Då kan dina kalla händer bero på sjukdom
Det finns flera orsaker till att man lätt blir kall om händerna – och för det mesta finns det en helt logisk förklaring. Kroppen prioriterar nämligen att hålla värmen i bålen, där viktiga organ som hjärta och lungor finns. För att säkerställa att de hålls varma först, drar kroppen istället ihop blodkärlen i mindre viktiga kroppsdelar som händer och fötter.
Smala personer har ofta kallare händer
Samma sak händer om du är stressad eller nervös – kroppen prioriterar att hålla värmen i livsviktiga organ framför händer och fötter. Och av samma skäl är det också händerna som först blir kalla när temperaturen sjunker ute.
Det är också vanligt att personer med lite underhudsfett oftare har kalla händer. Att man sitter stilla mycket är en annan vanlig orsak.
5 sjukdomar som gör händerna kalla
Är händerna kalla och skiftar i blått eller vitt, kan det vara ett tecken på problem med till exempel blodcirkulationen, blodkärlen eller nerverna. Samma gäller om man även känner domningar och pirrningar i händerna. Det finns nämligen flera sjukdomar som har kalla händer och vita fingrar som ett symtom. Här är några exempel:
Anemi
Blodbrist kan leda till att man ständigt är kall om händerna. Man har då inte tillräckligt med röda blodkroppar för att transportera syre till kroppens olika vävnader. Andra vanliga symtom är trötthet, andfåddhet och öronsus.
Blodbrist beror ofta på att man inte får i sig tillräckligt med järn ur kosten. Det kan också bero på vitamin B 12-brist.
SLE
SLE, systemisk lupus erythematosus, är en kronisk reumatisk sjukdom. Ett symtom vid SLE är Raynauds fenomen, vita fingrar, då blodkärlen i fingrarna drar ihop sig vid kyla. Andra symtom vid SLE är svår trötthet, ont i leder och muskler samt feber.
Diabetes
När blodsockret svänger kraftigt och blir för lågt får kroppen inte den energi den behöver. Man får då en slags bränslebrist som gör att man blir mer frusen. Diabetes kan också leda till sämre blodcirkulation och neuropati, ett tillstånd då nerverna får en sämre förmåga att känna av temperaturen.
Hypotyreos
Brist på sköldkörtelhormon, hypotyreos, påverkar hela ämnesomsättningen och gör att våra kroppsfunktioner går ner på sparlåga. Det gör att man lätt känner sig mer frusen än vanligt. Svår trötthet och depression är andra symtom vid hypotyreos.
Systemisk skleros
Sjukdomen är en bindvävssjukdom med bland annat förändrat immunförsvar, försämrad blodcirkulation och en ökad bindvävsproduktion i hud och inre organ. Raynauds fenomen, vita fingrar, kan ibland vara ett symtom på systemisk skleros. Personer med systemisk skleros har en onormalt stor känslighet för kyla och de minsta artärerna i huden drar ihop sig även vid måttlig nedkylning. Sjukdomen är vanligare hos kvinnor. Andra symtom förtjockad och stram hud och besvär från mage och tarm.
Källor: Mayo Clinic, Socialstyrelsen mfl
Foto: TT