Då kan ett högt blodtryck öka risken för svår covid - det här kan du göra
Ungefär en tredjedel av den vuxna befolkningen i Sverige har högt blodtryck. Tittar man på personer över 65 år har hälften ett blodtryck som ligger högre än 140/90 – vilket klassas som hypertoni, högt blodtryck.
Högt blodtryck pekas också ut som en av de vanligaste riskfaktorerna för att få en svårare covid-19 som kräver sjukhusvård.
Man har sett att cirka 38 procent av de som har fått intensivvård har haft högt blodtryck, enligt en rapport från Socialstyrelsen. Det tycks även öka risken för att dö i sjukdomen.
Då är högt blodtryck extra riskabelt
Forskare har inte varit helt överens om exakt hur stor riskfaktor ett högt blodtryck verkligen är – och i så fall för vem.
Vissa menar att det troligen inte är det höga blodtrycket i sig som ökar risken för att bli svårt sjuk i covid-19 – utan ett högt blodtryck i kombination med hög ålder.
– Man ska komma ihåg att med stigande ålder stiger också blodtrycket, Johan Sundström, hjärtspecialist vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, i en intervju med Hjärt-Lungfonden.
Därför ska man alltid behandla ett högt blodtryck
Är man yngre, det vill säga runt 50, och har ett högt blodtryck, behöver man därför inte vara orolig:
– Nej, man ska inte vara extra orolig för covid-19 om man högt blodtryck. Men högt blodtryck är ju den viktigaste riskfaktorn för förtida död, så det är alltid en bra idé att ha ett välkontrollerat blodtryck, säger Johan Sundström.
Hans råd är att man ska hålla koll på sitt blodtryck och ta de blodtryckssänkande mediciner man eventuellt fått av sin läkare.
Misstänker man att blodtrycket kanske ligger högt är det bra att få det utrett av läkare. På längre sikt kan ett obehandlat högt blodtryck leda till följdsjukdomar som stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt, njursjukdom och demens.
Foto: TT