Gemenskap i queerbastun: Att vi är nakna gör samtalen ärliga
– Vi delar så mycket, säger Akinyi Ocholla.
Vattnet fräser mot stenarna och ångan bolmar mot taket som ett moln av hetta. Nakna kroppar, svettdroppar och stigande temperatur. I queerbastun på Flatenbadet i Stockholm är stämningen varm – i dubbel bemärkelse. Här bastar de som definierar sig som queer och alla former, identiteter och uttryck är välkomna.
Fenomenet är relativt nytt i Sverige och förekommer än så länge bara på ett par platser. Men i England finns fullmatade guider till landets bästa queer saunas, liksom i Norge och Finland.
På lavarna i Flatenbastun trängs ett tjugotal personer. Klara Schyberg torkar svetten ur pannan och sveper handduken om sig.
– Jag älskar att basta. Värmen gör mig helt avslappnad och här föds naturliga och äkta samtal.
Queerkunskap
- Hbtqi är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner.
- Queer i förkortningen “hbtqi” handlar om queer som identitet, att vara queer. Det innebär att på något sätt bryta mot normer kring kön, sexualitet och/eller relationer, exempelvis genom att vara transperson, ha en icke-monogam relation eller att skaffa barn med en vän istället för en kärlekspartner.
Källa: RFSL
Ett tryggt utrymme som ger lugn
Akinyi Ocholla skakar ett par svettdroppar ur det kortklippta håret och nickar.
– Det här är ett safe space, ett tryggt utrymme för oss som definierar oss som queer.
– Ibland, inte alltid, känner jag mig utsatt som queer. Men här i bastun med likasinnade, är jag fullständigt lugn, säger Klara Schyberg.
En tjej i lockigt hår och amerikansk accent kisar mot termometern.
- 78 grader, konstaterar hon. Den ska upp mot nittio, eller hur?
Spridda skratt hörs och trots att gruppen inte känner varandra sedan tidigare ligger snart ett sorl av småprat över bastun. Några pratar om Berlin, andra om vilka kristaller som ger energi och resten fyller i här och var. Det är ett avslappnat stim av röster och långt ifrån lika tyst som det brukar vara i en offentlig bastu.
– Där kan det ibland vara rätt stelt, säger Klara Schyberg.
– Här brukar vi prata om det mesta. Det faktum att vi är nakna gör samtalen intima och ärliga. Många delar samma historia av att komma ut, av könskorrigering eller känsla av utanförskap och det förenar, säger Akinyi Ocholla.
Bastu - rena dunderkuren för hälsan
- I en studie från Uppsala universitet har man sett att bastubad sätter igång immunförsvaret och hormonsystemen samtidigt som det har en positiv effekt på nervsystemet.
- "Kärlen vidgas, de blir lite mer elastiska, blodtrycket blir lägre och blodfetterna minskar något. Det finns mycket som talar för att det skulle kunna vara bra för hjärta och kärl", säger professor Hans Hägglund professor och överläkare i hematologi i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.
- Bastubad sägs kunna leda till förbättrad sömnkvalitet, dämpa ångest och ha en antidepressiv effekt. Det kan också lindra spänningshuvudvärk och värk generellt. För bästa effekt rekommenderas 3–7 bastubad i veckan, enligt Hägglund.
Källa: Uppsala universitet
Får se "riktiga" kroppar
Ymje Sköld drar en lila hårslinga ur ansiktet och lutar huvudet mot väggen.
– Att vara naken med andra är härligt. Jag älskar det. Det är fint att se kroppar på riktigt, som inte är fixade som på tv, utan bara helt naturliga, säger Ymje Sköld.
Någon kastar ytterligare en skopa vatten på stenarna och värmen letar sig in överallt.
– Att basta är en fysisk upplevelse, på så många sätt. Men också sinnlig. Samtalen här i bastun är alltid bra och det gör att jag mår bra, säger Klara Schyberg.
Men queerbastun är också en plats där deltagarna kan luta sig tillbaka, helt och fullt.
– Jag tycker om att basta, men jag är mig själv oavsett var jag är så för mig är det inte så stor skillnad, säger Ymje Sköld och reser sig. Svetten droppar och hen har siktet inställt på svalka. Utanför bastudörren glittrar sjön, sval och lockande.
Foto: Gustav Gräll