Hur ofta är normalt att kissa? 11 orsaker bakom frekvent kissande
Hur ofta vi går på toaletten normalt per dag skiljer sig en del mellan folk och troligtvis finns ingen anledning att brista ut i panik. Men om du märker av en plötslig oförklarlig ökning på antalet toalettbesök – eller om du behöver gå upp flera gånger på natten, kan det vara skäl att undersöka vad det beror på.
Hur många gånger är det normalt att kissa per dygn?
Men, först och främst – vad är standard? Enligt experter på området kan det skilja sig en del, men menar att det generellt ändå brukar kissa mellan fem och sju gånger per dygn.
– Man säger att om man kissar mer än åtta gånger på ett dygn så är det över det normala, berättar Ole Martin Höeg, specialist i urologi vid Urologi Höeg i Oslo, för vår systersajt Allas.
Är du en av dem som överstiger åtta tillfällen? Läs vidare för möjliga anledningar till den något överdrivna blåsaktiviteten.
Se också – därför ska du inte kissa när du egentligen inte behöver.
11 orsaker varför du behöver kissa ofta
1. Du dricker för mycket vätska
Kanske den vanligaste anledningen till att du behöver springa på toaletten ofta. Du dricker för mycket vatten, kaffe och te – eller alkohol. Börja därför alltid om du är orolig för ditt kissande att skriva ner hur mycket du dricker, och hur ofta du kissar. På så vis kan du nästan räkna ut själv om antalet gånger känns i paritet till ditt intag.
2. Du har urinvägsinfektion
När man har urinvägsinfektion känns det som att man behöver kissa nästan lite hela tiden, men när du väl sätter dig kommer det sällan mer än några droppar. Urinvägsinfektion svider mycket och kan ibland göra ont upp i njurarna.
3. Du har interstitiell cystit
Detta är en störning som härstammar från slemhinnan i blåsan, som av oförklarlig anledning associerar en full blåsa med smärta. Tillståndet gör att det kan kännas som att du behöver gå på toa, ofta har man det i kombination med andra besvär såsom endometrios, fibromyalgi, kronisk smärta eller irritabelt tarmsyndrom(IBS).
4. Nervositet eller ångest
Klassiska uttrycket ”nervös blåsa” är ett verkligt tillstånd. Om vi är oroliga och nervösa inför något, säg exempelvis en arbetsintervju, eller går runt med allmänna ångestkänslor, så kan det ofta kännas som att man behöver kissa fastän man inte har så mycket i blåsan. Läs mer om du kan motverka detta här.
5. Du är gravid
Tidigt under graviditeten uppstår ett behov av att kissa oftare till följd av en ökning av hormonet HCG i kroppen. I takt med att det lilla livet växer till sig är det också vanligt att fostret trycker på blåsan och gör dig kissnödig oftare.
6. Du har en förstorad prostata
En vanlig anledning hos äldre män är att prostatan blir större i takt med att de åldras. Något som gör så att urinblåsan får svårare att tömmas ordentligt, vilket resulterar i känslan av att behöva kissa oftare.
7. Sjunkande östrogennivåer och klimakteriet
Barnafödsel, sjunkande östrogennivåer och klimakteriet är vanliga orsaker till att man som kvinna i takt med ökad ålder kan ha svårare att hålla tätt, samt oftare behöver gå på toaletten. Du kan träna upp dina muskler i bäckenbotten för att lindra dina besvär.
8. Medicinering
Vissa läkemedel, exempelvis viss hjärtmedicin, har biverkningen att det är vätskedrivande, något som gör oss mer kissnödiga.
9. Diabetes
Täta toalettbesök är ett symtom både på diabetes typ 1 och typ 2. Detta beror på att dina njurar behöver utsöndra extra vätska för att späda ut ditt överskott på blodsocker. Detta får dig att vilja kissa ofta, något som i sin tur gör så att du blir mer törstig, vilket är ett annat vanligt symtom för människor med diabetes.
10. Överaktiv blåsa
Det klassas inte som en sjukdom, utan är ett slags syndrom som gör att din hjärna felaktigt skickar signaler till din blåsa att den behöver tömmas trots att du inte behöver. För att komma till bukt med detta rekommenderas man under en tid försöka lära hjärnan att bara gå på toaletten vissa tillfällen under dagen, oavsett hur mycket den känner behovet.
11. Urinblåsecancer
Högst troligast är det INTE cancer du drabbats av bara för att du kissar mycket, men det är ett av symtomen, vilket kan vara bra att veta. Men det är inte först du känner av andra besvär, blod i urinet exempelvis, som detta är något man som läkare hade undersökt dig vidare för.
Källa: The Healthy.com, Allas.se