Här utmanas personalen att ta tag i hälsan: "16 weeks of health"
Det Västeråsbaserade bostadsföretaget Mimers fick stor uppmärksamnhet när de 2019 lanserade en träningsutmaning som gick ut på att personalen fick upp till en veckas extra semester om de började träna.
Träningsinitiativet blev mycket uppskattat, enligt Mimers – sjukfrånvaron minskade med 30 procent och de anställda uppgav sig ha mindre problem med huvudvärk, sömnstörningar, magbesvär och trötthet. Andelen anställda som skattade sin hälsa som god ökade också.
Lanserar ny hälsoutmaning
Nu har företaget växlat upp ytterligare – och lanserar hälsoutmaningen "16 weeks of health". Satsningens namn är en lek med begreppet "16 weeks of hell", den tuffa kost- och träningmetoden som tv-programmet "Den stora hälsoresan" kretsar kring.
– Det här handlar dock verkligen om hälsa i stället för hell. Under 2021 har vi fokus på att medarbetarna ska ta hand om sig själva och andas ut lite. Vårt mål är att 80 procent ska träna minst en gång per vecka, och det här är ett led i det. ”16 weeks of health” är för dem som i dag inte tränar alls och har hälsoproblem – och vill förändra det, säger Wivecka Ljungh, HR- och kvalitetschef på Mimer, till tidningen Chef.
Frivilligt deltagande
Personalens deltagande kommer att vara helt frivilligt och de anställda kommer att få välja vilket område de vill fokusera mest på, såsom stress, träning, kost eller värk. Programmet inkluderar bland annat pepptalk, kostföreläsningar, utomhusträning och kontakt med hälsocoach, sjuksköterska och beteendevetare.
Sedan tidigare erbjuder Mimers också live-gympa varje morgon kl. 06.30, online-mindfulness två gånger i veckan och genom sin företagshälsovård förmedlas kontakt med läkare, psykologer och ergonomer.
– Vecka 10 kommer vi också ha en ”djävulsvecka” för att verkligen omsätta förändringen i praktiken. Den är öppen för alla medarbetare, säger Wiveca Ljungh till Chef.
Foto: TT