Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

7 saker som minskar fertiliteten och gör det svårare att bli gravid

21 jul, 2021
AvJohanna Bengtsson
svårt att bli gravid
Längtar du efter det där pluset på stickan? Att ha svårigheter att bli gravid är du absolut inte ensam om. Det finns ofta naturliga förklaringar i form av sjukdomar eller mediciner som kan påverka din förmåga att bli gravid. Här listar vi sju av dem.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Intervju med Carina Berg om olika knasiga knep hon testade för att bli gravidBrand logo
Intervju med Carina Berg om olika knasiga knep hon testade för att bli gravid

En kvinna eller mans fertilitet kan påverkas av flera olika saker. Ordet fertilitet betyder ”förmågan att fortplanta sig”, något som kan vara olika lätt- eller svårt för varje enskild person.

När det kommer till vad man själv kan göra för att öka chansen att bli gravid handlar det om att ha en så sund och hälsosam livsstil som möjligt. Men inte heller det ger hundraprocentiga garantier att bli gravid.

7 saker som påverkar fertiliteten negativt

kvinna med graviditetstest
Det finns ofta en orsak bakom den oönskade barnlösheten. Sök hjälp hos vården och ge inte upp om du inte får svar direkt.

Här har vi samlat sju problem, sjukdomar och faktorer som minskar fertiliteten och försvårar chansen att bli gravid.

Annons

1. Problem med spermier eller ägg

Hos ungefär en tredjedel beror barnlösheten på spermierna, livmodern eller äggen. Spermierna kanske inte fungerar som de ska, är för få eller inte existerar alls. Detta kan i sin tur bero på en tidigare könssjukdom eller problem i testiklarna.

Problem med ägglossning eller förändringar i äggledare eller livmoder kan bero på bland annat sjukdomen PCOS (där ägglossningen kan utebli), en tidigare könssjukdom eller sjukdomen endometrios. Sök alltid upp en läkare för att utesluta att era spermier och ägg inte fungerar som de ska.

2. För lite- eller mycket motion

Att inte röra på sig alls är inte bra för kroppen, det kan göra dig överviktig och därmed försvåra för dig att skaffa barn. Men att röra för mycket på sig kan också ha negativa effekter.

Forskning visar att normalviktiga kvinnor som tränar löpning eller aerobics fem timmar i veckan eller mer har 42 procents mindre chans att bli gravida. Det kan bero på att kroppen tolkar den hårda träningen som ett stresspåslag eller energibrist och därmed nedprioriteras reproduktionssystemet.

Annons

3. Rökning

Rökning påverkar spermiekvaliteten negativt och rökande kvinnor löper ökad risk för missfall. Rökning hämmar även ägglossningen och gör att du får en sämre produktion av hormonet progesteron. Hormonet progesteron har som uppgift att hjälpa ägget att fastna på livmoderväggen, vilket alltså är nödvändigt för att kunna bli gravid.

Dessutom finns det en koppling mellan rökning och ökad risk för genetiska skador på fostret.

4. Alkohol och koffein

Studier har visat att en hög alkoholkonsumtion bland män kan påverka möjligheten att få barn negativt.

Även koffein har enligt studier en negativ inverkan hos både mannen och kvinnan, därför bör par som planerar att bli med barn dra ner på koffeinet. Koffein finns framför allt i kaffe, men också i coladrycker, energidrycker och svart te.

5. Vikten

Ett normalt BMI är optimalt för att maximera chanserna att bli gravid. Stora avvikelser, både mot under- och övervikt, kan göra att det tar längre tid att bli med barn. Risken för att få missfall ökar dessutom om kvinnan är överviktig, och är både mannen och kvinnan överviktiga minskar chansen att bli med barn via IVF med 20% enligt studier.

Annons

6. Hög ålder

Fertiliteten är högst individuell. Vissa kan bli gravida utan svårighet i 40-årsåldern, andra kan ha svårt redan i 20-årsåldern. Men generellt påverkar åldern din fertilitet. Enligt den svenska vårdupplysaren 1177 Vårdguiden sjunker en kvinnas fertilitet kraftigt efter 35-års ålder.

När det kommer till mannens ålder är detta inte lika klarlagt. När en man blir äldre kan han få sämre spermier, men det behöver inte alltid vara så.

7. Vissa läkemedel

En del mediciner kan tillfälligt påverka ägglossningen, och därmed chansen att bli gravid. Det gäller exempelvis värkdämpande eller inflammationsdämpande medicin som innehåller coxhämmare, ibuprofen, diklofenak eller naproxen.

Rådfråga en läkare om du regelbundet äter värkdämpande läkemedel och försöker bli gravid utan att lyckas.

Kom ihåg: Det finns hjälp att få!

Om du upplever svårigheter med att bli gravid finns det idag mängder av vägar att gå för att lyckas. Tillsammans med din läkare eller barnmorska kommer ni fram till vilken av följande behandlingar som passar dig-, eller er bäst:

  • Stimulerad ägglossning
  • Insemination med spermier, egna eller donerade
  • IVF (provrörsbefruktning)

Här kan du läsa mer om vad du själv kan göra för att öka fertiliteten och chansen att bli gravid.

Källa: 1177 Vårdguiden, MåBra

Annons