Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Konstiga symtom som kan vara post-covid – då bör du söka vård

30 dec, 2024
author Adelina Storkaas
Adelina Storkaas
Kvinna kollar ut genom fönster.
Domningar i kroppen, extrem trötthet och hjärndimma. Det är några symtom på post-covid – som begränsar över hundratusen svenskars liv. Men vad vet vi egentligen om diagnosen idag, och varför är det framför allt kvinnor som drabbas?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är existentiell hälsa - psykologen förklararBrand logo
Det här är existentiell hälsa - psykologen förklarar

Nästan fem år har gått sedan det första fallet av covid-19 upptäcktes i Sverige, men fortfarande lever många med konsekvenserna av viruset. Enligt befolkningsbaserade studier från bland annat USA och Kanada beräknas omkring 1,5 procent av befolkningen ha svår post-covid.

– Det innebär att man är begränsad i sitt dagliga liv så pass mycket att man har svårt att arbeta och svårt att ha ett socialt fungerande liv, med mera, säger Judith Bruchfeld, överläkare och specialist i infektionssjukdomar vid Karolinska universitetssjukhuset samt docent vid Karolinska institutet.

Hon var med och startade en särskild mottagning för post-covidpatienter under pandemin och forskar fortfarande i ämnet. Över 200 olika symtom har rapporterats, och det är inte ovanligt att en patient lider av en kombination av flera symtom och långtidskomplikationer.

Annons

– Som vårdgivare är det svårt med en sån här florid symtombild, där det till en början var svårt att orientera sig, säger överläkaren.

Symtom på post-covid

De vanligaste symtomen på post-covid inkluderar fatigue, en extrem trötthet som inte går att vila bort, och andfåddhet – att man inte får tillräckligt med luft, vare sig vid ansträngning eller i vila. En annan vanlig åkomma är post-exertional malaise, vilket innebär kraftiga bakslag efter mental eller fysisk ansträngning.

– Man mår sämre, och det kan vara i dagar eller veckor, säger Judith.

Andra symtom kan vara svårare att upptäcka, som snabba eller oregelbundna hjärtslag.

– Det är inte alla som känner av att hjärtat slår snabbt, men om man mäter kan man se att hjärtfrekvensen är ökad, både på dagen och natten.

Nya vanor på 21 dagar!

Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.

Läs mer och anmäl dig här!

Vissa drabbas också av ett nedsatt luktsinne utan att vara medvetna om det.

– Om man mäter ordentligt så kan man se att många har en kvarstående lätt nedsättning. Man tror att man har återhämtat sig helt, men luktsinnet är inte lika bra som det var innan.

Annons

Det är också vanligt med en tyngdkänsla över bröstet, sömnsvårigheter, huvudvärk, hosta, ledvärk och parestesier, det vill säga domningar och stickningar i olika delar av kroppen. Många drabbas även av kognitiva nedsättningar, så kallad hjärndimma. De har svårt att ta till sig ny information och får problem med korttidsminnet och koncentrationen.

– Så det finns en rad olika symtom som sammanhänger med olika tillstånd vid fördjupad utredning. Och det här finns ju beskrivet nu i många studier, säger Judith.

LÄS OCKSÅ: Studie: Covid kan trigga MS – flera fall bland vårdade i Sverige

Kvinna kollar in i kameran.
Judith Bruchfeld, docent vid KI och specialist i infektionssjukdomar.

Behandling och rehabilitering

Utöver alla symtom kan covid-19 även utlösa en rad olika tillstånd. Ett av de vanligaste är POTS, posturalt ortostatiskt takykardisyndrom, som gör att man får ett rejält påslag med hjärtklappningar och symtom som yrsel och illamående om man tränar i upprätt ställning eller till och med sittande.

Annons

Om man misstänker att man har post-covid och har symtom som begränsar vardagen, rekommenderar Socialstyrelsen att man kontaktar primärvården. I dagsläget finns inget botemedel mot post-covid, men det finns symtomlindrande behandlingar och rehabilitering. Många som diagnostiserats med post-covid har också återhämtat sig över tid.

– Ju längre tiden går, ju fler år man har varit sjuk, desto mindre sannolikt är det att man återhämtar sig spontant. Men vi har sett tillfrisknanden också sent i förloppet, säger Judith.

Det är därför viktigt att man får en ordentlig kroppslig undersökning, understryker hon.

– Och även mentalt, att man tittar på måendet. Har man varit sjuk på det här sättet under lång tid så kan man få pålagrade problem med depression. Det är prövande att vara så här pass begränsad, från att tidigare ha varit väsentligt frisk.

Överläkaren är kritisk till att patientgruppen, som till största delen består av kvinnor, inte prioriteras högre inom vården. I dag har de flesta specialiserade mottagningar stängts, endast två finns kvar.

Annons

– När det kommer en ny patientgrupp så kan man inte ställa den patientgruppen mot tidigare kända patientgrupper utan man måste tillskapa resurser. Det har skett vid tidigare pandemier, säger hon.

Kvinnor är överrepresenterade

Det finns flera teorier om varför kvinnor drabbas i större utsträckning än män. Enligt en nyligen publicerad svensk studie som följt transmän under könsbyte, kan hormonella skillnader vara en förklaring. Forskarna såg stora förändringar i immunförsvaret efter att biologiska män blivit kvinnor genom hormontillförsel.

– Det skulle kunna förklara varför kvinnor exempelvis har svårare att reagera på virusinfektioner och göra sig av med dem, säger Judith.

En annan teori handlar om genetiska rubbningar hos kvinnor. Kvinnor löper också större risk att utveckla autoimmuna sjukdomar, där immunsystemet angriper den egna kroppen.

– Så det finns olika hypoteser om varför just kvinnor har en ökad risk att bli långtidssjuk, säger Judith.

Annons

Foto: TT, TT/Shutterstock

LÄS OCKSÅ: Annie, 53, fick Alzheimer efter covid: "Jag försöker vara i nuet"

Annons