Hemorrojder? Här är orsakerna till analklåda och vad du kan göra åt det
Här är orsakerna och allt du behöver veta för att kunna lindra besvären.
Alla kommer vi någon gång att drabbas av analklåda. Det kan vara väldigt obekvämt och svårt att hålla sig från att klia. Men försök att låta bli! Det gör nämligen bara saken värre.
Att det kliar vid ändtarmsöppningen kan vara ett tecken på hemorrojder. Men det finns också andra saker det kan bero på.
Hemorrojder en orsak till analklåda – här är 5 till
Läkarna lyckas inte alltid lista ut vad som orsakar just din analklåda. Men många gånger beror det på olika typer av vanor, kosten eller hälsoproblem.
1. Du torkar dig för lite – eller för mycket
Om du inte torkar dig ordentligt efter toalettbesöket kan det som lämnas kvar orsaka klåda och en brännande känsla. Ett tips är att använda ett blött papper och sedan klappa torrt med ett torrt papper.
Men försök att vara skonsam. Man kan nämligen få analklåda av att man torkar sig för hårt och mycket också. Det är då små sår som kliar.
Det är bra att dricka mycket vatten och få i sig mycket fibrer för att hjälpa till att få en bra konsistens på avföringen samt att få magen i balans.
2. Kost som kan orsaka analklåda
Att dricka kaffe ökar risken för analklåda. Det kan nämligen försvaga ändtarmsmusklerna, vilket kan få avföring att läcka ut och därmed triggas klåda.
Andra livsmedel som kan orsaka analklåda är:
3. Dina underkläder blir fuktiga
Om du använder tajta underkläder i ett material som inte andas kan fuktigheten orsaka klåda både i underlivet och ändtarmen. Byt hellre till lösa bomullsunderkläder som absorberar och luftar bättre.
4. Antibiotika har slagit ut tarmfloran
Ibland behöver man antibiotika för att behandla en infektion, men det dödar också de goda bakterierna som lever i våra magar och tarmar. Diarré kan därför vara en vanlig biverkan vilket kan orsaka analklåda. Det är också lättare att då drabbas av en svampinfektion som kan klia.
5. Medicinska tillstånd kan orsaka analklåda
Här är några exempel:
- Analfissur, små sprickor eller sår i huden runt ändtarmsöppningen
- Analfistel, en öppning från ändtarmen till utsidan som inte ska finnas
- Infektioner orsakade av svamp eller bakterier
- Vårtor, till exempel på grund av HPV
- Springmask
- Skabb
- Psoriasis
- Diabetes typ 2
- Leukemi och lymfom
- Njursvikt eller leversjukdom
- Hypertyreos
- Anemi
- Ångest och stress
Vad är hemorrojder?
Hemorrojder är när blodkärl i nedersta delen av ändtarmen svullnar och börjar bukta ut. Det är de så kallade analkuddarna som består av blodkärl och bindväv som svullnar. Det heter inre hemorrojder när problemet sitter i ändtarmen.
Yttre hemorrojder är hudflikar som tänjts ut och sitter utanför analöppningen. Ofta får man både inre och yttre hemorrojder samtidigt. De kan till exempel orsakas av att man pressar på för mycket när man bajsar.
Varför får man hemorrojder?
Alla kan få hemorrojder. Oftast beror det på att man är trög i magen och trycker på för hårt när man går på toaletten.
Besvären kan också uppstå under eller efter graviditet eftersom magen då inte fungerar optimalt. Men även för att den växande livmodern ökar trycket i ändtarmens blodkärl.
Saker som orsakar förstoppning kan i förlängningen även bidra till hemorrojder. Det kan till exempel vara vätskebrist, för lite fibrer, järnpreparat eller olika läkemedel.
Symtom på hemorrojder
Ofta får du ett eller flera av följande:
- Du blöder från ändtarmen (men är det blod i själva avföringen ska du söka vård!)
- Klåda eller sveda runt ändtarmsöppningen
- Oavsiktligt läckage av gaser, avföring eller slem
- Det kan göra ont när du bajsar
- Det kan kännas som att något buktar ut vid ändtarmsöppningen
Behandling vid hemorrojder – salva mot analklådan
Oftast blir hemorrojder bättre av sig själva. Det gäller dock att ha tålamod då det tar minst sex veckor för dem att försvinna.
Ibland behövs läkemedel för att lindra besvären. Det finns bland annat stolpiller och salvor som lindrar smärta, dämpar klåda, dämpar inflammation och drar samman blodkärlen.
Om hemorrojderna är stora eller orsakar kraftiga blödningar kan de behövas tas bort av läkare. Det kan till exempel göras genom att ett läkemedel sprutas in i dem så att de skrumpnar, att ett gummiband dras åt kring hemorrojderna eller att de opereras bort.
Huskurer vid hemorrojder – det här kan du göra själv
De flesta huskurer mot hemorrojder handlar i grunden om att göra avföringen mjukare. Detta eftersom det då är lättare att få ut och trycket i ändtarmen minskar.
Man vill helt enkelt undvika förstoppning, som är den vanligaste orsaken till hemorrojder.
Här är 6 huskurer som man kan prova:
- En tesked eller matsked olja dagligen för att smörja magen.
- Ät mer fibrer och drick mycket vatten.
- Testa bulkmedel.
- Motionera så att tarmarna får arbeta ordentligt.
- Att sitta i varmt vatten under 15 minuter några gånger om dagen kan minska smärta och klåda.
- Kyla kan också hjälpa men mot svullnaden och därmed göra det enklare att bajsa.
- Gå på toaletten vid samma tid varje dag för att få in en rutin, men varken krysta eller håll dig och sitt inte för länge på toaletten.
- Tvätta med barn- eller intimolja. Det kommer åt i alla veck, och smörjer och lenar.
Källa: WebMD, 1177 Vårdguiden
Foto: TT