Så håller du dig frisk när resten av familjen är sjuk
Förkylningar och influensor avlöser varandra den här tiden på året. Särskilt om det är småbarn med i bilden. Att hålla sig frisk blir kanske din främsta prioritet just nu. Vem ska annars ta hand om sjuklingarna där hemma? Då finns det faktiskt ett par saker du kan påverka, några rent självklara, som att tvätta händerna, men andra som du kanske inte tänkt på.
1. Begränsa kontakten med den smittade
Särskilt om det handlar om Covid-19 eller annan infektion som smittar via luften. Här måste man givetvis ta hänsyn till familjemedlemmens ålder och mående. Ett litet barn ska givetvis inte isoleras, men däremot tonåringar och vuxna för att undvika smittspridning i familjen.
2. Rengör allmänna ytor regelbundet
Förkylnings- och influensavirus dröjer sig kvar på ytor minst ett par timmar. Så om den smittade tagit på ett dörrhandtag eller tv-kontrollen som du sedan tar på, finns det stor risk att smittan sprids vidare. Rengör med tvål och vatten, sedan med desinfektionsmedel.
3. Håll god hygien i badrummet
Just badrum tenderat att bli en riktig smittohärd. Har ni flera toaletter hemma är det bästa om den smittade använder en egen. Annars är, precis som i punkt två, rengöring det bästa botmedlet. Använd plasthandskar och desinfekterande medel. Två andra viktiga tips är att stänga toalettsitsen när man spolar, ja bakterierna kan spridas i luften via avföringen, samt att påminna familjen om att tvätta händerna i minst 20 sekunder efter toalettbesöket. Slutligen, vädra och se till att ventilationen i badrummet är igång!
4. Tvätta handdukar, kläder och andra textilier
Textilier kan precis som andra ytor i hemmet lagra och sprida bakterier. Se till att den smittade har sin egen handduk i badrummet men tvätta även kökshandduken, lakan och kläder som den smittade burit.
5. Vädra!
När en smittad person nyser eller hostar, ja, till och med andas sprids smittan genom droppar i luften, så kallad droppsmitta. Se därför till att ha god ventilation i hemmet. Det bästa är att ha öppna fönster och vädra. Om det är för kallt ute kan en luftrenare ha samma effekt.
6. Sömn och återhämtning
Slutligen; för att kroppen och immunförsvaret ska stå emot infektioner och virus är din sömn och återhämtning viktig. Det är när vi sover som immunförsvaret byggs upp. Andra sätt att boosta immunförsvaret är att äta en allsidig kost och eventuellt komplettera med B- och D-vitamin under vinterhalvåret.
Foto: TT
Källa: LiveStrong, 1177