Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Ont i halsen? Här är 9 klassiska huskurer mot halsont

17 feb, 2021 UPPDATERAD 31 mar, 2023
Honung och kvinna med halsont.
Vad hjälper mot halsont? Att dricka te med honung och gurgla saltvatten anses exempelvis vara riktig dundermedicin mot förkylning. Här är några huskurer du kan testa hemma som sägs lindra symtomen och få bort halsont!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Definitionen av en huskur är ungefär att det är en behandlingsmetod som har gamla anor – men inte har ordinerats av en läkare. Vissa kan ha effekt mot symtomet som behandlas, andra är mer eller mindre skrönor eller myter som fått leva vidare lite för länge.

– Huskurer för att lindra halsont är inget jag brukar rekommendera just för att det inte finns några vetenskapliga studier som grund till det, men det är inte heller farligt att prova om man upplever lindring, säger Hanna Brännlund, specialist i allmänmedicin.

När du ändå ligger hemma och lider med din förkylning eller influensa – ja, då kan du kanske lika gärna testa? Ofta görs huskurer med sådant man redan har hemma.

Här är några klassiska huskurer som åtminstone sägs lindra halsont!

Honung sägs ha läkande egenskaper

Honung är en klassisk huskur för mycket! Det sägs ha antiinflammatoriska egenskaper och vissa sorter innehåller nyttiga laktobakterier. Forskning har dessutom visat att honung kan hjälpa mer effektivt mot jobbig hosta än vissa hostmediciner! Honung sägs dessutom ha läkande egenskaper, och kanske är det det därför den gärna används mot halsont. Blanda i lite i ditt te eller i en kopp varm mjölk.

Annons

Saltvatten löser upp slem

Att gurgla varmt saltvatten sägs kunna hjälpa mot halsont, genom att lösa upp jobbigt slem och döda bakterier. Gör en egen saltvattenlösning genom att blanda ner en halv tesked salt i ett glas varmt vatten. Upprepa proceduren var tredje timme.

Glass ger skön kyla för halsen

En tillfällig, men ack så trevlig, lättnad av smärtan i halsen – lite extra populär bland barn! Att glass sägs lindra ont i halsen beror antagligen på kylans domnande effekt. Här är ett recept på hemgjord glass som är en dundermedicin mot halsont!

Bli av med halsbränna – här är bästa tipsenBrand logo
Bli av med halsbränna – här är bästa tipsen

Te värmer en ond hals

En varm kopp te kan kännas riktigt skönt för en ond hals. Däremot bör du undvika kaffe, eftersom koffein har en vätskedrivande effekt och du lätt blir uttorkad när du är sjuk. Detsamma gäller med alkohol – vänta med skålandet tills du är frisk!

Annons

Vissa påstår att exempelvis kamomillte ska vara extra bra mot halsont, tack vare sina antiinflammatoriska egenskaper och antioxidanter. En studie hävdar till och med att det kan räcka att andas in ångan från kamomillte för att må bättre.

Halstabletter är bakteriehämmande

Det finns mängder av olika halstabletter som sägs lindra halsont.

– Det jag brukar rekommendera är till exempel Strepsils som ofta har en lindrande effekt. Den har också en antibakteriell och antiviral effekt, säger Hanna Brännlund.

De starka Fisherman's Friend kan ha en lenande effekt mot halsont, men se upp med tabletter som innehåller socker, så att du inte riskerar hål i tänderna i stället!

Vad orsakar halsont?

  • Halsont i samband och efter en förkylning orsakas initialt av virus eller bakterier. Infektionen orsakar en inflammation i lymfkörtelvävnad och slemhinna i halsen som blir irriterad och svullen samt ömmande. Ibland kan det ge smärta i halsen, och det är ofta kopplat till graden av inflammation.
  • Om det är en bakteriell infektion i halsen orsakad av grupp A-streptokocker så kan det ibland behöva behandlas med penicillin för att läka ut.
  • De flesta halsinfektioner läker ut spontant, då vårt immunförsvar tar hand om infektionen. Så det bästa sättet att slippa infektioner är att ha ett starkt immunförsvar, vilket vi främjar genom att sova ordentligt, äta ordentligt samt motionera regelbundet.

Källa: Hanna Brännlund, specialist i allmänmedicin

Annons

Pepparmint har en kylande effekt

Apropå halstabletter: Pepparmint sägs kunna lindra smärtan när du har ont i halsen. Det finns både flera halstabletter och förkylningssprejer som innehåller pepparmint, på grund av mentolens upplösande effekt på segt slem. Pepparmint sägs även ha antiinflammatoriska, antibakteriella och antivirala egenskaper.

– Halstabletter och förkylningssprejer har en kylande effekt i svalget och halsen och kan upplevas lindrande men påskyndar inte läkningsförloppet, säger läkare Hanna Brännlund.

Bockhornsklöver
Bockhornsklöver.

Bockhornsklöver – en gammal huskur

En krydda de flesta av oss kanske inte har hemma i kryddskåpet, men som har flera positiva egenskaper. Bockhornsklöver används redan traditionellt mot diabetes typ 2 och även som stimuli för mammor som har svårt att producera mjölk till amning. Forskning visar också att kryddan kan jämna ut blodsockret och förbättra blodfetterna hos personer med diabetes typ 1.

Annons

Te på bockhornsklöver är en gammal huskur mot halsont, och sägs vara både smärtlindrande och bakteriedödande.

Lakritsrot som smärtlindrare

Lakritsrot har länge använts mot halsont, och nyare forskning visar att en dekokt där lakritsrot blandas med vatten och sedan gurglas är effektivt mot smärtan.

– Lakrits har använts i tusentals år då en del upplever lindrande verkan mot halsont och hosta, men inget som rekommenderas inom sjukvården då lakrits är en farmakologiskt potent substans och kan höja blodtrycket vid överkonsumtion, säger läkare Hanna Brännlund.

Äppelcidervinäger – gurgla bort bakterierna!

Vinägern har många användningsområden i dag, i allt från städning till att hjälpa mot dålig andedräkt. Och ett vanligt husmorsknep är att direkt när du känner halsontet komma smygandes gurgla lite äppelcidervinäger utspritt med vatten. Syran i vinägern ska nämligen göra att bakterierna inte trivs lika bra i halsen.

– Äppelcidervinäger beskrivs kunna ha bakteriedödande egenskaper men är inget som vi rekommenderar vid halsont då det också är starkt och kan irritera slemhinnorna mer, förtydligar läkare Hanna Brännlund.

Källa: Healthline, Hälsoliv
Foto: TT/Shutterstock

Annons