Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Kaffeexperten: Så länge verkar koffeinet i din kropp

16 nov, 2017
Vet du hur länge den där kaffekoppen påverkar dig? Inte? Då ska du läsa det här innan du tar en kopp till!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Är du en person som kan dricka kaffe klockan 22 och ändå sova gott på natten? Eller är nattsömnen förstörd om du tar en kopp till eftermiddagsfikat? Många tror kanske att kaffets roll är inbillad hos de som säger sig sova sämre om de dricker en sen kopp. Men faktum är att koffeinets påverkan styrs av våra gener – och det är helt olika från person till person.

Det beror på att generna avgör hur länge kaffet stannar i kroppen.

Läs också: Ny studie: Drick fyra koppar kaffe per dag

– Hur mycket kaffe man har kvar i kroppen, det styrs av en grupp av gener. Hur mycket vi gillar kaffe och koffein, styrs av en annan grupp av gener. Och kaffe elimineras inte så snabbt ur kroppen, säger kaffeforskaren Bertil Fredholm, professor emeritus i farmakologi vid KI, till SVT Nyheter.

Att koffein gör oss piggare vet vi – men vi kan uppleva energin helt olika.

– Vi blir vakna, vi kissar mer, blodflödet till levern går ned, hjärtat slår lite fortare, säger Bertil Fredholm om koffeinets påverkan.

Annons

Läs också: Så gör du trendiga raw food-kaffet!

Hur lång tid tar det då för koffeinet att lämna kroppen? Längre än du antagligen tror. Halveringstiden för koffein är 4-5 timmar.

– Det betyder att har vi tagit en mängd kaffe, har vi hälften kvar efter 4-5 timmar och 25 procent kvar efter 8-10 timmar och så vidare. Har man då druckit större mängder kaffe under dagen har man förbaskat mycket koffein i kroppen när man ska sova, säger Bertil Fredholm.

Längre tillbaka i tiden trodde man att kaffe var skadligt för hälsan och kunde öka risken för cancer bland annat. Idag läser vi mer om kaffets positiva effekter, som att det är bra för hjärtat och minskar risken för diabetes och depression.

– Det finns väldigt starka belägg för att kaffe minskar Parkinsons sjukdom. Det finns även belägg för att kaffe minskar typ 2-diabetes, även kallat åldersdiabetes och en del typer av demens, berättar Bertil Fredholm.

Läs också: Smal midja och mindre stress – med kaffe!

Enligt honom är den perfekta dosen kaffe tre koppar om dagen

Källa: SVT  Foto: IBL

 

Annons