Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Kalle Norwald: Så ökar du ditt sexuella självförtroende – 3 tips

19 okt, 2024
Splitbild: En kvinna som sitter på en säng och ser självsäker ut och Kalle Norwald.
Sexuellt självförtroende handlar inte bara om att känna sig bekväm i sin fysiska kropp.
– Det handlar om att känna sig relativt trygg inombords och att känna tillit till sin förmåga, säger sexologen Kalle Norwald.
Här ger han 3 tips på hur du ökar ditt sexuella självförtroende.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
4 tips för att få fart på sexlivetBrand logo
4 tips för att få fart på sexlivet

Att känna sig trygg och självsäker i sitt sexliv är en viktig del i att må bra. Men för många kan det vara en utmaning att hitta det sexuella självförtroendet.

Kalle Norwald är socionom, psykoterapeut, sexolog och författare till boken Sexualkunskap för vuxna. Han menar att det sexuella självförtroendet är en viktig och ofta underskattad del av vårt personliga välbefinnande.

Kalle Norwald
Kalle Norwald är socionom, psykoterapeut och sexolog och driver en psykoterapeutisk mottagning i Stockholm. Foto: Gabriel Liljevall

Vad är ett bra sexuellt självförtroende?

Ett bra sexuellt självförtroende ser olika ut från person till person. Men generellt kan man säga att det handlar om att stegvis lära känna sin kropp för att känna tillit till sin egen förmåga.

Annons

– Det är att lära känna vad man tycker är skönt och inte, och vad man upplever sig vara bra på. Ofta har vi en tendens att vi pratar om självförtroende utifrån prestation. Men för många människor är sexuellt självförtroende något som utvecklas över tid, säger Kalle Norwald.

I januari peakar skilsmässostatistiken. Kalle Norwald ger viktiga påminnelser om att se varandra – på riktigt.

Det går att förbättra sitt sexuella självförtroende

Det sexuella självförtroendet påverkas av många saker – exempelvis vilka erfarenheter vi har med oss från tidigare.

– Jag vill ju hävda att sexualiteten är en färdighet precis som många andra färdigheter. Vi tar inte för givet att vi ska kunna simma på en gång när vi hoppar i en pool. Vi går i simskola. Vi förväntar oss inte heller kunna cykla på en gång. För vi övar, utforskar och ramlar och så. Och jag tänker att det är samma sak med sex, alltså vi måste öva och skapa positiva erfarenheter, säger Kalle Norwald.

Boken Sexualkunskap för vuxna.
Boken Sexualkunskap för vuxna – om kåthet, lust och samtycke, är en praktisk guide som ger färdigheter och insikter för att stärka vårt sexuella självförtroende.

Kalle Norwalds 3 tips på hur du ökar ditt sexuella självförtroende

1. Var snäll mot dig själv

Det handlar inte om att du måste älska dig själv till hundra procent – utan det handlar om att acceptera att det är som det är. Och även om det är på ett visst sätt just nu så kan det förändras över tid. Våra kroppar och knoppar kan förändras och även vår sexualitet.

Annons

2. Lär känna din egen kropp

Prova dig fram för att se vad just du tycker om. Många människor lever sina liv utan att förstå hur deras kroppar fungerar. Lär dig vad som ger dig njutning.

3. Skapa dig positiva erfarenheter

Öva och skapa dig positiva erfarenheter av sex, berätta ärligt om dina önskemål och ge plats för lust, njutning och glädje!

Annons