Kan man vara smittad av coronaviruset även utan feber?
Vilka symtom du uppvisar sägs kunna vara en fingervisare till om du har covid-19 eller bara en vanlig förkylning eller influensa. Men samtidigt verkar det vara väldigt olika från person till person.
En italiensk studie visade att hälften av de som var smittade av coronaviruset SARS-CoV-2 inte uppvisat några symtom, och detta bekräftades senare av en amerikansk studie där man kunde se att så många som 86 procent av de som smittats inte har några, eller bara milda, symtom. Detta kan vara en av orsakerna till den stora spridningen.
Corona utan feber?
Något många undrar över är dock feber. En vanlig förkylning kan komma och gå utan att man måste haft febertoppar däremellan – men gäller detsamma för coronasmittan?
Med de ovan nämnda studierna i åtanke blir det korta svaret nej – du måste inte ha feber för att vara smittad av coronaviruset. Men vad gäller om man insjuknar i covid-19?
En studie från Världshälsoorganisationen WHO tog reda på vilka de vanligaste symtomen vid covid-19 egentligen är, och då såg resultatlistan ut såhär:
Vanliga symtom vid covid-19:
- Feber: 88%
- Torrhosta: 68%
- Trötthet: 38%
- Slem i halsen: 33%
- Andnöd: 19%
- Ledvärk: 15%
- Halsont: 14%
- Huvudvärk: 14%
- Frossa: 11%
- Illamående eller kräkningar: 5%
- Täppt näsa: 5%
- Diarré: 4%
- Hosta upp blod: 1%
- Uppsvällda ögon: 1%
Hosta och feber är alltså de överlägset vanligaste symtomen för personer som insjuknat i covid-19. Men fortfarande vet vi inte inte allt om det nya viruset, och just därför råder svenska myndigheter alla att hålla sig hemma om man känner av minsta symtom.
Så om du får symtom som hosta, snuva, halsont eller nästäppa, men inte har feber – isolera dig i hemmet, vila och ta hand om dig. Skulle det vara covid-19 så är du smittsam så länge du har symtom och i två dagar till efter det. Med milda symtom beräknas du vara frisk inom två veckor.
Var går gränsen för feber?
Feber innebär en höjning av kroppstemperaturen, men lite kan den fluktuera utan att det måste innebära feber. 37 grader sägs vara utgångspunkten, men det är normalt att ha en grundtemperatur som ligger mellan 36-37,5 grader.
Enligt KRY går gränsen för feber vid 38 grader och uppåt. Intervallet 37,5-38 grader kallas inom vården för förhöjd kroppstemperatur. Om febern överstiger 41 grader kan temperaturökningen i sig vara skadlig för dig och du behöver kanske vård.
Källa: WHO, Folkhälsomyndigheten, Expressen. KRY, Healthline Foto: TT