Ingrid fick Hyperemesis gravidarum: "Tyckte inte om bebisen i magen"
För de flesta kvinnor är en efterlängtad graviditet något helt underbart. Visst, man är beredd på att växa ur alla sina kläder, få svullna fötter och kanske ett hormonstyrt humör – och sen är det illamåendet. Att må illa på morgonen i början av graviditeten är väldigt vanligt, omkring 50-90 procent av alla kvinnor upplever det. Men för vissa tar illamåendet över helt.
Tillståndet kallas då Hyperemesis gravidarum, och runt 5 procent av alla gravida drabbas. Ingrid Lindow tillhörde de procenten.
När hon och sambon Per bestämde sig för att försöka skaffa barn blev de gravida på första försöket. Ingrid kände direkt att något var annorlunda.
– Det var inte bara en känsla, jag hade också en slags spänningar i magen som jag aldrig känt tidigare. Jag blev otålig och testade mig redan flera dagar innan första mensdag. Det visade såklart negativt då det var för tidigt. Jag testade igen dagen innan första mensdag och det var positivt! berättar Ingrid.
Illamåendet tog över
Lyckan var enorm och Ingrid såg fram emot allt vad graviditeten innebar.
– Det första illamåendet var så svagt och litet att det nästan var välkommet. Vad häftigt att jag äntligen fick vara den där gravida kvinnan med allt vad det nu innebar!
Ingrid mådde illa i många veckor utan att kräkas till en början. Men illamåendet växte och till slut kom maten upp igen, och från graviditetsvecka 9 var inget som vanligt längre. Hon blev mer sängliggande och nedstämd, illamåendet styrde hennes vardag och vad hon än försökte med kunde hon inte behålla någon mat, någon tid på dygnet.
I vecka 12 kom hon till punkten där hon behövde söka vård.
– Jag gick till läkaren för att prata om hur jag mådde. Jag kunde inte arbeta. Livet började kännas svart och jag var konstant trött av näringsbrist.
Läkaren ville först inte blanda in illamåendet med depressionen i Ingrids sjukskrivning till Försäkringskassan. Istället fick hon rådet att testa ingefära och tillskott av vitamin B6. Men hon stod på sig och kom tillbaka när hennes ansökan om sjukpenning var nära att avslås. Vid det här laget kräktes hon upp till nio gånger om dagen och levde på små mängder blåbärssoppa och någon enstaka smörgås.
Mådde illa av sin sambo
Ingrid blev till sist sjukskriven från jobbet som frilansande informationsdesigner för hela sin graviditet – men illamåendet fortsatte att göra situationen värre.
– Det är svårt att beskriva med ord men det jobbigaste med att ha Hyperemesis gravidarum var inte för mig att kräkas, utan det psykiska i att illamåendet sätter sig i väggarna, i tankarna och i alla runt omkring en, säger Ingrid.
Kring jul stod hon knappt ut med sin sambo längre – hon ville kräkas när hon kände lukten av honom och började tänka seriöst på att flytta ut i skogen och bo ensam. Parets lägenhet började kännas som ett fängelse och allt i den fick illamåendet att göra sig påmint.
– En del frågade om jag hade så kallade ”cravings” under den här tiden. Det har man inte med Hyperemesis gravidarum. Man måste äta helt olika saker varje dag för illamåendet sätter sig i maträtten från dagen innan.
Arg på bebisen
Under stora delar av graviditeten fick sambon Per ta hand om hemmet, Ingrid och jobbandet. Hon var sängliggande de flesta av dygnets timmar, med en växande bitterhet och depression som hade kunnat bli slutet för relationen.
– Flera gånger bröt jag ihop och sa att jag inte orkade mer. Kunde inte han ta över ett tag nu? Jag var arg på bebisen för det den gjorde mot mig och ville inte veta av den. Jag var nära att ge upp men samtidigt ändå inte.
Ingrids tankar blev allt mörkare, och hon började känna att livet inte var värt att leva längre. En dag när sambon kom hem kunde hon inte svara på tilltal utan bara grät och grät, liggandes i soffan. De övervägde att åka in med Ingrid till psykmottagningen, men valde träffa läkaren igen först.
– Jag fick börja med antidepressiva och medicin mot illamående. Varför ingen inom vården, varken barnmorskor eller läkare, tänkt på tidigare att jag behövde medicin mot illamåendet förstår jag inte än idag, säger Ingrid.
Tillbaka till livet
Sakta men säkert började Ingrid bli sig själv igen med hjälp av medicinen.
– När vi för första gången åt ute på vår favoritrestaurang satt vi bara och log och kunde inte förstå vad vi hade gått igenom. Jag åt tre fisktacos som om det vore det naturligaste i hela världen!
Så här i efterhand är Ingrid Lindow kritisk till att vården inte var bättre på att skilja vanligt gravidillamående från Hyperemesis gravidarum.
– Jag gick ner flera kilo under en period då man egentligen ska gå upp i vikt. Enligt en del barnmorskor fyller illamåendet den funktionen att kvinnan ska vara lugnare under första trimestern för att fostret är som känsligast då. Jag kan hålla med om att det är bra att ta det lugnare och att illamående tyvärr är naturligt. Men det jag och min sambo gick igenom var knappast hälsosamt eller fyllde någon funktion. Tvärtom höll det på att förstöra vår relation och jag kommer alltid se tillbaka på denna tid som en utav de jobbigaste perioderna i mitt liv.
Hur känner du idag kring sakerna du sa till din sambo, och bitterheten du kände?
– Det känns fruktansvärt och väldigt olustigt att jag sa och gjorde som jag gjorde, och jag kan inte förstå mig på mig själv. Det var som att bli en annan människa. Det var och är fortfarande jobbigt att graviditeten kan skapa en vägg mellan mig och personen som jag ju faktiskt vill ha barnet med.
– Jag tror inte vår relation är helt reparerad än även om vi idag är väldigt lyckliga, och glada att vi tog oss igenom den perioden. Det var ett trauma för båda. Det ska också tilläggas att om jag inte äter illamåendemedicinen Lergigan så kommer illamåendet tillbaka och då vet jag inte om det skulle kunna bli samma sak igen.
Hur känner du för ditt barn idag?
– Sedan illamåendet ”gick över” och jag började få gravidmage har jag verkligen älskat bebisen där inne. Den sparkar jättemycket kvällar och morgnar och verkar vilja röra på sig när jag tilltalar den med ljus ”mammaröst”. Sen kan jag fortfarande samtidigt känna en viss ambivalens inför hela graviditeten – vad den gjorde mot mig och mot oss. Jag har en viss resignation idag mot graviditeten som jag aldrig hade kunnat föreställa mig. Den gjorde ändå det här mot mig och det känns orättvist.
Hur tänker du kring fler barn och att bli gravid igen?
– Min tanke har alltid varit att få minst två barn men jag är väldigt kluven till att bli gravid igen. Jag vill inte utsätta vår relation för samma sak igen och absolut inte att mitt barn ska ha en mamma som blir såhär. Just nu måste vi få tillbaka hela vår relation och känna oss för hur det är att bli föräldrar med allt vad det innebär innan vi ens kan fundera på nackdelar och fördelar med ett barn till.
När reportaget publiceras är Ingrid i vecka 26, bebisen är beräknad till den 6 juli 2019.
Ingrid Lindow
Ålder: 30 år.
Yrke: Informationsdesigner.
Familj: Sambo och väntar första barnet.
Bor: Göteborg.
Det här är Hyperemesis gravidarum
Hyperemesis gravidarum är den svåraste typen av gravidillamående och drabbar cirka 5 procent av alla gravida. Anledningen tros vara hormonell.
De kraftiga kräkningarna ökar risken för näringsbrist, störningar i elektrolytbalansen, vätskebalansen eller i syra-basbalansen. Sådana störningar är farliga för såväl mor som foster, men hyperemesis i sig ökar inte risken för missfall.
Hyperemesis gravidarum är den vanligaste anledningen till att mamman blir inlagd på sjukhus tidigt under graviditeten. Den som drabbas har mycket svårt att få i sig näring och kan behöva få näringslösning via dropp.
Några studier har visat samband med infektion med Helicobacter pylori, framför allt för kvinnor med svårbehandlad hyperemesis.
Den som väntar tvillingar riskerar också värre illamående.
Tips för dig med Hyperemesis gravidarum:
- Ät ofta och mindre mål.
- Kolsyrade drycker kan vara lättare att dricka.
- Undvik det som förvärrar symtomen (individberoende) ofta stekt, fet, starkt kryddad mat.
- Prova med kolhydratrik föda.
- Te eller mat med ingefära.
- Frisk luft, motion, vila.
- Sök vård om du inte får i dig näring eller vätska.
Källa: Vårdgivarguiden.se
Läkemedlet som Ingrid Lindow blev hjälpt av heter Lergigan Comp, läs mer om medicinen här.
Foto: Privat/Per Eriksson
Läs mer: