Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Klara-Maria har corona: Blev chockad och skärrad

18 mar, 2020
AvMinna Wallén-Widung
Klara-Maria Mach är drabbad av coronaviruset, covid-19.
Klara-Maria Mach har corona och sitter i karantän i hemmet. Nu berättar hon om hur det är att ha sjukdomen.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det hela började med att Klara-Maria Machs man Gustav besökte Tyrolen i Österrike för en skidresa för drygt två veckor sedan. Då fanns ännu inte landet med på listan över högriskområden för att drabbas av coronaviruset. Han kom hem igen på en lördag och på måndagen blev han sjuk och fick feber. Samma dag bedömde myndigheterna att området var en av högriskzonerna, och Gustav bokades in för provtagning av corona dagen därpå.

– Det var en person som rest i samma grupp som också testades för corona. Men han fick negativt besked, så vi var inte särskilt oroliga för Gustav. Men på torsdagen ringde de med provsvaren. Sådana samtal brukar ju ta två sekunder men nu tog det säkert 15 minuter, och då började jag inse att något var fel, säger Klara-Maria.

Beskedet kom som en chock för paret. De fick isolera sig i hemmet båda två och Klara-Maria blev omgående inkallad för att ta ett test hon med. Hon beskriver själva provtagningsproceduren utanför Akademiska sjukhuset i Uppsala som en absurd situation. Innan hon åkte dit fick hon ange hurdan bil hon har, och vilket registreringsnummer den har. Bakom sjukhuset var ett stort område avspärrat och där stod en ensam vakt som kontrollerade att bilen stämde överens med de angivna uppgifterna, innan Klara-Maria fick passera in på området.

Annons

– När det blev min tur fick jag gå in i ett enormt militärtält. Tänk dig som en skräckfilm från 80-talet med ett stort militärtält där det inte finns någonting förutom en ensam sjuksköterska i full skyddsmundering, en pinnstol och ett bord. Det var en så konstig känsla av total isolering. Jag fick sätta mig på pinnstolen och så togs det två tester, ett i svalget och ett i näsan.

Klara-Maria beskriver provtagningen som något jobbig. I näsan förde sjuksköterskan ner vad Klara-Maria uppfattade som en tunn plastslang medan hon fick luta huvudet bakåt. Sedan var det samma procedur i svalget.

– Tårarna sprutade på mig, det var ganska obehagligt. Men sen fick jag en lapp med information och kunde åka hem och vänta på provsvaret.

Hosta och feber till följd av coronaviruset

På lördagen, en vecka efter att hennes man kommit hem från sin skidresa, fick Klara-Maria beskedet – hon hade smittats av coronaviruset.

Annons

– Det var ju ganska väntat eftersom jag suttit inspärrad med en person som är sjuk, men jag blev ändå chockad och skärrad. För man tänker ju alltid att ”det händer inte mig”.

Ungefär samtidigt som hon fick beskedet, började också Klara-Maria hosta allt värre. Under natten till söndagen fick hon hög feber som sedan skulle hålla i sig i flera dagar.

– Jag har haft en konstant feber som inte har gått ner oavsett om jag har tagit tabletter eller försökt sova bort den. Det är först i dag, tre dagar senare, som den börjar gå ner lite.

Hyllar vårdpersonalen

Det dök upp många frågor hos Klara-Maria och Gustav efter att de fått veta att de har smittats av coronaviruset. Vad innebär det att ha viruset? Vad får man göra och inte göra egentligen? Klara-Maria tycker att de har fått bra och professionell hjälp från sjukvården i Uppsala.

– Personalen där har varit väldigt pedagogisk och bra. Vi har haft kontakt med en läkare och även en sjuksköterska som sett till att vi dricker och äter tillräckligt. Kort sagt handlar det om att dricka mycket vatten och mycket vätskeersättning eftersom man svettas så mycket av febern. Inatt fick jag byta pyjamas två gånger.

Annons

Förutom att dricka mycket, har paret också fått andra råd och restriktioner av sjukvården. Total isolering är exempelvis nödvändig. All mat och andra produkter handlar de via nätet och leveranserna lämnas alltid utanför dörren. Välvilliga grannar har erbjudit paret hjälp med att exempelvis bära ut sopor, men där blir det stopp – viruset kan i värsta fall smitta också via soporna.

– Det är väldigt ensamt att sitta i karantän. Förra veckan, innan jag fick symtom, kunde jag jobba hemifrån så då funkade det bra. Men när den enda kontakten man har är med en annan sjukling, blir det inga andra diskussioner än om sjukdomen. Sen har jag lite svårt att bara sitta still också, och typ kolla på serier. Så jag blir lite rastlös.

Klara-Maria sänder på Youtube om coronakarantänen

För att lindra rastlösheten, och också för att försöka bidra med lite kunskap om hur det är att vara smittad av coronaviruset, har Klara-Maria startat en Youtubekanal. Under namnet ”Coronaföretagaren” berättar hon i flera avsnitt om allt ifrån provtagningen till hur hennes företag drabbas till följd av pandemin.

Annons

– Jag vill gärna känna att jag bidrar med något, och så ser jag det här med Youtube som att jag utvecklar mig själv och företaget genom att göra de här klippen. Jag måste se det positivt, för att bara sitta här hemma och inte veta när man kommer ut igen kan vara ganska tärande.

Corona slår hårt mot småföretagare

Klara-Maria är egenföretagare och driver ett bolag som både har event- och konsultverksamhet inom affärsutveckling. Hon är van vid att ha många bollar i luften och att sitta hemma sjuk kommer att få konsekvenser för hennes framtida inkomster.

– Som konsult drar du bara in pengar de timmar du är ute och jobbar. Men det är eventdelen som drabbas hårdast av coronautbrottet. Alla våra inplanerade event i mars och april är inställda, kunderna vågar inte chansa helt enkelt. Jag tror jag har förlorat uppdrag för 200 000 hittills.

En annan aspekt som Klara-Maria har funderat mycket över under sin sjukdomsperiod är hur det är att som kvinna vara smittad. Att det kan vara värre än för männen. Hon berättar att hon fick mens i samma veva som febern slog till.

Annons

– Dels måste man ha mensskydd hemma, och det visade sig vara ganska svårt att köpa både bindor och tamponger online. Men det jobbigaste är att man förlorar ännu mer vätska när man har mens. Så på ett sätt är det värre för oss kvinnor att ha corona.

Uppmanas vänta med att bilda familj

För Klara-Maria finns det dessutom ytterligare en aspekt som spelar in. Tidigare i år fick hon missfall, och det här var första mensen efter det. Ofta innebär ett missfall en rikligare mens månaden därpå, fick Klara-Maria höra från sin gynekolog. Och så blev det också för henne.

– Till sist visste jag inte hur jag skulle kompensera för all vätska jag förlorade. Men min gynekolog sa också att man inte vet hur viruset påverkar kvinnokroppen och fertiliteten på sikt. Han gav oss rådet att ta det lugnt med att försöka skaffa barn just nu, eftersom man inte heller vet om viruset påverkar ett eventuellt foster på något sätt.

Annons

Det beskedet har nästan tagit Klara-Maria hårdare än att testa positivt för corona. Att inte veta hur lång tid man ska avvakta är jobbigt.

– Okunskapen gör mig förvirrad, jag har ingenting att förhålla mig till, säger hon.

Enligt två kinesiska studier finns det dock i nuläget inga bevis för att coronaviruset förs över från mamman till det nyfödda barnet. Det är ännu inte heller klarlagt om coronaviruset drabbar gravida på något annat sätt än de vedertagna symtomen, rapporterar SVT.

Foto: Privat

Test: Självskattningstest för coronavirus och covid-19

 

testa dig för corona

HÄR ÄR TESTET SOM VISAR OM DU KAN HA CORONAVIRUS

LÄS MER:

Svensk forskare: Corona mindre smittsamt än man tidigare trott

Corona: Alvedon eller Ipren – vad ska man ta? Sverige går emot WHO

Coronaviruset: Här sker den största smittspridningen

Senaste nytt om Coronaviruset:

WHO utlyser globalt nödläge med anledning av Coronaviruset

Vad är status på smittspridningen, varför är viruset farligare för män än kvinnor och vad är skillnaden mellan vanlig influensa och corona? Här har vi samlat alla artiklar om coronaviruset.

Läs allt om coronaviruset här

Annons