Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

3 vanliga vanor som inte är bra för din hjärna – gör du de här?

10 mar, 2021
kvinna har vanor som inte är bra för hjärnan
Tar du hand om din hjärna på bästa sätt? Eller borde du kanske se över några vanor? Här är tre saker att se upp med om man vill vara snäll mot sin knopp.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Håll hjärnan ung – 5 tipsBrand logo
Håll hjärnan ung – 5 tips

Du vet förmodligen redan att du håller hjärnan på topp genom att sova bra, äta bra, träna regelbundet och utmana hjärnan emellanåt. Men det finns också saker du kanske vill undvika eller vara försiktig med, för att skydda din hjärna.

Här är tre vanliga (o)vanor som de flesta av oss känner igen oss i, som vi kanske vill försöka tänka om kring, enligt psykolog Melissa Burkley och Psychology Today.

Vana 1: Du har bara digitala möten

Redan innan coronapandemin kom kunde man se en trend i att möten inte skedde ansikte mot ansikte i samma utsträckning längre, utan att vi istället utökade skärmtiden även på det området.

I studier på amerikaner har man kommit fram till att de i snitt ser på en skärm (tv, dator, spel, mobil) hela 17 timmar om dagen.

Men det är inte bara att utöka skärmtiden vi bör se upp med när det gäller digitala möten. Man har också sett att våra hjärnor utvecklas av sociala interaktioner, alltså riktiga möten med andra människor.

Annons

Till exempel har att prata med någon, ansikte mot ansikte tio minuter om dagen, i en studie visat sig ge bättre minne.

Dessutom minskar risken för att vi känner oss ensamma och deprimerade om vi träffar människor. Vilket annars också är två stora hot mot hjärnans hälsa.

Lösningar kan till exempel vara att verkligen lägga ifrån sig mobilen emellanåt, att ha mobilförbud på kvällarna hemma med familjen eller att boka in en daglig promenad med någon vän.

kvinna med mobil behöver låta hjärnan vila

Vana 2: Du är ständigt uppkopplad

Våra hjärnor är inte gjorda för att gå på högvarv hela dagarna. Men med mobiler som ständigt pockar på uppmärksamhet, i kombination med datorer, surfplattor, mejl och streamingtjänster som är tillgängliga dygnet runt så får hjärnan sällan paus.

Annons

Jämför det med en tid före datorer och mobiltelefoner – då fick vi naturliga pauser utspridda över hela dagarna. Med livsstilen vi har idag hinner vi inte bearbeta och smälta den information vi tar in.

Studier visar att den här ”multitaskingen” vi tror vi kan hantera, och ofta ständigt håller på med, faktiskt gör att vi presterar sämre. Och att det gör hjärnan mer slö.

Lägg gärna bort mobilen emellanåt, kolla mejl på bestämda tider, stäng av notiser som stjäl din uppmärksamhet och kom ihåg att ta regelbundna vilopauser för hjärnan.

500, 1000 eller 1500 bitar – och svåra motiv. Klarar du de här?

Vana 3: Du utsätter öronen för mycket ljud

Vi skyddar vår hälsa på olika sätt men det är idag inte många som tänker på att skydda just sin hörsel. Men visste du till exempel att hörselnedsättning hos äldre personer förknippas med större sannolikhet att få demens?

Fler och fler får problem med hörseln, som i högsta grad är kopplat till hjärnan – som ju tolkar ljuden vi hör. För att vara rädd om din hörsel, och därmed hjärna, tänk på att:

  • Ha hörselskydd i bullriga situationer och vid höga ljud, till exempel vid konserter.
  • Ha låg volym när du lyssnar på något i hörlurar.
  • Ta pauser i tystnad regelbundet.

Källa: Psychology Today Foto: TT

Annons