Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Knepen som botar din hälsporre

27 aug, 2014
Hälsporre kan göra riktigt ont och drabbar många kvinnor.
Hälsporre är ett gissel för många. Svaga mag- och rumpmuskler och felaktig hållning kan vara orsaken. Men det går att rätta till!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hälsporre har blivit ett samlingsbegrepp för smärta under hälen och i vävnaden under hålfoten.

– Det är egentligen flera olika sjukdomstillstånd. Därför finns det tyvärr inte heller en enskild lösning på problemet, säger Per-Henrik Ågren, läkare och specialist i ortopedi vid Stockholms Fotkirurgiklinik.

Under hålfoten löper ett stråk av bindväv från hälbenet fram till tåbenen, plantarfascian. Den hjälper foten att behålla en båge i hålfoten – och fungerar lite som en hängbrokonstruktion.

– Vid hälsporre kan det bildas ett benutskott på hälbenet vid plantarfascians fäste. Men de flesta med smärta får aldrig benutväxten, andra kan ha utväxten men utan smärta. Så ordet hälsporre är egentligen lite missvisande, säger Per-Henrik Ågren.

De flesta som får hälsporre har ett nersjunket fotvalv.

– Många har också strama, korta vadmuskler och svaga core- och sätesmuskler vilket påverkar fotställningen.

Träning kan alltså hjälpa till att lindra hälsporre.

Annons

– Min övertygelse är att du måste jobba med balans och stabilitet samt stärka core-muskulaturen. Många förespråkar vila, men det är bättre att röra sig och hitta ett läge där det gör mindre ont. Mina patienter får med hjälp av en sjukgymnast träna styrka, balans och koordination. En del läkare ger kortisonbehandling, men det kan vara rent olämpligt – kortison gör vävnaden skör och kan öka risken för problem, säger Per-Henrik Ågren.

Även Mattias Ahlström, naprapat på Naprapatlabbet i Stockholm, träffar många patienter med hälsporre.

– Hälsporre är oerhört vanligt bland löpare och andra idrottare, men i princip alla blir bra från sina problem. Även om det ibland kan ta lite tid.

Anledningen till att just löpare drabbas så ofta är att även de ofta har dålig styrka och stabilitet i mage och rygg.

– Löptekniken blir lidande av dålig rörlighet, bålstabilitet och muskelstyrka. Det leder i förlängningen till att vadmusklerna får jobba för hårt och blir strama.

Ett sätt att undvika hälsporre är att styrketräna rumpa och ben för att väcka dessa muskler. När de jobbar avlastas nämligen senan under foten.

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

 

Annons