Krönika: Skyll inte allt jobbigt som händer på klimakteriet!
Allt ont som händer oss beror inte på hormoner – det kanske inte är östrogen som behövs utan en skilsmässa från en oengagerad man.
Det skriver träningsprofilen Petra Månström som vill nyansera bilden av klimakteriet.
Det här är en krönika. Åsikter och tankar är skribentens egna.
”Du vill säkert inte höra det här, men du är i förklimakteriet. Det är alla kvinnor över 40. Det är därför du mår dåligt och har ont i ryggen. Skippa alkohol och kaffe, skaffa hormonplåster, börja yoga och kallbada. Namaste!”
Det här är ett typexempel på kommentar jag får både i verkliga livet och i kommentarsfält när jag pratar om min ryggsmärta, min karriärstress och oro över allt hemskt som händer i världen. Och det slår aldrig fel – påståendena om förklimakteriet och klimakteriet med tillhörande uppmaningar om fler solhälsningar, hormonplåster, nykterhet, noll kaffe med mera står som spön i backen.
Jag tror att vi gör oss själva en björntjänst genom att så snabbt vilja stoppa in allt i klimakteriefacket
Petra MånströmMissförstå mig rätt här. Jag har inte levt under en sten och jag är fullt medveten om att vi kvinnor går igenom olika faser i livet som oftast påverkar oss på ett eller annat sätt: puberteten, eventuell graviditet, klimakteriet. Självklart leder förändringarna i vår hormonsammansättning under de olika faserna till diverse symptom. MEN – och det här är mycket viktigt – man kan inte skylla allt jobbigt som händer på det här.
Jag tror att vi gör oss själva en björntjänst genom att så snabbt vilja stoppa in allt i klimakteriefacket. För då missar vi ju många andra tänkbara orsaker till problemen: en oengagerad partner, ofrivilligt singelliv, krävande tonårsbarn, åldrande föräldrar, jobbig chef, ökade krav på jobbet – och så vidare och så vidare. Helt enkelt ökad livsstress totalt sett. Saker som inget hormonplåster, yogapass eller vin- och kaffestopp i världen kommer att rå på.
Vi måste börja föra en mer nyanserad diskussion om klimakteriet och för all del alla andra faser vi går igenom i livet. Sluta använda en kvinnas olika livsfaser som slasktrattar för allt möjligt elände som händer och istället utmana oss i att försöka hitta fler orsaker och möjliga lösningar. Det är faktiskt lika förminskande och förnedrande att automatiskt sätta klimakteriestämpeln på diverse symptom hos kvinnor över 40 som när man som yngre (tyvärr) då och då fick höra: ”Har du mens, eller?”
Den här uppenbart starka viljan att snabbt sätta klimakterieetiketten på olika besvär hos kvinnor i mogen ålder gör att ansvaret än en gång ramlar tillbaka ner i knät på oss kvinnor
Petra MånströmJag tycker att det är fantastiskt att klimakteriet har dragits ut i ljuset alltmer på senare år. Det tvingar inte minst alla arbetsgivare därute att förstå hur klimakteriet påverkar oss kvinnor och hur viktigt det är att samhället anpassar sig efter detta. Men med det sagt så måste vi kunna ha två tankar i huvudet samtidigt.
Den här uppenbart starka viljan att snabbt sätta klimakterieetiketten på olika besvär hos kvinnor i mogen ålder gör att ansvaret än en gång ramlar tillbaka ner i knät på oss kvinnor. Vi ska än en gång ”fixa” oss själva för att klara de krav som våra kroppar och samhället ställer på oss. Fast våra symptom kanske i själva verket hade behövt en skilsmässa, en parterapeut, mer D-vitamin, några lediga dagar, piggare föräldrar, en roligare chef – ja, ni fattar.
Om man räknar att 880 000 svenska kvinnor är i klimakteriet just nu och att en tredjedel faktiskt inte upplever några problem så rör det sig ju om nästan 300 000 röster. Var finns de någonstans? Eller är de kanske tysta av oro för att de går runt och känner efter och trålar efter symtom som de ”borde” ha?
Är det inte dags att vi kvinnor slutar vara hobbyläkare åt varandra? Tappa inte medvetenheten om klimakteriet, men se för sjutton till att vidga vyerna lite. Plocka in fler pusselbitar i pusslet. Låt fler röster i ämnet med olika budskap och åsikter göra sig hörda. Först då kan vi kvinnor 40+ få vara de människor vi faktiskt är med rätt att må så bra som vi kan – och inte bara reduceras till en flock ”klimakterietanter”.
Ska vi säga så..? SKÅL!
Krönikan är skriven av Petra Månström som är PT och löpcoach. För många är hon känd som Maratonpetra och driver en av Sveriges största träningsbloggar.