Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Kan kejsarsnitt göra framtidens förlossningar svårare?

29 dec, 2016
Kejsarsnitt kan påverka evolutionen.
Forskare tror att den ökande andelen kejsarsnitt kan göra att utrymmet mellan kvinnans bäcken och barnets huvud blir ÄNNU mindre.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Varför ska det göra så j**la ont att föda barn??? Människan är det djur som upplever mest smärta, har de längsta förlossningarna och är överlägsna i antal komplikationer som kan följa av barnafödande.

Nu tror forskare även att kejsarsnitt kan påverka evolutionen att skapa ett ÄNNU mindre utrymme mellan kvinnans bäckenbensbredd och fostrets huvud – kanske så mycket som 20 procent!

– Dimensionerna mellan barnets huvud/axlar är väldigt nära – ibland till och med överskridande – de hos hos mammans bäckenutrymme, säger Wenda Trevathan, professor emeritus i antropologi vid New Mexico State University.

Forskare har haft teorier om att evolutionen ger kvinnor allt mindre bäcken, för att vi ska gå och springa bättre.

Men den nya studien, som är gjord av forskade vid Departementet för teoretisk biologi vid universitetet i Wien, backar upp en annan teori. De har skapat en matematisk model som kan bevisa att evolutionen ”favoriserar” stora bebisar, för att de har större chans till överlevnad.

Annons

Läs också: Vad får man för hjälp vid förlossningsrädsla

– Medicinsk data visar att stora bebisar har större överlevnadssiffror och är mindre drabbade av allvarliga sjukdomar, säger Philipp Mitteroecker, huvudförfattaren bakom studien.

I dag föds allt fler med hjälp av kejsarsnitt, omkring en femtedel av barnen i Sverige och en tredjedel av barnen i USA. I Brasilien är siffran hela 45 procent. Forskarna tog med det i beräkningarna och analysen av studien.

De tror nu att ökningen av kejsarsnitt de senaste 60 åren faktiskt kan ha påverkat evolutionen och att dimensionerna mellan kvinnobäckenet och barnets huvud blivit ännu mer skeva.

Blir det inte ännu jobbigare att föda vaginalt då?

– Det är vad vi förutspår, säger Philipp Mitteroecker, men det är svårt att i dagsläget säga hur mycket mer det har komplicerat födslarna. Det går heller inte att förutspå hur framtiden kommer att se ut, men vi tror INTE att alla barn kommer behöva födas med kejsarsnitt i en vacker dag.

Källa: Health, Socialstyrelsen, Wikipedia

Foto: Thinkstock

 

Jag blödde efter kejsarsnittet – vågar vi skaffa fler?”

MåBra´s barnmorska svarar på varför en blödning kan inträffa efter kejsarsnitt.

Läs också: ”Jag blödde efter kejsarsnittet – vågar vi skaffa fler?”

 

Annons