Experter: Att jaga "perfekt" sömn kan skapa sömnstörning
– Det kan vara terapeutiskt, säger sömnforskaren Christian Benedict vid Uppsala universitet.
Om du använder en smartklocka är du långt ifrån ensam. Var fjärde svensk hade en för ett par år sedan, visar undersökningen Svenskarna och Internet 2022. Är du född på 70-talet är sannolikheten ännu större – hela fyra av tio 70-talister hade en smartklocka 2022.
En smartklocka kan bland annat hålla koll på din träning, dina meddelanden och din sömn. Men i Storbritannien, där marknaden för sömnmätare uppskattades vara värd 3,74 miljarder kronor (270 miljoner pund) förra året, är flera experter tveksamma till om man bör lyssna på klockans data om just sömnen.
Kan leda till sömnstress
Sömnterapeuten Katie Fischer berättar för The Guardian att många av hennes patienter jagar den "perfekta" nattsömnen. Ofta pressar de sig själva att sova ett visst antal timmar utan att ens fråga sig om de egentligen behöver så mycket sömn. Vissa blir även förtvivlade när de ser på klockan att de bara fått 11 procent djupsömn, trots att det är rätt normalt. De flesta får mellan 13 och 23 procent djupsömn per natt och vaknar 3-6 gånger, utan att ens vara medvetna om det, förklarar terapeuten.
– De flesta har ingen aning om hur normal sömn ser ut, så de får panik när de ser data med många uppvaknanden och inte så mycket djupsömn, säger hon till tidningen.
Katie är övertygad om att för mycket detaljerad data skapar stress, och menar att man istället borde lyssna på sin kropp.
Sömnforskaren Dr. Neil Stanley, som skrivit boken How to Sleep Well, är inne på samma spår.
– Jag har ägnat min karriär åt att koppla upp människor till monitorer i utrymmen som är utformade för att vara de finaste sovrummen på planeten. Jag har suttit där och tittat på de snirkliga linjerna som mäter de olika sömnstadierna. Och ärligt talat betyder det inte ett dugg. För vad inte ens de mest exakta uppgifterna kan göra är att påverka dig att sova fler timmar. Så vad är poängen för den breda allmänheten?, frågar han The Guardian.
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Istället för att låta klockan analysera sömnen, föreslår han att man för en sömndagbok där man antecknar när man går och lägger sig, hur trött man känner sig, när man vaknar och hur pigg man är vid 11 på förmiddagen.
LÄS OCKSÅ: Klockor som gör träningen roligare – välj rätt för dig!
Upptäcker oväntade sömnmönster
Sömnforskaren Christian Benedict, som också skrivit flera böcker i ämnet, håller dock inte med. Han ser flera fördelar med att låta klockan göra jobbet åt en – och i vissa fall motbevisa ens egen förutfattade bild.
– Datan kan vara terapeutiskt för personer som oroar sig för att de inte sover tillräckligt, men som inte sover mycket sämre än gemene man eller kvinna. När de ser svart på vitt att de sover mycket längre än de tror, kan ventilen öppnas och de kan släppa sömnstressen, säger han till MåBra.
För personer som har andningsuppehåll under natten, utan att vara medvetna om det, kan klockan också vara en "game changer", berättar han. Om klockan indikerar att andningen inte är som den ska kan man söka vård för vidare utredning.
De flesta smartklockor är pålitliga när det kommer till att mäta sömnlängd, enligt Christian. Däremot är de inte helt tillförlitliga när det gäller att mäta sömnstadier, som djupsömn, och de kan inte avgöra kvaliteten på sömnen.
– Det jag skulle rekommendera är att lägga mer tyngd på sovlängden, mindre tyngd på tiden i de olika faserna. Inte jaga någon sömnfas och tänk på att sömnen återspeglar vardagen.
Visar trender över tid
Precis som de andra experterna är han medveten om att vissa personer blir väldigt stressade av att få dagliga uppdateringar om att de fått mindre djupsömn än föregående natt. Det kan till och med leda till att de utvecklar sömnstörningar, som inte fanns tidigare.
– Jag kan tänka mig att det handlar mest om personer som är inriktade på biohacking. De vill hela tiden optimera, springa fem gånger i veckan, äta nyttigt och göra allt enligt klockan. Sova på bästa sättet.
Om datan orsakar stress är det bäst att inte använda klockan alls på natten, eller åtminstone avstå från att kolla på datan, förutom kanske en gång i månaden för att följa trender, bedömer sömnforskaren.
– När man har en helikoptersyn så kanske man inte blir stressad på samma sätt, säger han.
Om man zoomar ut lite kan man även se om nya vanor har haft en positiv eller negativ inverkan på sömnen.
– Man kan bli sin egen sömnforskare, säger Christian.
Foto: TT
LÄS OCKSÅ: Alltid trött? Återfå energin med terapeutens tips