Kan man få D-vitaminbrist av att använda solskydd?
Förra året publicerades en uppmärksammad artikel i The Journal of the American Osteopathic Association som till stor del skyllde den utbredda D-vitaminbristen i världen på solskydd.
Rönen väckte en del frågor, eftersom läkare världen över förespråkar flitigt användande av solskydd. Borde risken för D-vitaminbrist – som kan leda till bland annat benskörhet, högt blodtryck, nedsatt immunförsvar och insulinresistens–- överskugga användandet av solskydd?
Nej, menar Victoria Werth, professor i dermatologi och medicin vid the University of Pennsylvania. ”Risken för hudcancer är mycket högre än den för D-vitaminbrist. Dessutom går det att D-vitaminboosta kosten genom bland annat ägg, fisk, mejeriprodukter eller kosttillskott.
Läs också: Här är de bästa källorna till D-vitamin
Victoria Werth menar också att det är en myt att solkrämer skulle hindra huden från att ta upp d-vitamin från solen. ”Med solskyddsfaktor 15 räcker en timmes solljus om dagen för att få tillräckligt med D-vitamin. Helt utan solkräm räcker det med 10 minuter.”
Hudcancer är den näst vanligaste formen av cancer (efter bröst-/prostatacancer) och den snabbast växande cancerformen i Sverige idag.
Det finns också teorier om att solskydd gör att vi överskattar hur mycket vi kan sola, och att det bästa egentligen vore att sola mindre – men helt utan solskydd.
– Vi vet att det är nyttigt för oss att sola i lagom mängder. Och framförallt är det farligt att inte sola. Man ökar sin risk för kardiovaskulära och autoimmuna sjukdomar som diabetes, typ 1 och 2, MS och olika reumatiska sjukdomar, säger Pelle Lindqvist, till Svenska Dagbladet.
Läs också: Därför ska du inte använda gammal solkräm
Solskydd gör nämligen att huden inte blir röd i solen och på så sätt försvinner den naturliga indikationen på att man har solat tillräckligt. Dessutom tror många att när de har smort in sig kan de vara i solen hela dagen, vilket inte är fallet.
– Det är aldrig visat att solkräm gör att man kan vistas i solen längre med tanke på risken att få melanom. Om man smörjer in sig för att kunna vara i solen hela dagen, då översolar man. Du ska vara ute så länge din hud tål, och sedan sätta dig i skuggan eller ta på dig kläder.
Källa: time.com, socialstyrelsen.se, livsmedelsverket.se Bildkälla: IBL