Hitta rätt behandling för din pollenallergi – 13 vanliga frågor och svar
Många av er har säkert redan börjat känna av pollenallergi. Det kliar i näsan och ögonen, näsan rinner och det piper i luftrören. Men måste våren verkligen bli förpestad av att träden släpper ifrån sig en massa gult pulver? Nej, med rätt behandling kan även du njuta av våren.
Åsa Neuman jobbar som allergolog på barnkliniken vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och vet hur du kan ta hand om din allergi.
Varför bli vi allergiska?
– Det är flera orsaker som gör att vi blir allergiska. Dels måste en genetisk benägenhet finnas, men miljö- och livsstil spelar en stor roll för allergiutveckling. Allergi är ett felaktigt svar från immunförsvaret som reagerar på sådana ämnen som vi egentligen borde tåla
Är det fler som är allergiska idag mot förr i tiden?
– Ja, man kan förenklat säga att vi lever lite för renligt. Vi har inte samma naturliga kontakt med olika mikroorganismer som förut. Maten vi äter är lite för hygienisk och vi lever inte längre i samma närkontakt med natur och djur. Vi vistas också mera i dålig inomhusluft och exponeras för luftföroreningar utomhus. Det är alltså miljö- och livsstilsförändringar som har gjort att antalet allergiska har ökat. Antalet astmafall har också ökat, men denna ökning verkar ha börjat avta.
Kan man bli allergisk i vuxen ålder?
– De flesta blir allergiska i barn- eller ungdomsåren. Men man går aldrig helt säker och man kan insjukna även när man är vuxen.
Är man allergisk mot alla pollen, eller kan man vara allergisk mot bara en sort?
– Om du är allergisk mot till exempel björkpollen, som är väldigt vanligt, då är du ofta känslig även mot pollen från andra lövträd. Det innebär att du kan känna av din allergi redan i februari eller mars när al och hassel blommar. Samma sak när det gäller gräs, om du är känslig för timotej är du oftast känslig mot andra gräspollen också.
Varför är så många allergiska mot björkpollen?
– Björkpollen har hög allergenicitet. Det betyder att det lätt framkallar allergi, samtidigt som det också finns i stora mängder. Vi har väldigt mycket björk här uppe i Norden och då blir det också många som är allergiska mot det. Om man tittar på länder längre söderut i Europa har man stora problem med andra träd, som till exempel cypress och olivträd.
När ska man börja behandla?
– Man ska helst börja behandla lite innan man börjar känna av sin allergi. Det kan ju vara svårt att veta exakt när det brukar vara, men ett tips är att hålla koll på pollenprognoserna söderut. Om du bor i Stockholm ska du börja medicinera när pollenhalterna börjar stiga i Skåne. Då är det ungefär två veckor kvar innan våren kommit lika långt i Stockholm.
Blir man trött av antihistamin?
– Antihistamin har länge haft lite dåligt rykte för att man blev så trött av dem. De nya preparaten blir man inte trött av. Däremot blir man trött av själva pollenallergin.
Hur ska man behandla?
– Testa de receptfria antihistamintabletterna som finns. Om du behöver kan du komplettera med ögondroppar och nässpray. Det brukar räcka för de flesta. Räcker det inte kan du faktiskt dubbla dosen av antihistamin. Tar du en tablett om dagen, testa två.
När ska man söka hjälp för sin allergi?
– Om du har testat att ta tabletter, ögondroppar och nässpray i dagliga adekvata doser och du fortfarande inte tycker att det funkar och du inte orkar med arbete eller skola och inte kan vistas ute så ska du absolut prata med en läkare. Du ska också kontakta läkare om du utvecklar astmasymptom under pollensäsongen.
Vad finns det för behandlingsalternativ?
– Dels finns det andra läkemedel som du kan få på recept och dels kan du få hjälp med allergen immunterapi, en sorts allergivaccination.
Hur fungerar allergivaccinet?
– Den fungerar genom att man utsätter kroppen för det den är allergisk mot, stegvis i ökande doser. Det kan ju låta konstigt, men om man utsätter immunförsvaret för ämnet på ett annat sätt och i andra doser så utvecklas tolerans istället. Men det här tar tid. Det är en långvarig behandling med antingen sprutor där man injicerar ämnet under huden eller tabletter som man låter smälta under tungan.
Vad har en sådan behandling för nackdelar?
– I början av behandlingen kan det kännas som att man är mitt i en pollenperiod. Om man har astma kan man få känningar av den. Det kan klia och svullna i det området där man får sprutan eller i munnen av tabletten. Man måste också behandlas i tre år. Många får effekt redan första pollensäsongen efter att de har börjat, och då är det många som tappar motivationen att ta tabletten varje dag eftersom man redan känner sig bättre. Då kan man inte garantera några långvariga resultat av behandlingen. Sprutbehandlingen är kanske lite svårare att hoppa av eftersom man blir kallad till behandling en gång var sjätte-sjunde vecka. Men vid sprutbehandlingens uppstart måste man få spruta varje vecka i cirka två till tre månader vilket kan vara svårt att få till.
Kan man växa ifrån sin pollenallergi?
– Man ska inte räkna med det, tyvärr. Däremot mattas symptomen ofta av när man blir äldre.
Foto: TT
…
Läs mer:
Varningen: Kan bli den värsta året för pollenallergiker på 45 år
Pollenallergi: 7 tips för att klara dig ur säsongen
Pollenallergi kan vara orsak till trötthet