Kosten är mindre viktig än man trott vid IBS
En stor studie från Chalmers och Uppsala universitet visar att gluten och vissa typer av kolhydrater, så kallades fodmaps, spelar mindre roll än väntat vid IBS. Forskarna kunde inte att se någon effekt alls på gluten och små effekter för fodmaps.
− IBS är en mycket komplex sjukdom och våra resultat tyder på att effekten av specifika dieter inte är lika stor som man tidigare har trott, säger Elise Nordin, doktorand inom livsmedelsvetenskap på Chalmers och huvudförfattare till artikeln som publicerats i America Journal of Clinical Nutrition.
Märkte väldigt liten skillnad på gröt med gluten och placebogröt
Studien baseras på 110 personer med IBS. I sju veckor fick testpersonerna äta olika varianter av risgröt. Den ena sorten var rik på gluten medan den andra innehöll stora mängder kolhydrater av typen fodmaps – sockerarter som exempelvis fruktos och laktos. Man hade också en opreparerad placebogröt.
Deltagarna fick sedan äta respektive gröt i en vecka (utan att veta vilken de åt) innan man bytte slumpvis.
All gröt såg likadan ut och smakade detsamma, så att deltagarna inte kunde skilja på dem.
− Det är svårt att blinda koststudier, då försökspersonerna ofta ser vad som är vad. Detta utgör en stor utmaning, eftersom vetskap om att man har lagt till eller tagit bort något i kosten kan påverka resultatet. Det faktum att vi i denna studie har lyckats skapa dieter som var helt blindade – tillsammans med att vi fick ett stort deltagarantal – gör vår studie unik, säger Elise Nordin.
Enligt den skala som mäter kostens inverkan på IBS-symtom krävs det en förändring på 50 poäng för att en effekt ska räknas som kliniskt signifikant. Förändringen mellan fodmaps och placebo var 42 poäng, mellan gluten och placebo 10 poäng.
Så vanligt är IBS
Ungefär fyra procent av svenskarna är drabbade av IBS. Den lättretade tarmen ger symptom som ont i magen, diarré och förstoppning.
Psykologiska faktorn spelar större roll än gluten
Att IBS-patienter utesluter gluten ur kosten är mycket vanligt, trots att det saknas tillräckligt med vetenskapliga bevis. Livsmedel rika på gluten, till exempel bröd, är nämligen i många fall ofta också rika på fodmaps. En teori har varit att det är fodmaps i dessa livsmedel, inte gluten, som man reagerar på.
− Våra resultat är viktiga och pekar på att den psykologiska faktorn troligen är mycket viktig. IBS är har tidigare visat sig ha en koppling till psykiskt mående, säger Per Hellström, professor i gastroenterologi vid Uppsala universitet och medicinskt ansvarig för studien.
Men, utfallet till trots är det så klart viktigt att lyssna på sin kropp och välja den mat man mår bra av.
– Det kan det vara så att vissa individer reagerar starkt på dessa livsmedel. Därför är det viktigt att se till varje individ, poängterar Elise Nordin.
Foto: Martina Butorac, TT