Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Hur fungerar ett ägglossningstest egentligen?

21 jul, 2017
AvCecilia Edström
Här får du lära dig allt om hur ett test fungerar!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Om du försöker bli gravid är det bara ett fåtal dagar under en menscykel som du faktiskt kan bli det. Det är i samband med ägglossningen. Kvinnor har olika längd på menscykeln men vanligast är att den pågår 25-32 dagar.

Ska du själv räkna ut vilken dag ägglossningen sker så är det lättast att räkna från mensens första dag. Med en menscykel på 25 dagar så kan man generellt säga att ägglossningen sker elva dagar efter den. Är cykeln 29 dagar är det stor sannolikhet att ägglossningen är 15 dagar efter mensens första dag.

Medan vissa inte känner av sin ägglossning alls kan andra kan få en liten blödning och känna en molande smärta. Slidsekretet, flytningen, kan vara genomskinlig, seg och trådaktig.

Läs också: 8 saker du inte visste om din fertilitet

Men det kan vara svårt att hålla koll på det här med dagar och det kan dessutom framkalla onödig stress för den som vill bli gravid. Till hjälp finns därför så kallade ägglossningstest som går att köpa på exempelvis apoteket. Det hjälper dig att veta när du är som mest fruktsam.

Annons

Ägglossningstestet är en sticka som doppas i urin (liknande graviditetstest). Teststickan mäter halten luteiniserande hormon (LH) – ett hormon som börjar stegras ett till tre dygn innan ägglossningen sker. När stickan indikerar att finns mycket LH-hormon i kisset är det dags att ha samlag. Ägget har nämligen störst chans att bli befruktat ungefär tre dagar före ägglossningen, till en eller två dagar efter.

Men hur säkert är ett ägglossningstest? Inte 100 procent. Testet mäter hormonet som stimulerar en ägglossning och indikerar inte själva ägglossningen i sig. Värt att veta är dock att spermier kan leva i äggledarna flera dagar. Där väntar de sedan för att kunna befrukta ägget när det släpper.

Källor: Vårdguiden, Clearblue

Artikeln publicerades först på MåBra.

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

Annons