Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Hur säger man nej på ett bra sätt?

11 maj, 2015
author Anna Bennich Karlstedt
Anna Bennich Karlstedt
Så lär du dig att säga nej.
Marie känner att hon ibland skulle behöva egentid och ibland säga nej till sina vänner. Så lär du dig att säga nej enligt experten.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Jag tycker om att hjälpa andra, att lyssna, umgås och finnas där. Och jag är väldigt utåtriktad när jag är bland folk, men behöver också mycket tid med min familj, och inte minst med mig själv – för att tanka energi.

Med jämna mellanrum känner jag att det blir för intensivt. Samtidigt är jag så rädd att såra och göra folk ledsna. Hur kan man säga nej utan att göra andra besvikna?

Marie, 52

Svar:

Du är långt ifrån ensam. De flesta jag träffar som är stressade och utmattade är inga soffpotatisar, utan mer som du: sociala, utåtriktade och stärkta i beteendet att finnas där för andra. Det är goda egenskaper, men det finns också baksidor, som svårigheten med gränsdragningar.

Det är ofta svårt att säga nej. Särskilt när man vet att man är uppskattad för sin förmåga att bistå andra. För vem är man om man plötsligt gör annorlunda? Vad har man för värde då?

Att ta på sig mycket och ha fokus på andras välbefinnande handlar ofta om flera saker: man är bra på det, får uppskattning tillbaka, det är skönt att känna sig behövd, man gör det av bara farten – dessutom är man ofta rädd att inte bli omtyckt om man inte ställer upp.

Annons

Det enkla svaret på din fråga hur man säger nej utan att göra andra besvikna är: Det går inte. Inte alltid i alla fall. Ibland kommer folk förstå, ibland inte.

Din utmaning kommer att handla om att sätta gränser ÄVEN med risken att någon blir besviken. Du behöver utforska det området, vad skulle hända då? Kan du stå ut med det? Kan du hänvisa till dina egna behov, åtminstone inför dig själv?

Det går att ändra sitt beteende. Medvetenhet är första steget, och där är du redan. Det andra är träning, och även om det är svårt så är det också det enda som hjälper.

Träna dig i att sätta gränser

Att kunna säga nej när man behöver är oerhört viktigt för att inte hamna i en stresspiral. Så här kan du öva upp din förmåga:

1. Beskriv situationen för dig själv, och varför du behöver dra en gräns just nu. Då tydliggör du dina behov.

2. Börja träna på att säga nej där det känns minst svårt, i relationer där du känner dig tryggast.

Annons

3. Ibland säger man ja av bara farten, kom ihåg att man får ändra sig: ”Jag vet att jag sa ja till att träffas på torsdag, men jag inser nu att jag inte orkar den här veckan.”

4. Om nej känns för tufft, så börja med att säga: ”Ja, det kan jag, men inte förrän på torsdag.”

5. Träna på att uttrycka dina egna behov: ”Jag orkar inte sätta mig in i det där nu. Jag är för trött. Kan vi ta det en annan dag?”

6. Visa förståelse: ”Jag förstår om du blir besviken, men jag orkar inte just i dag.”

7. Dra nya slutsatser. Vad händer om man gör någon besviken ibland? Ofta är känslan inför vad som eventuellt kan inträffa värre än de faktiska konsekvenserna.

Läs mer:

Kan jag sparka ut min son? Psykologen svarar

Läsarfråga: ”Julen är min värsta tid på året- vad gör jag?”

Vad gör man i ett olyckligt äktenskap? Psykologen svarar

Annons