IBS? Nej, det kan vara magsjukdomen BAD
Många som lider av kronisk diarré får diagnosen IBS. Men i 30 procent av fallen är diagnosen helt fel. I själva verket handlar det om BAD (Bile Acid Diarrhoea), eller gallsaltsdiarré, som det också heter. Det innebär att BAD är kraftigt underdiagnostiserat och att många lider av sjukdomen utan att varken veta om det eller få rätt behandling.
– Man räknar med att så många som en procent av befolkningen har gallsaltsdiarré, säger Kjell-Arne Ung, överläkare och gastroenterolog vid Sahlgrenska universitetssjukhuset till tidningen Allt om Mage.
Man kan bajsa på sig
Vanliga symtom på BAD är en kronisk, vattning diarré som kommer hastigt och oftast efter att man har ätit. Attackerna kan komma flera gånger om dagen. Tillståndet är inte farligt och man får inte näringsbrist, däremot kan man få vätskebrist. BAD är också väldigt besvärligt socialt. Bland annat kan det leda och den drabbade isolerar sig av rädsla för att bajsa på sig.
BAD orsakas av att tunntarmen inte klarar av att omsätta gallsalterna som den ska. Det gör att stora mängder gallsalter kommer ut i tjocktarmen där de har en laxerande effekt.
Effektiv behandling finns
Diagnosen kan redan idag ställas med ett test, SeHCAT. Testet är dock dyrt vilket gör att det inte alltid används. Men det pågår också svenska studier för att ta fram ett enklare och billigare test. Får man diagnosen BAD kan man få behandling med gallsaltsbindande läkemedel som Questran eller Lestid i kombination med läkemedel mot diarré, till exempel Dimor och Imodium.
5 symtom på att det är BAD
- Kronisk, vattnig diarré, ofta flera gånger om dagen
- Diarrén kommer hastigt, oftast i samband med måltid
- Man bajsar på sig
- Diarréattacker även på natten
- Irritation i baken
- BAD kan också vara en följd av Chrons sjukdom, mikroskopisk kolit, kronisk bukspottkörtelinflammation, diabetes eller till att gallblåsan har tagits bort.
Då ska du söka vård!
Har du haft diarré i mer än fyra veckor och går på toaletten fyra gånger om dagen och din livskvalitet påverkas negativt ska man söka hjälp!
Foto: TT
Läs mer:
Experternas tips mot orolig mage