Karin Adelsköld efter utbrändheten: ”Vet inte om jag kommer bli helt frisk"
Karin Adelsköld är en hyllad komiker, föreläsare, författare och journalist. Under flera års tid har hon föreläst om hur man får in mer humor på arbetsplatsen, men i september för snart två år sedan drabbades hon av akut utmattningssyndrom – hon hade själv slutat ha kul.
Efter det har hon lärt sig mer om hur viktig humorn verkligen är, inte bara för att locka fram skratt utan även för att hantera stress, något hon viger sin nya bok ”Nu är det kul igen – från utmattning till arbetsglädje” åt.
Berätta om ”Nu är det kul igen”, vad handlar den om?
– Den handlar om hur man med hjälp av humor och skratt på jobbet dels kan motverka stress och må bättre och dels upptäcka om man är påväg att bli utmattad. Jag började researcha för boken för fem år sedan och har jobbat med företag och sett vilka underverk det gör att ha roligt på arbetsplatsen, men det är många som inte vet hur man gör. Det traditionella, som en kick off är ganska kortsiktig. Det är småsaker varje dag som gör personalen gladare.
Boken blev betydligt mer personlig i och med Karin Adelskölds egna erfarenheter.
– Jag var precis klar med ett förlag när jag gick in i väggen och fick en jättekollaps. Jag kunde inte skriva, jag blev så sjuk. Så jag fick ta in min egen historia och skamset erkänna att jag själv inte haft så roligt de senaste åren. Det är en bok om humor och arbetsliv men med mig som ett varnande exempel.
”Långt ifrån frisk”
Karin Adelsköld menar att nyckeln bland annat är mikropauser, att göra roliga saker och bjuda på sig själv på jobbet.
– Det löser ju inte dåliga arbetsmiljöproblem, men det är ett sätt att överleva och ett plåster på såren, säger hon och fortsätter:
– Boken är inte skriven på ett käckt och peppigt sätt för livet är skit och det är bättre att konstatera som det är, det är inte alltid kul, men ibland kan det bli det.
Karin Adelsköld har skrivit boken tillsammans med journalisten Jessika Devert, eftersom hon fortfarande har svårt att läsa och skriva längre texter. Hon berättar att de första månaderna som utbränd var omvälvande.
– Jag blev ju så oerhört dålig, det är en hjärnskada. Hjärnan fungerar inte, man kan inte skriva, läsa och jag kunde inte hålla något i huvudet mer än tio minuter. Att klara av vardagen var jättestort och jag undrade vad det skulle bli av mig. Det var mycket frustration också. Jag hade dragit ner på tempot, så jag tyckte det var orättvist. Men jag tog inte min inre stress på allvar. Jag hade inte kul längre, jag drog ner på allt roligt för att bli frisk och det är inte lösningen.
Har du några bestående men av din andra utbrändhet?
– Jag är långt ifrån frisk. Jag vet inte om jag kommer bli helt frisk, min hjärna går fortfarande inte på helfart. I boken är det mina ord, men Jessika har intervjuat mig och jag har inte kunnat läsa hela min bok. Jag måste också sova nio till tio timmar varje natt, motionera varje dag och jag tål absolut ingen stress. Jag försöker fortfarande lära mig vad mina triggerpunkter är så jag undviker att hamna där igen.
Karin Adelsköld berättar vidare att hon fortfarande har problem med minnet och att hon nyligen glömde bort var hon bodde. Efter det var hon sängliggande i tre dagar för att bli bättre.
– Jag måste hela tiden tänka på att jag inte är frisk och anpassa mitt liv därefter. Nu snart två år efter att jag gick in i väggen börjar jag få tillbaka minnet. Det är konstiga små grejer som dyker upp. Men jag är fortfarande dum i huvudet och har inget lokalsinne, men det är lite skönt.
Det finns både yttre och inre stress som påverkar oss i vardagen och känslan av otillräcklighet är något Karin Adelsköld lyft som en bov vid flera tillfällen.
– Att aldrig känna att man är klar, att det aldrig är bantat nog, aldrig städat nog – det är det som tar knäcken på en och lägger man till att man sover för lite så blir det en helt ohållbar ekvation.
Varför har humor varit en bra medicin för dig?
– Därför att den tar knäcken på otillräckligheten, det är det bästa vapnet mot det. Att skratta ihop med varandra om det otillräckliga, då blir det inte otillräcklig utan roligt. Jag la upp en bild om hur jag satt med min tvätt på sportlovet och då skrattar man, andra berättar hur illa dom har det och då är det inte längre så farligt, säger hon och fortsätter:
– Jag vill visa en annan sida, men jag har blivit mer påverkad än jag velat erkänna på Instagram. Jag har avföljt folk jag gillar och respekterar för jag följer inget som triggar mig, det är ett medvetet val och en nyckel till att jag inte ska känna mig otillräcklig.
Artikeln fortsätter under bilden.
”Man måste hitta glädjen i jobbet”
Varför är skratt och humor så viktigt på jobbet?
– Större delen av vår livstid är vi i jobbsammanhang och framförallt större delen av vardagen. Man måste hitta glädjen i jobbet eftersom vi är där mest. Det är många som har pressade och stressade jobb och då är det en ren överlevnadsmekanism för att orka, säger Karin Adelsköld och fortsätter:
– Skratt är världens bästa verktyg mot stress. Det är oftast det första tecknet på utbrändhet, att man inte har kul. Man hinner inte ha kul, man skrattar inte. Jag tror att det är lösningen på allt, men kanske inte hela vägen.
Både anställda och chefer kan bidra till en roligare arbetsplats, menar Karin Adelsköld. Som anställd kan man uppmärksamma sin chef på att man inte har roligt och fundera över vad som kan förbättra situationen. Som chef bör man fråga sin personal om deras åsikt och sedan vara lyhörd.
– Tramset gör ju att man jobbar mer effektivt, mår bättre, har mer engagemang och lojalitet till sin arbetsplats. Hade jag varit chef hade jag tagit kick off-budgeten och slagit ut den på varje vecka.
– Men det är viktigt att man vill ha roligt, ingen annan kan tvinga en till det. Och det är också jätteviktigt att komma ihåg att humor kan bli mobbning om det görs fel och om inte alla är med, där vill jag höja ett varningens finger. Då kan det bli härskarteknik eller bus på bekostnad av någon som inte är med i gänget.
Vad borde alla ta till sig från din bok?
– Att se på sig själv och sitt liv lite mer förlåtande och lite mer med glimten i ögat. Vi är generellt dåliga på det i Sverige och det är synd. Att skratta åt skiten är det allra bästa sättet att må bra på.
Karin Adelskölds bok ”Nu är det kul igen – från utmattning till arbetsglädje” släpps den 22 mars, men finns att förbeställa redan nu.