyrelsen i Skåne, med i ett inslag för att berätta mer.
– Vi ser flera kommuner som rapporterar om brister när det gäller efterlevnaden på serveringsställen, särskilt under kvällstid, säger han.
Och att det dricka alkohol gör sällan människor mer försiktiga med avstånden. Han rapporterar även om brister på badplatser och stränder, samt i butiker.
– Vissa riskgrupper rör sig också för nära, så det finns problem, säger Ola Melin.
Han tror att det kan bero på en kombination av att vi glömmer av oss, och att vi helt enkelt har tröttnat på distanseringen.
– Det gör mig orolig, att det pekar i fel riktning. Det här är på allvar. Det är avgörande att vi blir ännu bättre på att följa riktlinjer och rekommendationer nu, säger Ola Melin.
Källa: WHO, Sveriges Radio, TV4 Foto: TT
…
Läs mer:
Corona: Segdragna symtom kan bero på annan sjukdom
Corona: Kan jag få covid-19 via offentliga toaletter?
Coronaviruset: Törs man resa – och hur stor är dödligheten?
…