Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Hjärna och nervsystem kan påverkas hos personer som varit svårt covid-19-sjuka

28 apr, 2020
Rehabilitering för covid-19-patienter blir en ny utmaning i vården när många nu skrivs ut från intensiven. Utmattning och problem med motorik är bara två av problemen man upptäckt hos de som tillfrisknat.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Rehabiliteringen kan bli tuff för många av de coronapatienter som varit inlagda på intensivvårdsavdelning. Att få vård med respirator sliter hårt på kroppen och efter behandlingen kan den som har varit sjuk få svårt att klara av vanlig vardagsmotorik som att dricka, stå och gå.

– Jag kunde knappt röra mig efter att jag varit inne på intensiven. Jag kunde inte lyfta ett glas, jag kunde inte lyfta mitt huvud, jag kunde inte lyfta mina fötter, säger 36-åriga Erik Forsberg, som låg i respirator under 12 dagar för covid-19 när han intervjuades i Sveriges Radios P1-morgon.

Corona: Rehab kan bli lång för vissa patienter

För P1-morgon berättar även Kristian Borg, professor och överläkare på Danderyds sjukhus, att rehabilitering för patienterna som intensivvårdats är påväg att bli en ny utmaning i vården.

– En del kommer gå hem utan några större problem alls. En del hamnar mittemellan och sen kommer man ha ett antal patienter som behöver högspecialiserad rehabilitering, alltså ligga inne på rehabiliteringsspecialiserade kliniker, säger han.

Annons

För MåBra berättar han att det kan vara stor skillnad i den tid som krävs i form av rehabilitering.

– Det kan vara från dagar till månader, säger Kristian Borg.

Kristian Borg, Docent, Överläkare. Institutionen för klinisk neurovetenskap , Sektionen för neurologi , professor vid Karolinska Institutet.
Kristian Borg är professor i rehabiliteringsmedicin och överläkare på Danderyds sjukhus.

Utmaningen är inte bara att patienterna är medtagna, utan också att många behöver rehabilitering på samma gång.

– Det är väldigt många patienter som kommer nu. Vi ser början på en ökning nu av antalet patienter där det kommer vara stora behov för många av dem.

Så påverkar corona hjärnan

Många coronapatienter har ett större behov av rehabilitering än andra utskrivna IVA-patienter förklarar Kristian Borg. Både sjukdomen i sig och den, i snitt, långa inläggningstiden är två förklaringar.

Två av tre patienter får, precis som Erik Forsberg, problem med motoriken. Även en lång tid av utmattning och trötthet är betydligt vanligare för många av covid-patienterna efter tillfrisknandet. Dessutom kan organen påverkas av sjukdom och behandling, förklarar Kristian Borg.

Annons

– Man har speciella tillstånd som uppkommer efter lång tids intensivvårdsbehandling. Man kan säga att först har patienterna en allvarlig lungsjukdom, de kommer att vara nedsatta i lungfunktion och möjlighet till syreupptagning. Sedan finns det specifika förändringar i hjärna och nervsystem, som kan uppkomma av viruset och dels av intensivvårdsbehandlingen.

Här berättar han för MåBra om de komplikationer man sett:

– Andningssvårigheter, muskelsvaghet och trötthet, konfusion och agitation, hjärninflammation, mikroproppar i hjärnan och risk för utvecklande av så kallat postintensivvårdssyndrom med kraftig förlamning.

Varför vissa får så pass och komplikationer och varför hjärna och nervvsystem påverkas vet man inte riktigt.

– En del av besvären är beroende på den grava lungsjukdomen och på den långa intensivvården. Vi tror att det kan föreligga en direkt påverkan på hjärnan med tanke på bortfall av lukt och smaksinne och den pirrande känslan i huden, säger Kristian Borg till MåBra.

Annons

Han poängterar att det fortfarande finns mer att lära om hur viruset påverkar organ som hjärnan. Några exempel på problem man dock redan sett hos vissa covid-patienter som fått intensivvårdsbehandling är svårigheter med minne  och koncentration. Att blir aggressiv eller förvirrad är också tillstånd vissa patienter uppvisat, förklarar han.

– Det man rapporterat är att man har encefaliter som man kallar det – inflammationer i hjärnan – och även små mikroproppar, säger han till P1-morgon.

Foto: TT

LÄS MER: 

Vanlig magmedicin kan hejda coronaviruset

Coronaviruset: Unikt svenskt test kan visa om du är immun

Mitt i coronapandemin: Länder i Europa lättar på restriktioner

Annons