Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Jag är ett kakmonster!

17 jul, 2012
author Anki Sundin
Anki Sundin
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag älskar godis, kakor och allt sött men gillar inte att jag blivit så beroende av det. Jag måste ha en mental fight med mig själv flera gånger om dagen för att låta bli sötsaker!

Jag brukar ändå unna mig godsaker några gånger i veckan, på fredagar, lördagar och söndagar. Egentligen känns det för mycket, så jag funderar på att sluta helt. Men då är frågan: Går det att helt få bort socker ur sin kost? Det verkar finnas socker i allt – i alkohol, ketchup, frukt, allt som är halvfabrikat… Jag vet med mig att jag inte kommer att orka eller hinna laga all mat själv. Jag dricker måttligt, så jag har inget problem med alkoholen i sig – men sockret?

Dessutom undrar jag hur jag ska göra när jag besöker någon som ansträngt sig och vill bjuda på hembakat fikabröd – då kan det kännas genant att tacka nej.

Har du några tips på hur man kan tänka för att bli kvitt sötbegäret?

Kakan

Svar: Jag tror att många känner igen sig i ditt bekymmer. Att gå omkring och vara sugen på något sött mest hela tiden är vanligt, och det finns många orsaker till det. För att kunna tackla problemet kan du behöva lista ut varför du upplever sötsuget.

Annons

En vanlig anledning är hunger. Det innebär att vanlig mat, antingen lagad mat eller ett mellanmål, skulle kunna lösa problemet. I så fall brukar det ta runt 20 minuter efter att man ätit tills sötsuget ger med sig och man är nöjd.

En annan orsak är vana. Jag vet inte om det är så för dig, men många nämner att det är någonstans vid tresnåret på eftermiddagen som sötsuget sätter in. Om det är då vi brukar fika så är vi ju inställda på att få något sött och därför signalerar kroppen att det är dags för något gott.

Ett tredje skäl är att vi vill ha sött för att vi har tråkigt eller känner oss lite nere. Det kanske är mycket på jobbet eller besvärligt i familjelivet och sådant kan kroppen översätta till sötsug. För en liten stund kan det kännas bättre när vi äter något gott, men den lösningen är inte hållbar i längden.

Det finns en rad andra orsaker till sötsug, så fundera över när du blir sötsugen och varför, sätt det i samband med dina övriga kostvanor och se om du kan hitta ett mönster. När du väl har hittat ett mönster så blir det lite lättare att få bukt med problemet.

Annons

Att unna sig något då och då är en metod som fungerar för många. Det känns mindre ansträngande att avstå från något som man längtar efter om man vet att man får unna sig det en eller ett par gånger i veckan.

Det mesta av sockret som vi får i oss kommer från uppenbara källor såsom godis, glass och läsk. Men även vanlig mat kan innehålla tillsatt socker, till exempel yoghurt, matbröd, mellanmålsprodukter och liknande.

Om man bara är medveten om vilka ens egna sockerkällor är och är lite försiktig med dem kan det betyda mycket när vi ska jobba bort det där sötsuget. Att undvika precis allt tillsatt socker är kanske inte ens nödvändigt, men går om du vill. Till och med ketchup finns i osockrade varianter.

Jag tror att du skulle komma långt om du tittar närmare på vad du har i ditt kök. Kolla vilka livsmedel som innehåller socker och ersätt de mest sockerstinna produkterna med osötade alternativ. Titta på innehållsförteckningarna – om socker, olika sorters sirap och honung kommer högt upp i listan så betyder det att det finns mycket socker i. Det kan också ta betydligt längre tid när du ska handla nästa gång, men snart har du fått in rutinerna och vet var du ska hitta din ”nya” mat.

Annons

När det gäller frukt i normala mängder (2–3 stycken per dag) är mängden socker som du får i dig så liten att den inte spelar någon större roll för vare sig sötsug eller hälsa för de flesta av oss. Om du ändå känner att du vill undvika frukt så går det utmärkt att ersätta frukt med grönsaker.

När du är bortbjuden och någon har bakat inför besöket så finns det flera sätt att tackla det. Antingen gör du ett undantag för att visa din uppskattning eller så förklarar du vänligt och tydligt att du undviker fikabröd och så vidare. Det kan du ju göra i god tid före besöket så att värden eller värdinnan har en möjlighet att ordna med något annat ätbart. Jag vet att det kan vara svårt att få familj och vänner att förstå detta, men det enda som hjälper är att vara konsekvent och att förklara att du behöver stöd från människor runtomkring dig för att klara av att undvika det söta.

Anki

Annons