Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Högt BMI kan ge svårare coronainfektion

02 apr, 2020
Ett högt BMI ökar risken för att bli sjuk i coronavirus
Den som har fetma, lider ofta även andra underliggande sjukdomar. Diabetes typ 2 är ett exempel. Tillsammans ökar de risken för en svårare coronainfektion. Men fetma kan i vissa fall vara en riskfaktor i sig.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att fetma, alltså ett BMI på över 30, hänger ihop med hjärt- och kärlsjukdomar, högt blodtryck och diabetes typ 2 är väl känt. Och fetma, tillsammans med de andra sjukdomarna, är en riskfaktor vid covid-19. Men de är också alla var och en för sig en riskfaktor för en svårare coronainfektion. Ju fler riskfaktorer, desto högre verkar risken för en svårare form av sjukdomen vara. Det visar siffror som flera länder har redovisat.

Är högt BMI riskfaktor vid corona?

  • Det brittiska intensivvårdsregistret ICNARC visar att av de 775 första personerna som intensivvårdades för covid-19 hade nästan 40 procent ett BMI över 30. Totalt har 64 procent av de vårdade coronapatienterna varit överviktiga.
  • I Nederländerna ser mönstret likadant ut: Runt 70 procent av de intensivvårdade sägs vara överviktiga.
  • Amerikanska folkhälsomyndigheten Centers for Disease Control and Prevention menar att samtliga personer med BMI över 40 har en mycket hög risk för att drabbas av en svårare form av covid-19 – oavsett ålder.
  • Även Mexico stora problem med övervikt och fetma. 72,5 procent av alla vuxna är överviktiga. Man har också en stor andel diabetiker, som en direkt följd av övervikten. Forskare och myndigheter varnar för att det kan leda till att landet kommer att få fler svårt sjuka i covid-19. Man menar också att majoriteten av alla dödfall i covid-19 kommer att ha en koppling till övervikt och diabetes typ-2.

Räkna ut ditt BMI med vår BMI-kalkylator

Därför ökar fetma risken för svår coronainfektion

Förutom hjärt-kärlsjukdom, högt blodtryck och diabetes typ-2 kan fetma även öka risken för luftvägsinfektioner. Den extra kroppsvikten ökar också trycket på lungorna, även när man inte är sjuk. Många med svår övervikt drabbas dessutom av andningsuppehåll i sömnen, sömnapné. Blir man då smittad av coronaviruset, ökar risken för svår andnöd och andra komplikationer ytterligare.

Annons

Svår övervikt kopplas också samman med kronisk inflammation i kroppen, vilket kan sätta ner försvaret mot infektioner – till exempel covid-19.

Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, säger till Expressen att vikten är en hög riskfaktor i coronatider.

– Är det så att man har mycket fett runt bröstkorgen, i mellangärdet och buken så får man svårare att andas. Det är svårare att syresätta sig, säger han.

Kombinationen corona, kraftig övervikt, hjärt- kärl- eller lungsjukdom är inte bra, menar han.

– Här adderar man upp de komplicerande faktorerna. Dels de rent mekaniska, att det är svårt att vara riktigt överviktig och kunna få ordentligt med luft, speciellt om man har lungor som är anfrätta av ett virus. Då kan man må riktigt dåligt och tippa över kanten.

Tänk dock på att BMI i vissa fall kan vara missvisande. Personer med en stor andel muskler kan ofta få ett högt BMI utan att vara överviktiga. Men det kan i många fall vara en indikator.

Foto: TT

Läs mer:

Räkna ut ditt BMI med vår BMI-kalkylator

Coronaviruset: Är astma en riskfaktor? Så säger experten

Ny studie: Fetma snart vanligaste orsaken till cancer i Sverige

Senaste nytt om coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Mer om hur corona-spridningen ser ut i världen, varför fler män än kvinnor drabbas av covid-19 och om symtom, skydd och riskgrupper hittar du i vår samling av artiklar om coronaviruset.

Läs alla våra artiklar kopplade till coronaviruset

Annons