Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Irriterade ögon? Här är 10 möjliga anledningar

18 jul, 2019
Röda, kliande, torra ögon?
Går du runt och blinkar, stör du på ljuset och gnuggar dig i ögonen? Dina irriterade ögon kanske beror på någon av de här sakerna – och i så fall det går att göra något åt det!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Röda, kliande, torra ögon? Eller tåras dem utan anledning? Vi tar lätt våra ögon för givna i vardagen – ända tills de säger ifrån. Och nog borde vi vara mer försiktiga om våra synorgan, för att plötligt vara utan dem är en skrämmande tanke för de flesta av oss.

Här är några anledningar till att dina ögon känns irriterade – och vad du kan göra åt det.

Se ocksåoptikern om torra ögon och att ha "döda körtlar" i ögonen.

Ögoninflammation

En väldigt vanlig anledning till ögonirritation är att du är förkyld. Förkylningsvirus ger ofta ögoninflammation, oftare hos barn än vuxna, med symptom som rinnande och kliande ögon. Vanligt är att du känner av det i ett öga först, och efter någon dag går det över även till det andra.

Det är också vanligt att ögonvitan blir röd och det kan blidas var som får ögonen att klibba igen.

Det finns inga kända botemedel mot förkylningar, utan det du kan göra är att lindra symptomen – i det här fallet genom att:

Annons
  • Tvätta bort eventuellt var med ett mjukt papper eller en bomullstuss som du fuktat med ljummet vatten.
  • Bakterier och kladd fastnar oftast längst in, vid näsan och tårvägen. Tvätta då från den yttre ögonvrån mot den inre ögonvrån. På så sätt undviker du att sprida bakterier och kladd i ögat.
  • Om ögonen klibbar ihop kan du blöta en bomullstuss eller kompress och lägga på ögat. Då brukar varet lösas upp och lossna lättare, och går att försiktigt torka bort.
  • Försök att byta örngott varje dag, och att ha en egen handduk som du inte delar med resten av familjen.

Vagel i ögat

En vagel är en inflammerad talgkörtel i ögonlocket, lite som en finne. Det kan skava mot ögat och kännas ömt och varmt. Du kan ha en yttre vagel som sitter vid ögonfransarna, eller en inre vagel som sitter mer djupt i ögonlocket. Storleken kan variera från knappt märkbar till uppemot ett par centimeter.

För det mesta försvinner vageln av sig själv, utan någon behandling. Men om du upplever problem av vageln, som att det skaver väldigt mot ögat eller att synen försämras, eller att den är kvar efter flera månader – då är det dags att söka vård. Det finns även receptfria salvor som kan lindra irritationen.

Det här kan du själv göra för att minska besvären med en vagel:

  • Blöt en bomullskompress med varmt vatten.
  • Krama ur vattnet och lägg kompressen mot ögonlocket.
  • Massera ögonlocket ut mot ögonfranskanten med den varma kompressen. Massera det övre ögonlocket uppifrån och ner och det nedre ögonlocket nedifrån och upp, beroende på var du har vageln.
  • Upprepa åtminstone fyra gånger varje dag, i cirka tio minuter för var gång.

Snöblindhet eller svetsblänk

Om du utsatts för väldigt starkt ljus, som solbelyst snö eller i ett solarium, kan du drabbas av snöblindhet. Och om du tittar direkt in i en svetslåga kan du få något liknande som kallas svetsblänk.

Annons

Det som händer är att ögats hornhinna tar skada av det starka ljuset, som det kan leda till en påtaglig irritation, som du märker av några timmar efter att ha blivit utsatt för ljuset. Du kan känna av värk i ögonen, att de tåras och är väldigt ljuskänsliga. Ögonen kanske blir röda, känns grusiga och det känns jobbigt att hålla ögonen öppna, eller så får du ryckningar i ögonlocken. Du kan också märka att synen försämrats.

Detta tillstånd försvinner av sig självt på ett par dagar, och gör det inte det bör du uppsöka läkare. Det kan kännas bättre för dig att vistas i mörker, och skydda ögonen från ljus med exempelvis solglasögon.

Du kan också lindra besvären genom att använda den receptfria ögonsalvan Oculentum Simplex.

Sjögrens syndrom

Sjögrens syndrom är en autoimmun sjukdom som kan finnas i två olika varianter: antingen har du enbart Sjögrens syndrom, eller så har du det ihop meden annan reumatisk sjukdom som ledgångsreumatism eller systemisk lupus erythematosus, SLE.

Annons

Symptomen kommer i skov, och vanligast är att du är väldigt torr i ögonen, munnen, näsa och hals, men även i underlivet, samt har torr hud. Du kan också känna av ledvärk och trötthet, samt ha svårt att svälja och få magproblem. Ögonen är ofta extra känsliga för rök, luftdrag eller starkt ljus.

Har du känt av ovanlig torrhet i ögon och mun i mer än två-tre månader är det läge att söka vård.

Det du kan göra för att lindra besvären är att undvika att sitta luftdrag, ha solglasögon i starkt ljus och smörja ögonen med tårersättningsmedel.

Ögonlocksinflammation

Ögonlocksinflammation, eller blefarit, kan orsaka röda och skavande ögon. Du kan uppleva att ögonlockskanterna svullnar och att det bildas små skorpor i ögonfransarna. Har du haft problem med detta en gång är det vanligt att det kommer tillbaka.

Det du kan göra för att mildra symptomen är att undvika miljöer som kan irritera ögonen. Det kan vara rökiga, torra eller dragiga lokaler, eller badvatten med klor.

Annons

Om symptomen kvarstår kan du badda ögonlocken morgon och kväll med kompresser med ljummet vatten eller koksaltlösning. Sedan masserar du ögonlockskanterna med en tvättlapp. Det kan vara skönt att smörja ögonlockskanterna med återfuktande ögonsalva.

Torra ögon vid en ögonlocksinflammation är vanligt, då kan du prova tårersättningsmedel.

Hornhinneinflammation

När ögats hornhinna blir inflammerad kan det göra ont, bli rött och tåras mer än vanligt, och du kan märka att synen blir lite sämre än vanligt. Det kallas även keratit, och kan bero på ett sår på hornhinnan, skräp i ögat eller en infektion, som till exempel herpes.

En ytlig inflammation läker ut av sig själv och du får inga påföljder. En svårare inflammation kan ge ärr på ögat, vilket kan påverka synen om skadan sitter illa till.

Skräp som kommit in i ögat kan tas bort, sår och infektioner läkar ut. En herpesinfektion kan behandlas med tabletter eller ögondroppar/ögonsalva – prata med din läkare.

Annons

Inflammation i regnbågshinnan

Regnbågshinnan, irisen, består av muskler som avgör pupillens storlek. Om dessa blir inflammerade kan det göra väldigt ont, du kan får röda ögon och får ofta svårt att fokusera på föremål på nära håll. Vanligast är bara ett öga påverkas.

Pupillen kan se ovanligt liten och kantig ut, och synen försämras och du blir mer känslig för ljus. Drabbas du av denna typ av inflammation, irit, bör du söka vård genast. Symptomen kan komma väldigt snabbt.

Du behandlas med ögondroppar som öppnar upp pupillen, samt kortisondroppar mot inflammationen.

Allergi

En av de vanligaste anledningarna till irriterade ögon är kontaktallergi. Några vanliga saker du kan vara allergisk mot är damm, kvalster, pollen eller pälsdjur, och får du någon bit av dessa i ögat kan det reagera genom att börja klia och rinna. Oftast får du besvär i bägge ögonen.

Det finns gott om receptfria läkemedel mot allergibesvär i ögonen på de flesta apotek. Och om du vet vad du är allergisk mot är det bästa att undvika det så gott det går.

Annons

Ögonskräp

Ibland får man in något i ögat som skaver och stör, som ludd, dam eller sand. Det kan göra ögat rött och svidande, och ögat tåras gärna i ett försök att skölja bort det främmande objektet.

Om skräpet inte försvinner av sig självt kan du behöva skölja ögat med koksaltlösning, och funkar inte det heller får du ta dig till vårdcentralen, där en läkare får se vad hen kan göra.

Kontaktlinser

Du som använder linser har säkert varit med om att skräp fastnat på dem och du fått med det in i ögat. Det är inte skönt, och det kan göra ögat irriterat. Ta då ut linserna direkt och låt ögonen vila. Det kan också komma bakterier på linserna, särskilt om du slarvar med hygienen vid hanteringen av dem. Du kan då få en ögoninfektion, och då måste ögonen få vila från linser, och det är viktigt att du slänger de linser du använt när du fick infektionen.

Om du märker av försämrad syn, var i ögat eller känner att det skaver, boka en tid hos din optiker som kan titta i ögat och ge dig råd.

Källa: 1177, Apoteket, S:t Eriks Ögonsjukhus Foto: TT

Läs mer:

Ser du sicksack-mönster? Det kan vara ögonmigrän

Maten som håller ögonen i toppform – 13 tips!

Har du koll på dessa myter om vår syn och ögonhälsa?

Annons