Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Hur mycket vatten ska man dricka? Här är forskarens svar

27 nov, 2016
author Anki Sydegård
Anki Sydegård
Hur mycket vatten ska man dricka under en dag för att må bra. Svaret är: förmodligen mindre än du tror!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ända sedan 1980-talet har vi fått veta att vi måste fylla på med vätska hela tiden under dagen. Men det påståendet har inte någon vetenskaplig grund.

Hur mycket vatten ska vi egentligen dricka under en dag?

– Normalt behöver vi cirka en och en halv till två liter per dygn, men vissa dygn behöver du upp till fyra liter för att du har jobbat i varm miljö, eller av andra orsaker. Det bästa rådet för att ha koll på vätskebalansen är att inspektera mängd och färg på urinen. Om du kissar några gånger per dag och urinen är ljusgul, ja då dricker du lagom mycket, säger Mats Rundgren, forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi vid Karolinska Institutet, till ki.se.

En stor del av den vätskan får vi i oss automatiskt, genom att vi dricker till måltiderna och tar en kopp te eller kaffe då och då. Det är väldigt ovanligt att friska vuxna människor får i sig för lite vatten.

Annons

Hur vet man att man har vätskebrist?

Ett klassiskt symtom på vätskebrist är huvudvärk. Ingen vet varför det kan ge ont i huvudet. En teori är att det beror på en spänning som uppstår i hjärnhinnorna. Vätskebrist kan också leda till koncentrationssvårigheter. En person som inte får i sig tillräckligt med vätska får svårare att lösa problem under tidspress, visar studier.

Vid svårare fall av uttorkning drabbas man av minskad urinmängd, uttorkade slemhinnor, slapp, insjunken hud och trötthet.

– Här kan det vid maratonlopp, vistelse i varmt klimat eller sjukdom bli problem om man dricker för lite och svettas mycket, säger Mats Rundgren.

Och det kan tillslut göra så att kroppen inte klarar av att tillföra blod till hjärnan och njurarna och hålla lagom temperatur – vilket kan leda till värmekollaps.

Kan man dricka för mycket?

Svaret är ja. Särskilt vanligt är det att långdistanslöpare klunkar i sig stora mängder vatten inför ett lopp och eftersom kroppen inte kan lagra överskott av vatten kan det sluta illa.

– Nu för tiden har varenda akutmottagning flera fall om året med människor som är vattenförgiftade, vilket förut var väldigt ovanligt, säger Mats Rundgren.

Om man ska springa långt ska man istället fylla på lite i taget under loppets gång.

 

 

Läs mer:

7 anledningar att dricka mer vatten

Behöver du dricka mer vatten? Här är 8 knep

Vi dricker alldeles för mycket vatten – 4 tecken på hyponatremi

 

Annons