Checklista: Hur står det till med arbetsmiljön vid hemmajobbet?
Under pandemin har en stor del av Sveriges arbetstagare uppmanats att arbeta på distans. Sköna ergonomiska kontorsstolar, höj- och sänkbara skrivbord och stora skärmar har bytts ut till att sitta som en ostkrok framför en laptop vid köksbordet.
Allt eftersom pandemin fortgick insåg vi sakta att det här kommer nog bli långvarigt. En del arbetsplatser flaggade redan tidigt för att man var nöjd med omställningen och kommer låta personalen fortsätt jobba hemifrån några dagar per vecka permanent.
Men till vilken nivå arbetsgivarna engagerat sig i personalens ergonomi på hemmakontoret har skiftat väldigt.
Arbetsgivaren är ansvarig även för hemmakontoret
Arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön, även vid arbete hemifrån. Det säger arbetsmiljölagen. Men Arbetsmiljöverket har inte gjort en enda kontroll av arbetsmiljön för hemarbete. Inspektionerna har istället fokuserat på hur arbetsgivare förebygger smittrisker för sin personal.
Nu kan inte Arbetsmiljöverket bara stövla in hur som helst, men OM de hade gjort det, vilka av de här vanliga arbetsmiljöproblemen skulle man ha anmärkningar på hemma hos dig? (En del av sakerna borde din arbetsgivare ha tillgodosett eller informerat om, medan andra helt enkelt handlar om slöhet från din sida.) Oavsett är det en bra påminnelse om saker du kanske borde se över för att förbättra din arbetsmiljö hemma.
Har du skärm, mus och tangentbord?
”En bärbar dator är inte lämplig att använda som permanent dator vid en stationär arbetsplats, eftersom det oftast leder till en ihopkrupen arbetsställning”, står det att läsa på Arbetsmiljöverkets hemsida. Har du inte detta är det något du bör ligga på din arbetsgivare om.
Har du en ergonomisk stol och en bra arbetsplats med rätt belysning?
Se till att ditt skrivbord har rätt arbetshöjd och att din stol är ergonomiskt utformad för en behaglig sittposition. Även om det går bra nu, kommer det att leda till felbelastningar i längden. Om inte din arbetsplats bekostar en skrivbordsstol är det något du bör unna dig själv om du inser att du kommer att jobba hemifrån mycket även i framtiden.
Det är också viktigt att få möjlighet till rörelsevariation under arbetsdagen. ”Se till att kunna utföra vissa arbetsuppgifter stående, till exempel att läsa e-post framför datorn”, menar Arbetsmiljöverket.
Man påminner också att man bör se till att inte bli bländad eller få reflexer i bildskärmen, varken från fönster, belysning eller från starka ljuskällor i synfältet. Bäst står skärmen vinkelrätt mot fönsterväggen. Det behöver finnas persienner eller liknande i fönstren så att man kan skärma av direkt solljus som lyser in på arbetsplatsen.
Jobbar du i en behaglig akustik?
I dessa tider har många av oss sällskap hemma av familjemedlemmar som INTE bidrar till en behaglig akustik. Tänk bara om det låtit så där på kontoret...? Noisecancellinglurar kan hjälpa dig att koncentrera dig.
Raster
Det är inte bara ergonomin som försämrats för många av oss. Många uppger också att man känt mer ensamhet, svårigheter att känna sig som en del av arbetslaget och att gränsen mellan arbete och fritid suddas ut.
Medan vissa myglar sig igenom hemmajobbardagarna arbetar andra flitigare än någonsin, eftersom ingen snacksjuk kollega börjar berätta om sitt privatliv och kaffeapparatsminglet uteblir.
Glömt inte att ta dig tid till lite digital trivsel med kollegorna och se till att ta regelbundna raster under dagen, det har du rätt till! ”Utöver de lagstadgade rasterna ska arbetstagaren kunna göra kortare pauser som räknas in i arbetstiden. Gör avbrott för att sträcka på dig, ta en kort promenad eller liknande. Det finns ingen definition på hur lång en paus får vara – men du har rätt att koppla av från arbetet då och då under arbetsdagen.”, säger man från Arbetsmiljöverkets sida.
Foto: TT
Källa: SR, Arbetsmiljöverket