Mer kunskap behövs: Klimakteriet kostar 150 miljarder om året
Specialistsjuksköterskan Lena Rindner menar att ökad kunskap om tillståndet är till gagn för alla – inte minst företag.
Klimakteriet är något som påverkar alla kvinnor . Enligt en undersökning från Socialstyrelsen uppger 60 procent av kvinnor mellan 50 och 59 år att de upplevt måttliga till svåra besvär med värmevallningar eller svettningar, samtidigt som 70 procent har haft sömnproblem till följd av klimakteriet.
Undersökningen visar också att över hälften haft led-, muskel- och ryggproblem samt sexuella besvär kopplade till klimakteriet.
Kostnaden för klimakteriet: 150 miljarder per år
Med sådana biverkningar är det inte konstigt att arbetet påverkas. På grund av bristande kunskap om klimakteriet förväxlas tillståndet ibland med andra saker, som till exempel utbrändhet. Vilket leder till sjukskrivning.
Och sjukskrivningar kostar pengar. Enligt en undersökning som nyhetsbyrån Bloomberg rapporterat om beräknas produktionsförlusten orsakad av klimakteriet till mer än 150 miljarder kronor globalt – varje år. Det skriver facktidningen Chef.
Lena Rindner är legitimerad specialistsjuksköterska med specialkompetens inom klimakteriet. Hon menar att ökad kunskap är det viktigaste verktyget för att hjälpa kvinnor i klimakteriet.
– Då kan cheferna förstå att kvinnor i den perioden av livet, när man är mellan 45 och 60 år, är mer sårbara och att man inte kan köra på i samma takt som tidigare. Och man kanske behöver behandling, säger Lena Rindner till Måbra.
Hormonbehandling på betald arbetstid: ”Win-win”
Hon tror också att det skulle gynna företag att erbjuda kvinnor att på betald arbetstid besöka vårdcentraler för att få rådgivning om och eventuell hormonbehandling för klimakteriet.
– Då kan arbetsgivare slippa både långtids- och korttidssjukskrivning, och det är ett win-win för båda parter. Man kan också tänka sig att arbetsgivaren kan ha mer luft i systemet, och tillåta att kvinnan går ner i arbetstid under en viss period, säger Lena Rindner och tillägger:
– Det är ju bättre att ha kvar kvinnan i systemet än att betala långtidssjukskrivning. Det blir billigare för arbetsgivaren också.
Arbetaren själv bör också öka sin kunskap, menar Lena Rindner.
– Att förstå att det inte är fel på kvinnan själv. Nu är hon i den fasen, och det är en otroligt stor omställning i kvinnans kropp när hon går från den reproduktiva fasen i livet till den icke-reproduktiva. Man blir påverkad, säger hon.
– Man hinner inte med lika mycket som man gjorde när man var 30 eller 40. Det tar lite längre tid, och det behöver få ta det. Man måste hitta balansen. Då är det bra att ha kunskapen att veta att det inte är fel på en, utan det är bara så här.
Hälsoföretaget införde klimakteriepolicy
Ett företag som tagit tillståndet på allvar är Great earth som införde en klimakteriepolicy 2021. Hela personalen utbildas och erbjuds stöd om de vill och behöver.
“Vår klimakteriepolicy innebär att alla anställda får utbildning kring vad som händer när kvinnans hormonförändringar förändras. Vi normaliserar symptomen, alltifrån att storma ut från ett möte för att man behöver luft eller faktiskt säga till när hjärndimman kommer. Hos oss är allt accepterat och inget som är konstigt”, berättar företagets vice vd Sanna Malmström för Måbra, och tillägger:
“Vi uppmuntrar alla våra medarbetare att se hälsa som en helhet där kost, vila, kosttillskott, sömn och träning är viktigt och vi uppmuntrar alla att ta 30 min promenad på arbetstid varje dag. För dom kvinnor som har svåra besvär hjälper vi till med kontakt till sjukvården och anpassar arbetsmiljön efter behov. Klimakteriet är i allra högsta grad en arbetsmiljöfråga. Många kvinnor är sjukskrivna för utmattning och depression fast det egentligen handlar om klimakterieproblem”.
Hon säger vidare att de märkt av att klimatet på arbetsplatsen blivit öppnare sedan policyn infördes, både för män och kvinnor.
“Insikterna och samtalen har vi sett att de anställda har spridit vidare till familj och vänner. Vi är väldigt stolta över vår policy och vårt bidrag till att sprida information kring klimakteriet”.
Foto: TT