Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Hjälp, jag kissar på mig – vad ska jag göra? Läkaren svarar

14 okt, 2019
Kvinna står vi toalett och har inkontinens.
Att kissa på sig när man nyser eller hostar är vanligt. Men det finns hjälp. MåBra:s doktor Gunilla Hasselgren berättar vad du kan göra åt din inkontinens.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: På sista tiden har det blivit allt svårare att hålla tätt när jag blir kissnödig. Samma gäller om jag hostar. Ibland läcker jag lite och vid ett tillfälle kissade jag faktiskt på mig bara för att jag inte hann till toaletten. Nu är jag rädd att det ska hända igen. Vad ska jag göra?

/Elsa, 51

Svar: Att det blir svårare att hålla tätt med åren är vanligt. Lyckligtvis finns det mycket man kan göra för att minska besvären. Hos kvinnor är bäckenbotten mer utsatt och det beror dels på hur den är uppbyggd, dels för att många av oss föder barn. Förlossningar behöver inte förstöra vävnaderna helt för att det ska bli problem på sikt, ansträngningsinkontinens kan komma bara av att området har töjts ut och för att vinklarna för hur urinrör och blåsa hålls uppe har ändrats.

Typiskt för ansträngningsläckage är att man har svårt att hålla emot när man skrattar, hoppar, springer eller nyser. Trängningsinkontinens å andra sidan innebär att man plötsligt blir jättekissnödig och inte kan eller hinner hålla emot. En störd trängningsinkontinens beror på att reflexerna i nervsystemet rubbas.

Annons

Det finns också mycket psykologi i det hela – man kan bli vrålkissnödig när man sätter nyckeln i låset när man kommer hem och kissa i trosan på väg in i badrummet. Det är inte ovanligt med blandformer, det vill säga man har båda typerna av läckage Behandlingen av ansträngningsinkontinens består av knipövningar för att stärka och kontrollera bäckenbotten. Det rätta knipet kan vara svårt att hitta, men man kan få hjälp av barnmorska eller en uroterapeut.

I din ålder ändras som regel även slemhinnorna i underlivet vilket gör att de blir något mindre livaktiga och tunnare vilket ytterligare kan försvåra förmågan att hålla tätt. Lokal smörjning med östrogenkräm eller slidpiller med östrogen kan då hjälpa. Att stärka sin bäckenbotten hjälper vi båda typerna av inkontinens. Det har bra effekt när det gäller sexlivet och orgasmförmågan också.

Det här är inkontinens – och här är hjälpen!

Ansträngningsinkontinens (när man läcker vid hopp, skratt eller nysning).

  • Gör egna knipövningar. Knipkulor hjälper dig att hitta det rätta knipet.
  • Appen tät.nu har bra tips mot inkontinens.
  • Det finns även ett ”snippspel”, perifit, där knipkulorna är kopplade till din mobil.
  • Ett enkelt hjälpmedel är en vanlig tampong. Den kan lyfta och ändra urinrörets vinkel.
  • Man kan också prova en kontinensbåge som förs in i slidan, till exempel vid gympa eller joggingtur.
  • Svårare besvär kan opereras med TVT, som är ett band som läggs in under urinröret och lyfter till en bättre vinkel.

Träningsinkontinens (när man läcker för att reflexerna i blåsans vägg och tömning är störda).

  • Kontrollera när du dricker på dagen för att slippa nattliga trängningar.
  • Det finns särskild blåsträning när man tränar blåsan på att inte reagera så lätt eller fort på mindre urinmängder.
  • Receptbelagda läkemedel som Vesicare, Betmiga (receptbelagda) kan få blåsan att slappna av så att man inte blir kissnödig för tidigt.

PS! Inkontinensskydd kan kännas tryggt att ha i båda fallen. Kan köpas på apotek. Vid större behov är skydd kostnadsfritt efter utprovning på vårdcentral.

/ Gunilla Hasselgren

Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

7 orsaker till att din urin luktar illa

Sätt stopp för inkontinens och urinläckage!

Var femte kvinna läcker – trots att de inte fött barn

Annons